avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Calcul impozit teren intravilan arabil
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Calcul impozit teren intravilan arabil

Buna seara.
Am achizitionat recent un teren de 471mp in intravilanul municipiului Constanta. Pe contractul de vanzare-cumparare apar 2 proprietari, sotia mea si cu mine. Categoria terenului este teren arabil, intravilan. La stabilirea impozitului cei de la taxe si impozite au considerat ca fiind 2 proprietari, atunci fiecaruia ii revin mai putin de 400mp si atunci au aplicat alin. 2 din art. 465 din legea 227/2015 respectiv acelasi articol din HCL care stabilea cuantumul impozitului, rezultand un impozit de 209 lei care apare pe un singur rol fiscal, cel al meu.

Este corect modul de calculare?

Pentru ca nici Codul Fiscal si nici HCL care reglementeaza impozitele locale nu prevad impartirea terenului in 2, mai ales ca este un bun obtinut in comuniune si exista un singur numar cadastral pe el, nu se poate considera eronata modalitatea de calcul de mai sus?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mdhritcu , utilizator 11:35, 21 Aprilie 2017
In urma multiplelor adrese la Serviciul de Taxe si Impozite, acestia sustin in continuare ca este corect modul lor de calcul, desi intr-una din referintele legale pe care dumnealor mi le-au furnizat (punctul 69 din titlul IX al Normelor de aplicare a Codului Fiscal) se prevede clar ca:
Dacă un teren se află în proprietatea comună a două sau mai multor persoane, la stabilirea impozitului datorat se au în vedere următoarele: a) cotele-părți sunt prezumate a fi egale, până la proba contrară. Fiecare dintre coproprietari datorează un impozit egal, rezultat în urma împărțirii impozitului datorat pentru întregul teren;

Raspunsul lor a fost ca daca nu sunt multumit sa ma adresez:
autoritatilor competente pentru clarificarea acestei situatii in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare

Care ar fi aceste autoritati carora sa ma pot adresa? Prefectura Constanta precum si ANAF si-au declinat responsabilitatea.
Multumesc.
Este corect modul de calcul.
Din terenul dobăndit prin contractul de vânzare-cumpărare, firecare deține 50%.
Potrivit punctului 69, (1), b) din normele de aplicare ale art.463, cod fiscal:
[ link extern ]

69. (1) Dacă un teren se află în proprietatea comună a două sau mai multor persoane, la stabilirea impozitului datorat se au în vedere următoarele:

b) În cazul în care cotele-părți din dreptul de proprietate asupra terenului sunt determinate, fiecare coproprietar datorează impozitul corespunzător cotei-părți deținute.
Pai acest punct doar stipuleaza ca daca sunt cote diferite se plateste in functie de cote, dar tot din acelasi intreg calculat initial. Adica daca sunt detinute cote de 30-70 sa plateasca 30% si 70% din acelasi intreg. Nu sa se calculeze 30% din teren si apoi impozit pe aceasta bucata...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit teren intravilan 2016 datorat de soti marius_C_B marius_C_B Buna ziua! Poate puteti lamuri cum se calculeaza si cum se stabileste datoria fiscala atunci cand un teren este detinut in coproprietate de soti (cote ... (vezi toată discuția)
Impozit teren intravilan martita martita Buna ziua.Am o nelamurire referitoare la plata impozitului pe teren intravilan persoana fizica,teren detinut in comun cu sotul, fara a fi delimitate cote ... (vezi toată discuția)
Codul fiscal 2016- impozite pe teren horatiu27 horatiu27 In cuprinsul site-ului dvs. la capitolul care se refera la impozitul pe teren se face afirmatia ca prin aplicarea unei noi reglementari- OUG45/2015 cu ... (vezi toată discuția)