avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Activitate DISCREET SECURITY

Activitate DISCREET SECURITY

Buna ziua,

Va retin atentia cu o speta:
In anul 2010 am concesionat un imobil de la Primarie in care am investit o suma in conditiile legale existente la acea data (inclusiv HCL).
Noul Primar a mai introdus un nou articol in HCL referitor la adaugarea unor noi conditii impuse societatilor pentru acordarea avizului de functionare.
Acum refuza sau intarzie sa-mi acorde avizul de functionare pe motiv ca nu am actele necesare corespunzatoare noii modificari HCL. Si pe acelea intarzie sa mi le emita cautand sa-mi vicieze activitatea si eventual sa inchid afacerea.
manetionez ca Primaria este parte a contractului de concesiune iar, o comisie de control din partea acestei institutii a concluzionat (Dupa data cronologica a introducerii unor noi conditii de functionare in HCL) ca-mi desfasor activitatea legal si ca nu sunt probleme.
Am deschis actiune in instanta obligand Primaria sa-mi elibereze aceste avize dar in cazul in care as pierde poate sa vina sa-mi puna lacatul pe usa pana la solutionarea litigiilor ceea ce mi-ar atrage pierderi dar, ce este mai important, m-ar pune in imposibilitatea desfasurarii activitatii deci si a unei obligatii din contractul de concesiune.
Ce ma sfatuiti sa fac? Obiectivul meu este sa-mi continui ani buni activitatea...
Sotia unui prieten si-a parasit familia 52 de zile pentru a locui singura in apartamentul parintilor ei. Ea isi acuza de infidelitati sotul si intentioneaza sa introduca actiune de divort. De o zi a revenit pentru ca avocatul i-a spus ca este mai bine sa continue cu divortul din domiciliul conjugal si nu din afara acestuia. Totusi in putinele dati cand a venit acasa a mentinut o stare de tensiune (urlete si tipete presiuni emotionale asupra copiilor) fapte pe care acum il repeta. Tatal copiilor este pus in fata unei dileme: doreste ca si copii sa intre in contact cu mama lor dar doreste sa-i si protejeze. El nu este toata ziua acasa. Mai trebuie mentionat ca ea sufera de o tulburare psihica si ca este sub tratament. Cui (carei institutii: politie, judecatorie, etc) si cum ar putea consemna parintele modul de comportament al mamei (parasire de domiciliu, scandaluri, etc) in asa fel incat instanta care va delibera asupra custodiei copiilor sa aiba cunostinta si de aceste realitati atunci cand va analiza ce este mai bine pentru interesele minorilor celor 2 parinti?
Răspuns la discuția Posibil conflict de interese
Nu cred ca se pune problema INFAPTUIRII ci a unor legi si principii existente. Am adresat interbarea deoarece:

Conform OECD2, conflictul de interese implică un conflict între datoria faţă de public
şi interesele personale ale unui oficial public. Conflictul de interese apare atunci când
interesele oficialului public ca persoană privată influențează sau ar putea influenţa
necorespunzător îndeplinirea obligaţiilor şi responsabilităţilor oficiale.
Participarea la luarea unei decizii este îndeplinită atât atunci când decizia depinde exclusiv de voința oficialului public în cauză, cât și atunci când acțiunea oficialului public respectiv reprezintă doar o verigă din procesul de luare a deciziei. Condiția este îndeplinită și atunci
când oficialul public este parte a unui organism colectiv care decide prin vot (a initiat hotararea Consiliului Local), iar acesta participă la dezbateri și la vot.
2. Existența unui interes personal – acesta poate fi reprezentat de un beneficiu
pe care oficialul public sau o persoană apropiată acestuia îl obține ca urmare a
deciziei luate. Așadar, pentru a se afla într-un conflict de interese, oficialul public
trebuie să ia parte la luarea unei decizii care să îi afecteze un interes personal.

Nu spun ca s-a infaptuit o infractiune intrebam doar daca Legea a fost incalcata tinand cont ca
Art. 301 privind
Conflictul de interese arata ca
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Un primar este prin natura functiei Presedintele Comisiei de fond funciar si a stabilirii drepturilor de proprietate. in acelasi timp mama sa este detinatoarea unor importante suprafete de teren in acelasi oras, avere care nu este declarata. Intrebari:

Trebuia declarata averea mamei ca ruda de grad 1?
Se afla primarul in incompatibilitate cu functia mentionata mai sus?
Exista vreun conflict de interese?
La cererea Parchetului de pe langa.... , un primar initiaza o hotarare de Consiliu Local prin care se acorda o suprafata de teren insititutiei in cauza timp in care era cercetat intr-un numar de dosare ulterior clasate. Intrebarea este: Avea voie edilul sa participe la acea sedinta, sa aiba initiativa acordarii de teren din domeniul public insititutiei care-l cerceta in acele dosare?
Sincer , nici eu nu am inteles insa este o persoana credincioasa si de foarte buna credinta (victima perfecta a escrocilor) iar acel individ unul dintre cei mai mari latifundiari ai tarii. Totusi nu am aflat despre termenul de prescriptie...:)
Buna ziua,

Se da speta:

In anul 2006 persoana X devine proprietara a 2 terenuri in urma unui CVC. cu clauze de intretinere. Persoana Y oferteaza persoana X pentru unul dintre terenuri si amandoua incheie o tranzactie in baza careia Y a vandut terenul unui tert (27- februarie 2006!!!). Mentionez ca la notar s-a facut extrasul de carte funciara a bunului imobil si nu au existat suspiciuni din partea cumparatorului. Dupa o luna, Y vine la persoana X si ii cere banii inapoi pe motiv ca terenul recent vandut nu ii apartinea nici Persoanei X nici unchiului acesteia care se afla in intretinere. De buna credinta, persoana X inapoiaza imediat banii si se intocmeste pe loc un ctr de rezolutiune a tranzactiei initiale (23 martie 2006). Dupa 7 ani persoana X demareaza procedurile de radiere a clauzei de intretinere si schimba de pe actul de proprietate (in acest timp s-a maritat) prilej cu care scoate un extras de carte funciara a terenului vizat (3 martie 2014). Din greseala OCPI ii transmite si extrasul de carte funciara a celui de-al doilea teren (DE LA CARE ISI LUASE GANDUL-CEL CARE FACUSE OBIECTUL TRANZACTIEI DIN 2006) in care constata ca proprietara terenului este mama celui cu care incheiase tranzactia in anul 2006 si ca aceasta devenise proprietara la o zi dupa ce tranzactia de cumparare fusese efectuata (28 februarie 2006). Cumparatorul de "buna credinta" mintise, luase banii inapoi dar vanduse terenul mamei lui. La o luna dupa aceasta descoperire proprietara initiala, persoana X, reuseste sa obtina de la Arhivele nationale contractul in baza caruia a devenit proprietara mama faptuitorului in care se stipuleaza ca acesta a actionat in numele ei fiind mandatar). Astfel faptuitorul a ramas si cu banii inapoiati si cu terenul. Acum cumparatorul de atunci este om politic intr-o importanta pozitie.

Intrebarea mea este:

De unde "curge" termenul de prescriptie: de la momentul in care fapta a fost comisa sau atunci cand victima a constatat ca a fost inselata (respectiv anul 2014 - data extrasului de carte funciara remis dintr-o eroare)?
Mai poate raspunde penal faptuitorul?
Proprietara il va actiona civil pentru recuperarea terenului. Poate cere daune materiale?

Va multumesc

Ce institutie este obligata sa pastreze listele electorale (primari si consilieri) asa cum au fost depuse in timpul alegerilor din 2012?
As putea sa cer eliberarea unoi copii in baza accesului liber la informatia de ordin public?
Am fost nedreptatit ca si consilier si pentru a ma apara aratand ca am fost "sarit" trebuie sa atasez la dosar aceasta lista.
De la judecatorie (listele cu consilieri au fost depuse acolo conform procedurilor) mi-au spus ca obligatia lor este de a pastra 3 luni aceste liste dupa aceea nu-mi pot garanta ca le mai gasesc dar... eu sa depun totusi cererea... :)


Va multumesc
Răspuns la discuția Speta alesi local
urmatorul nu a luat la cunostinta de retragerea sprijinului politic, nu a fost informat in acest sens, la dosaruld e sedinta nu a fost anexata o lista a consilierilor asa cum au fost inscrisi pe lisste astfel ca cei indreptatiti sa voteze in cunostinta de cauza
Se da un primar care, pt a controla srl la care primaria este actionar, isi pune director o persoana de incredere, consilier, caruia ii cere sa-si dea demisia pt a nu exista conflict de interese. potrivit listelor electorale depuse la biroul electoral si supuse votului popular trebuia respectata ierarhia listelor, numai ca, primarul "sare" ordinea si numeste consilier in locul celui autodemis o persoana de increderea lasand consilierul care, potrivit ordinii legale inscrise si votate si care trebuia sa-si ocupe locul, pe dinafara. Este legal?