avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Activitate mvrm2222

Activitate mvrm2222

Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului nu se poate face asa... ca si cum ai scapa de o masea stricata sau de o unealta de care nu mai ai nevoie, ca sa-ti optimizezi costurile. Cand concediezi pentru astfel de motive trebuie sa vii cu compensatii sau cu propunerea unor alte posturi disponibile, conform pregatirii celui pe care vrei sa-l concediezi. Lipsesc destul de multe date din istorisirea doamnei, ca sa ne putem da seama daca angajatorul a respectat legea sau nu. Se pare ca nu a fost vorba nici de modificare de organigrama, nici de desfiintare de post. Sunt foarte liberale considerentele dvs si exclud in totalitate protectia pe care statul s-a gandit, totusi, sa o ofere salariatilor in astfel de cazuri, drept pentru care, Slava Domnului, nu sunt aplicabile, iar daca sunt aplicate (si sunt, e o practica - hartuirea la locul de munca pana te fac sa pleci singur, evitarea concedierii colective pentru a nu plati compensatii, prin intimidarea salariatului, subevaluarea lui, fortarea acestuia sa-si dea demisia, etc) atunci salariatul isi poate gasi dreptate in justitie. Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului, fara incercari de reincadrare in organigrama, fara compensatii, ESTE un abuz, o incalcare a legii, o nedreptate.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna Stoian,
Inteleg perfect prin ce treceti. Citind din afara, lumea ajunge sa te si catalogheze drept nebun sau ca fiind, de fapt, tu cel vinovat in toate cele petrecute. Asa cum, deja, ati si fost intrebata de ce credeti ca la fuziune v-au concediat pe dvs si nu pe altii.
Ceea ce vi se intampla se cheama sicanare ca sa scape de dvs. Hartuire la locul de munca. Nu va mai cautati dreptatea, ci linistea. Nu cred ca ati pierdut procesul cu angajatorul din cauza ca au avut bani si avocati, ci din cauza ca obiectul cererii nu a fost foarte bine formulat. Nu ati atacat suficient. Ce face angajatorul actual, tot acolo se incadreaza. La ora actuala, dupa ce am trecut si eu prin hartuire la locul de munca, consider ca sunt semnele pe care vi le trimite Doamne ca nu asta e drumul bun pentru dvs. Ce va doriti: sa aveti dreptate sau sa fiti fericita?
Va puteti cauta si dreptatea. Dar asta inseamna fie avocat foarte bine pregatit si foarte interesat deci si foarte bine platit, fie mii de ore de citit legi, norme, ordonante si de formulat actiuni in instanta, intampinari, raspunsuri, etc.
Asta inseamna ani din viata. Timp in care nu razi, nu te bucuri, nu traiesti.
Desigur ca puteti incepe sa cautati pe internet dupa diferite chei "proportionalitate clauze penale codul civil", "consecinte nesemnare nda dupa angajare" si asa mai departe si sa adunati tot ce reglementeaza codul civil, codul muncii in speta dvs. Dar va spun, din proprie experienta, ca va veti consuma anii si, chiar de veti castiga ceva, castigul nu va putea rascumpara ce ati pierdut. La semnarea unui astfel de NDA, de obicei se solicita marirea salariului. Nu as apela la justitie sa ma lupt cu un angajator actual, gandind ca si raman la el sa lucrez.
Va doresc sa fiti sanatoasa si linistita!
Aveti perfecta dreptate pentru situatiile noi, mai ales cele in urma carora solicitantii isi schimba numele. Pentru situatiile in care in RNEP exista, deja, informatiile complete despre solicitanti, cu atat mai mult cu cat anterior HG 295 acestia au obtinut carti de identitate FARA hotararea de divort, de la acelasi SPCLEP. Nu e foarte greu de observat ca legea are o hiba si nici de dedus faptul ca solicitarea copiilor acestor documente are alt scop decat acela de identificare a starii civile a momentului.
ART. 28 - HG 295/ 2021
(1) Personalul cu atribuţii de stare civilă trimite, în termenele stabilite prin Metodologia în materie de stare civilă, comunicări nominale de modificări privind datele de stare civilă, extrase de pe actele de căsătorie transcrise/înscrise şi copii de pe certificatele de divorţ, însoţite, după caz, de acordurile parentale, S.P.C.L.E.P. la care este arondată localitatea la nivelul căreia funcţionează structura de stare civilă care a înregistrat modificarea, în vede-rea efectuării menţiunilor corespunzătoare în R.N.E.P.
a) daca SPCLEP are toate informatiile despre starea civila a cetatenilor, de ce mai cere copii dupa hotarari?
b) daca SPCLEP nu are informatii legate de starea civila a cetatenilor, inseamna ca cineva nu-si face treaba si incalca o norma legala in vigoare, nu?
Nu e vorba de deranjamente personale ci de abuzuri legislative. Dovada starii civile se afla, pentru fiecare din noi, in RNEP.
Buna ziua!
Poate gasi cineva o explicatie logica a prevederii articolului 57 HG 295/ 2021 conform careia, la eliberarea unei carti de identitate in conditiile art. 19, alin 1 OUG 97/ 2005 este necesar certificatul de divort sau hotararea de divort chiar si in conditiile in care in RNEP ei au situatia la zi privitoare la starea civila a fiecarui cetatean, chiar si in situatia in care de la o carte de identitate la alta nu au intervenit niciun fel de schimbari nici de nume, nici de statut social si ei pot, oricand, verifica si confirma aceste lucruri? In conditiile in care, dupa fiecare schimbare de stare civila a fiecarui cetatean, se transmit fotocopii ale documentelor modificatoare catre directiile SPCEP?
De ce sa ceri hotarare de divort original si copie daca tu stii care este starea civila a omului din fata ta? Inteleg cand e vorba de copii, cand e vorba de schimbarea numelui prin schimbarea starii civile in perioada care curge de la eliberarea vechii carti de identitate si pana la eliberarea celei noi. Dar fara niciun fel de modificare de ce sa ceri hotararea de divort? Dat fiind faptul ca intr-o hotarare de divort se regasesc detalii foarte sensibile despre viata privata a unei persoane, consider ca solicitarea acestui document intr-o situatie in care nu e necesar sa fie solicitat este un abuz, iar articolul 57 HG 292/ 2021 este neconstitutional si incalca dreptul la viata privata. Va multumesc!
La determinarea vechimii in munca se iau in considerare perioadele asimilate conform Legii nr. 19/2000, respectiv perioada de armata si studiile superioare curs zi ?
Stiu ca la angajare s-a luat in calcul perioada studiilor superioare la zi pentru determinarea vechimii in munca, dar am citit in CCM ca la stabilirea duratei concediului de odina, aceasta perioada nu se ia in calcul.
Răspuns la discuția Modificare functie
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul foarte complet, care ofera si perspectiva viitorului din punct de vedere a urmatoarei posibile "mutari" a angajatorului in functie de (ne)acceptarea din partea mea a modificarii survenite.
Răspuns la discuția Modificare functie
Am citit legea, dar recunosc ca fara obisnuinta termenilor, nu-mi dau seama. E vorba de o institutie privata. Modificarea functiei nu trebuia facuta cu instiintare in prealabil ? Nu trebuia sa atraga dupa sine necesitatea semnarii unui act aditional la CIM ?
Buna ziua ! Am o nelamurire legata de modificarea functiei pentru care am semnat contractul individual de munca : atat oferta cat si contractul au fost semnate pentru functia de Sef Serviciu. Incepand cu data de 01.11.2009, in urma unor modificari organizationale, fara a fi anuntata in prealabil, citind noua organigrama, am observat ca noua functie pe care o detin se numeste Referent Coordonator.
As dori o lamurire din punct de vedere juridic ce semnifica aceasta modificare si cum ma poate afecta. Avand in vedere ca nu suna a promovare, as vrea sa stiu daca o astfel de modificare este legala. Mentionez ca sarcinile de serviciu nu sunt mai reduse decat la angajare, ba mai mult s-au inmultit. Va multumesc !