avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1247 soluții astăzi
Forum Activitate MonicaSuica

Activitate MonicaSuica

Buna ziua,

Am o nelamurire in referitoare la conditiile care trebuie indeplinite pentru cumularea veniturilor:
Am carte de munca de 2 ani(adica vechime mai mare de 12 luni) si obtin venituri ca si PFA (PFA-ul are vechimea doar 10 luni). In cazul unui concediu de crestere copil pentru calculul indemnizatiei, se vor lua in calcul ambele venituri?
Pana acum am auzit mai multe variante, printre care aceea ca daca nu am pfa-ul infiintat cu 12 luni inainte de nasterea copilului, atunci venitul castigat in calitate de PFA nu se va lua in calcul pentru calculul indemnizatiei din concediul de crestere.

Multumesc!

ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 148 din 3 noiembrie 2005 (*actualizată*)
privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului
(actualizată până la data de 16 noiembrie 2009*)

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de pâna la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

HOTÃRÂRE nr. 1.025 din 9 august 2006 (*actualizată*)
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificările şi completările ulterioare
(actualizată până la data de 2 octombrie 2009*)

ART. 5
Veniturile din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole prevăzute la art. 1 alin. (3) din ordonanţa de urgenţă, denumite în continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) şi (2), art. 46 alin. (1)-(4) şi la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit.

ART. 19^1
(6) În cazul veniturilor din activităţi independente sau agricole, la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în calcul veniturile înscrise în actele doveditoare prevăzute la art. 6 alin. (5) lit. b). (vezi mai jos)

ART. 6
Actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum şi nivelul lunar, trimestrial sau anual sunt, după caz, următoarele:
b) dovada privind veniturile realizate în anul fiscal anterior celui în care s-a născut copilul şi/sau, după caz, dovada privind venitul calculat în vederea plăţii anticipate a impozitului, precum şi copia deciziei de impunere, eliberate de autorităţile competente, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi/sau din activităţi agricole. În situaţia în care una dintre aceste dovezi nu poate fi eliberată, persoana îndreptăţită prezintă o declaraţie pe propria răspundere privind realizarea acestor venituri, în condiţiile prevăzute de Codul penal;

Mai sunt sunt extrase din lege.
Cel mai bine ar fi sa suni la departamentul de asistanta sociala al primariei.
Eu am sunat la sect 4 (021756313 sau 031756314) si am obtinut un raspuns ambiguu. Sunt in aceeasi situatie ca si tine, doar ca nu am nici o intrerupere pe cartea de munca.
Cred ca depinde cum interpreteaza fiecare legea. Important e sa stii si tu cum pui problema.
Din cate inteleg eu, daca se face dovada incasarii veniturilor din ultimele 12 luni anterioare datei nastere copilului, se primeste indemnizatie.

Se ia in calcul venitul impozabil din decizia de impunere.
Deci, daca venitul castigat pe PFA poate fi dovedit cu "acte in regula" va fi luat in calcul pe determinarea indemnizatiei cc chiar daca in calitatea de PFA nu am contribuit 12 luni? Se cumuleaza acesti bani cu cei din cartea de munca ?
Din luna feb 2010, m-am infiintat ca PFA. Am si carte de munca din anul 2007, dar acum s-a luat decizia ca pe cartea de munca sa ramana o suma mica de bani, iar restul sa ii incasez prin PFA.

Intrebare:
Daca nasc inainte de a se implini 12 luni de la data infiintarii PFA-ului, venitul incasat ca si PFA se ia in calcul(pe langa cel de pe cartea de munca) pentru determinarea venitului de care as beneficia in concediul pentru cresterea copilului? Mentionez ca pe cartea de munca am aproape 3 ani vechime.

Multumesc!