avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Activitate Ynnutza

Activitate Ynnutza

Buna ziua,

As dori sa obtin o lamurire cu privire la urmatoarea situatie: sotul meu si una dintre surorile sale considera ca le-a fost incalcat dreptul la mostenire dupa parintii lor, prin faptul ca cealalta sora a lor ar fi incheiat, in timpul vietii parintilor, un contract de vanzare cumparare a apartamentului detinut de catre acestia, pentru care de fapt nu a platit nimic. Intrebarea este daca acest contract este legal, mai ales ca ceilalti frati nu au avut cunostinta de existenta lui, si daca ar putea fi asimilat unui contract de donatie, care inteleg ca nu i-ar exclude pe cei doi frati de la masa succesorala.
Va multumesc.
Buna ziua,
In legăturâ cu noile tarife la energia electrica, suntem în următoarea situație: imobilul in care locuim, și pe care avem dreptul de a-l folosi până la sfârșitul vieții, a fost cedat prin contract de întreținere unui nepot. Acesta locuiește la o altă adresă unde are un contract de furnizare energie electrică. De asemenea, și la adresa la care locuim noi are contract de furnizare energie electrica, pe care l-a încheiat în momentul în care am accesat programul pentru panouri fotovoltaice și a fost obligatoriu ca doar persoana care avea titlul de proprietate sa încheie contractul de furnizare și de prosumator. Oricum plata tuturor utilităților o facem noi.
Acum, înțeleg că doar pentru imobilul unde o persoană are adresa de domiciliu se aplică prețul plafonat, iar la celălalt(e) se va percepe tariful maxim. Nu este cazul să îi impunem să opteze pentru tarifarea la prețul mic, la adresa noastră.
Noi am putea face vreun demers pentru a beneficia de acest preț plafonat, având în vedere că în actele noastre de identitate figurăm la aceeași adresă din momentul construirii casei ?
Vă mulțumesc !
Multumesc mult, ii voi transmite prietenei mele sfaturile primite de la dumneavoastra!
Toate cele bune!
Daca nepotul de frate renunta la mostenire, celalalt nepot de var poate revendica o parte din mostenire?
Buna ziua,
Am o buna prietena care a ramas vaduva de 10 zile, are 74 de ani si deoarece nu mai are copii (fiul ei a decedat acum 20 de ani), ar vrea sa treaca apartamentul detinut impreuna cu sotul decedat, pe numele nurorii sale care a ajutat-o permanent si ii este alaturi si acum.
Singurele rude din partea sotului ar fi doi nepoti, unul de pe frate si unul de pe un var. Nepotul de pe frate nu are pretentii la mostenire, celalalt ar fi posibil sa aiba astfel de pretentii, nu stiu daca are si dreptul la mostenire.
As dori sa stiu ce cale ar trebui sa urmeze pentru a deveni singura mostenitoare si apoi sa poata face un contract de intretinere cu drept de uzufruct viager in favoarea nurorii sale, sau daca ii poate face acesteia un testament care sa nu poata fi atacat de nimeni.

Va multumesc.
Noi, vanzatorii (sau intretinutii in cea de-a doua varianta) dorim sa ramana casa si terenul pe care il avem in proprietate, unui nepot. Exista copii ai sotului, din casatorii anterioare, care ar putea fi considerati mostenitori, despre ei este vorba si nu am vrea sa creeze probleme nepotului caruia vrem sa ii facem actele respective. De asemenea, as dori sa stiu daca in Contractul de intretinere cu uzufruct viager se poate specifica faptul ca beneficiari sa fie doar nepotul si copii sai, iar in cazul disparitiei lor contractul sa devina nul. Va multumesc.
Buna ziua,

as dori sa stiu care dintre cele doua variante de contract (Contract vanzare cumparare cu uzufruct viager vs. Contract de intretinere cu uzufruct viager) avantajeaza vanzatorul (ii da o anume siguranta) si totodata sa fie inatacabila de catre prezumtivi mostenitori, astfel incât cumpărătorul să nu aibă nicio problemă la un anume moment dat.
Va multumesc.
Buna seara,

doresc sa aflu cum pot obtine cardul de sanatate romanesc nefiind cetatean roman, ci polonez, dar avand Carte de rezidenta permanenta pe teritoriul Romaniei. Mentionez ca sunt casatorita cu un cetatean roman, locuim in Romania de 15 ani si platesc asigurare medicala de la bun inceput.
Va multumesc.
Buna ziua,

am o nedumerire in ceea ce priveste textul din legea 263/2010, art. 62 (1):
Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.
Stagiul complet de cotizare este cel prevazut in anexa 5, sau cel de 35 de ani?
Mentionez ca sunt nascuta in mai 1957, am o vechime in munca de 34 de ani, plus 5 ani invatamant superior la zi.
Inteleg ca respectiva anexa indica varsta la care se poate iesi la pensie PENTRU LIMITA DE VARSTA, deci acele date ar trebui sa fie baza de calcul pentru pensia anticipata.
Nu este exclus subiectivismul meu in interpretarile facute.
Va multumesc pentru lamuririle pe care sper sa le primesc.

As dori sa stiu daca exista o forma de precontract de vanzare cumparare intre persoane fizice (excluzand intermedierea unei firme de imobiliare) prin care vanzatorul sa aiba posibilitatea de a se razgandi, in conditiile in care cumparatorul isi schimba atitudinea si comportamentul initial, si pe de alta parte cumparatorul sa aiba siguranta ca va dobandi imobilul respectiv, in conditiile in care urmeaza sa investeasca bani pentru finalizarea acestuia.
Pentru o mai buna intelegere a situatiei, precizez ca noi am intentiona sa vindem unui nepot imobilul in care locuim in prezent, edificat in proportie de 80% (trebuie terminata mansarda in care va locui impreuna cu familia sa), cu conditia ca dansul sa investeasca in aceasta lucrare, iar noi sa avem drept de habitatie pana la sfarsitul vietii. Noi am dori sa temporizam lucrurile, pentru a fi cat de cat siguri de dansii, in schimb nici ei nu pot fi siguri ca dupa ce vor investi bani, nu vor avea surpriza ca noi sa ne razgandim si sa nu incheiem actele cu dansii - ceea ce din punctul nostru de vedere nu este posibil.
In concluzie, exista o alta varianta decat Contractul de vanzare cumparare, despre care stiu ca este, la noi, inatacabil?
Va multumesc.