avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Activitate mdhritcu

Activitate mdhritcu

Am inteles. Multumesc tuturor pt raspunsuri!

Nu era asta nelămurirea mea.

Eu am intrebat daca modificarile aduse de lege ordonantei se aplica doar din momentul publicarii legii sau si retroactiv din momentul aparitiei ordonantei.

Pentru ca legea a venit si a completat ordonanta, iar ordonanta se aplica pe o perioada specificata in ea si perioada nu este modificata de lege.
adriandimitriu a scris:

ati citit legea? scrie acolo ceva despre datele pe care le invocati? dvs invocati ordonanta. legea consfinteste ordonanta. punct. ati fi vrut s-o contrazica?

Pai tocmai aici era intrebarea mea: daca legea adauga niste prevederi la o OUG care se aplica pe o perioada determinata, atunci acele prevederi adaugate se aplica pe intreaga perioada specificata in OUG sau doar de la momentul publicarii legii?

adriandimitriu a scris:

atentie la interpretari: Legea are un singur articol, care aproba OUG (in intregul ei. Orice Ordonanta de Urgenta trebuie aprobata de o lege, dat fiind caracterul de urgenta) si mai modifica cate ceva, dar nimic din ce citati dvs. legea se poate gasi aici: [ link extern ]

Chiar daca in lege nu este modificata perioada de aplicabilitate? Adica in OUG apare asa:

Articolul 1
(1) Prin derogare de la prevederile art. 80 alin. (2) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizori este:
a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici.


Legea 206/2022 nu modifica deloc acest articol.
Buna seara.
Am o intrebare legata de principiul de aplicare al legilor.
OUG 27/2022 specifica in text ca perioada sa de aplicare este 01.04.2022-31.03.2023.
In 11.07.2022 a fost publicata in Monitorul Oficial legea 206/2022 pentru aprobarea de catre Parlament a OUG 27/2022, cu anumite modificari in text, dar cu pastrarea perioadei de aplicabilitate.
Intrebarea mea este: prevederile modificate de legea 206 se pot aplica si retroactiv, adica si pt perioada 01.04.2022-11.07.2022?
Multumesc.
Răspuns la discuția Termen legal de raspuns
Multumesc frumos pt raspuns.
Buna ziua.
Am depus o cerere de emitere a unui Certificat de Urbanism pentru construirea unei locuinte, dar desi termenul legal de raspuns de 30 zile a expirat in urma cu 3 saptamani, nu am primit inca raspuns, nici macar nu s-a elaborat certificatul, cu atat mai putin sa fie trimis spre aprobare.
Ce se poate face in acest caz?
Multumesc.
Pai acest punct doar stipuleaza ca daca sunt cote diferite se plateste in functie de cote, dar tot din acelasi intreg calculat initial. Adica daca sunt detinute cote de 30-70 sa plateasca 30% si 70% din acelasi intreg. Nu sa se calculeze 30% din teren si apoi impozit pe aceasta bucata...
In urma multiplelor adrese la Serviciul de Taxe si Impozite, acestia sustin in continuare ca este corect modul lor de calcul, desi intr-una din referintele legale pe care dumnealor mi le-au furnizat (punctul 69 din titlul IX al Normelor de aplicare a Codului Fiscal) se prevede clar ca:
Dacă un teren se află în proprietatea comună a două sau mai multor persoane, la stabilirea impozitului datorat se au în vedere următoarele: a) cotele-părți sunt prezumate a fi egale, până la proba contrară. Fiecare dintre coproprietari datorează un impozit egal, rezultat în urma împărțirii impozitului datorat pentru întregul teren;

Raspunsul lor a fost ca daca nu sunt multumit sa ma adresez:
autoritatilor competente pentru clarificarea acestei situatii in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare

Care ar fi aceste autoritati carora sa ma pot adresa? Prefectura Constanta precum si ANAF si-au declinat responsabilitatea.
Multumesc.
Buna seara.
Am achizitionat recent un teren de 471mp in intravilanul municipiului Constanta. Pe contractul de vanzare-cumparare apar 2 proprietari, sotia mea si cu mine. Categoria terenului este teren arabil, intravilan. La stabilirea impozitului cei de la taxe si impozite au considerat ca fiind 2 proprietari, atunci fiecaruia ii revin mai putin de 400mp si atunci au aplicat alin. 2 din art. 465 din legea 227/2015 respectiv acelasi articol din HCL care stabilea cuantumul impozitului, rezultand un impozit de 209 lei care apare pe un singur rol fiscal, cel al meu.

Este corect modul de calculare?

Pentru ca nici Codul Fiscal si nici HCL care reglementeaza impozitele locale nu prevad impartirea terenului in 2, mai ales ca este un bun obtinut in comuniune si exista un singur numar cadastral pe el, nu se poate considera eronata modalitatea de calcul de mai sus?

Multumesc anticipat.