avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 286 soluții astăzi
Forum Activitate johnny_1961

Activitate johnny_1961

Răspuns la discuția Legea pensiilor 360/ 2023
Va salut

Art 62 din prezenta lege, 263/2010 are efect pana pana la 01.09.2023 , apoi nu mai trebuie avuta in discutie , dupa data cand intra legea moua !
Nu poti amesteca art din cele doua legi !
Dar hai sa mai asteptam si vedem !
Pe la sfarsitul lunii mai trimit o petitie l casa de pensii si va spun !
Toate cele bune !

Carp Mircea a scris:

Legea 263/2010
Art.62
(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
Legea 360/2023
Art.144
(3) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile anticipate, stabilite conform legislației anterioare intrării în vigoare a prezentei legi, devin pensii anticipate, fără procent de diminuare.
Art.56
Persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5.

-Daca depaseste stagiul complet cu 8 ani si nu cu 5, de ce la art.144(3) din legea 360/2023 nu se precizeaza ca trece din oficiu la limita de varsta in baza prevederiloir art.56 ?
-Se spune:.............................................devin pensii anticipate, fără procent de diminuare.
-De ce se mai face trimitere la 144(7) ?: La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, prevăzute de prezenta lege, pensia anticipată prevăzută la alin. (3) și (4) și art. 146 se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă.....................si nu direct la art.56 ?

Limitarea salariului

Buna ziua

La calculul pensiei mele am observat ca in anumite luni nu mi a fost luat in calcul sumele obținute si pentru care au fost platite toate taxele ,
Este un tabel pentru ani cand salariul avea o limita in anul respectiv !
De expl :
In anul 2001 limita era de 12445959 , eu castigam mai mult , dar pentru calcul era salariul din tabelul cu plafonare .
Sau in 2005 era 4605 si in luna cand primeam bonus acesta nu era luat in calcul !
Am observat cand am cerut la casa de pensii stagiul meu de cotizare !
Cu legea noua de la 1.09.2024 se vor adauga si aceste sume la stagiul meu de cotizare ?


Multumesc frumos
Răspuns la discuția Legea pensiilor 360/ 2023

Iertati ma !
Vroiam doar sa vad cum interpretati art 120 din norme ! Doar atat !
Nu am pregatire , dvs aveti si de aceea va intrebam !
Multumesc frumos oricum pentru ca timpul dvs il impartasiti cu noi cei care nu avem studii si nu intelegem legea , ne ajutati , ne dati sfaturi !
Sa aveti o seara frumoasa si toate cele bune !
Carp Mircea a scris:

Eu imi mentin interpretarea.
Daca va fi gresita nu va afecta pe nimeni.
Repet:
Este doar interpretarea mea, nu o impun nimanui si cu atat mai putin in aplicarea legii.
Eu astept interpretarea corecta prin probe.
Mai dureaza 5 luni si vor veni si probele.


Răspuns la discuția Legea pensiilor 360/ 2023

Bun, atunci cum interpretam din Norme /

Art. 120

(1) Pensiile anticipate şi anticipate parţiale, stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii anticipate conform art. 144 alin. (3)-(4) şi art. 146 din lege, devin pensii pentru limită de vârstă la împlinirea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege sau, după caz, a vârstelor standard reduse potrivit legislaţiei în vigoare, cu respectarea condiţiei privind stagiul minim de cotizare contributiv, sau, după caz, stagiul complet de cotizare contributiv, potrivit legii. (2) Transformarea pensiilor prevăzute la alin. (1) în pensie pentru limită de vârstă se face prin eliminarea diminuării, după caz, şi valorificarea perioadelor asimilate, a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare şi a perioadelor de stagiu de cotizare nevalorificate la stabilirea pensiilor anticipate şi anticipate parţiale.
Mulțumesc frumos!
Carp Mircea a scris:

De retinut:
L art.56 se spune:.......poate solicita
La art.144(7) se spune:....se transforma din oficiu....
Este interpretarea mea si puteti sa nu tineti cont de ea.

Răspuns la discuția Legea pensiilor 360/ 2023
Deci in opinia dvs , voi trece automat la pensie limita de varsta ?
Multumesc frumos

Maria Stanciu a scris:

Mă scuzați că intervin am și eu un raspuns de la ministerul muncii . Da sunt de acord trimiterea este la vârsta standard sau vârstă redusă . Dar articolul 56 este tot o vârstă redusă ( limita de vârstă)
Este descris așa și la art 57
“ Articolul 57
Reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 56 nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

Răspuns la discuția Calcul punctaj mediu
Am mai postat in numele meu o intrebare :
Va supun atentiei daca nu va deranjeaza si aveti putin , asa vrea sa stiu care este opinia dvs !


Sunt nascut in 05.05.1961!

Am decizia de pensie anticipat partiala din luna mai 2021, activata on 2022 ! Mentionez ca pe decizie am 39 de ani si o luna si 11 zile !
Mai am stagiul militar obligatoriu 1,5 ani !
Diminuare 18% !

De upa legea noua , pensia mea se va transforma in pensie la limita de varsta ?
Multumesc frumos!
CHKa a scris:

Concluzia dvs. este aproape exacta : daca nu ai deloc , sau prea putine puncte de stabilitate , pensia CUVENITA va fi mai mica , dar nu si cea in plata . Deci , nu pierzi nimic , doar ca nu castigi . Aceasta ( indicele de corectie ) e una dintre nedreptatile pe care aceasta noua Lege incearca sa le repare , la punctaj egal - pensii cu duferente de pana la 41% . Aceasta , plus monumentala prostie - prevderea ca indicele de corectie NU poate fi mai mic decat cel din anul anterior . Si mai sunt si altele ... Pe de alta parte , Legea 360/2023 NU este o lege de marire a pensiilor , ci una care schimba modul de calcul a acestora , asa cum si Legea 19/2000 a facut-o , abrogand Legea 3/1977 ( care lua in considerare castigul a 5 ani din ultimii 10 de activitate ) , si care a legat valoarea pensiei de contributia din intreaga cariera a pensionarului .

Răspuns la discuția Calcul punctaj mediu
Va salut

Daca am inteles bine din cele explicate de dvs , daca pe decizie ai un nr de puncte (x puncte, obtinute fara indice de corectie ) acelea vor fi calculate pe legea noua , daca nu ai puncte de adaugat (puncte de stabilitate) se vor înmulți cu 81 !
Atunci cum va influența pe cei care au indice de corectie 1,41 de expl ?
Sa luam cazul la care ati raspuns :
Puncte realizate:50,54911
Puctaj mediu anual:1,44426
Punctaj mediu +ind corect 1,41 = 2.036604
Pensie :2,03660 x 2032 = 4138 - 213 = 3925

Cum influențează in acest caz daca se folosesc pe legea nouă :
50,54911 x 81 = 4094 - 209 = 3885
Concluzia ca daca ai avut indice 1,41 pierzi la pensie 40 ron
Pensia ramane cea mai mare !
Am inteles eu bine sau mi a scapat ceva ?
Multumesc anticipat!

Răspuns la discuția Legea pensiilor 360/ 2023
Ok
Asteptam deciazia !
Eu o sa scriu la casa de pensii unde apartin o petitie luna viitoare !
Va tin la curent !
Mulțumesc!

Carp Mircea a scris:

Este exact ceea ce stiam.
Nu lamureste problema.
Face mereu trimitere la varsta prevazuta in anexa 5 si la varsta redusa.
Ma voi lamuri doar cand vor aparea noile decizii de toate felurile si de toate tipurile.
Pana atunci nu bazez pe nimic.

Răspuns la discuția Legea pensiilor 360/ 2023
Daca imi dati un mail va trimit un raspuns de la casa de pensii Bucuresti sa vedeti raspunsul pentru o speta la fel ca a mea !
Sau cum sa pun raspuns aici , daca este ok !
Multumesc

Carp Mircea a scris:

In interpretarea mea nu veti trece la limita de varsta.

Legea 360/ 2023 Pensia anticipata partiala!

Buna ziua

Sunt pensionat anticipat partial din 2021. , stagiul de cotizare pe decizia de pensionare este de 39 ani o luna si 11 zile , stagiul militar obligatoriu 1,5 ani !
Conform art din legea noua :
Art. 56 Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puţin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5.

Art. 14
(1) b) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
(3) Perioadele prevăzute la alin. (1) se valorifică numai în situaţia în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condiţiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obţinerea unei categorii de pensie în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 144 (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare devin pensii în înţelesul prezentei legi şi se recalculează prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă prevăzută la art. 84, cu excepţia pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se recalculează conform art. 154. (4) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile anticipate parţiale, stabilite conform legislaţiei anterioare intrării în vigoare a prezentei legi, devin pensii anticipate, cu menţinerea procentului de diminuare. (5) În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mare, se va plăti acesta. (7) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, prevăzute de prezenta lege, pensia anticipată prevăzută la alin. (3) şi (4) şi art. 146 se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi, după caz, prin adăugarea perioadelor asimilate şi a stagiilor de cotizare realizate şi nevalorificate la stabilirea pensiei.

Norme aplicare :

Norme Art. 33

(2) La calculul cuantumului pensiei pentru limită de vârstă în vederea stabilirii cuantumului pensiei anticipate se valorifică stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii, inclusiv perioadele necontributive şi perioadele asimilate prevăzute la art. 14 din lege, cu excepţia perioadelor de asigurare voluntară prevăzute la art. 58 alin. (2) din lege.

Art. 120

(1) Pensiile anticipate şi anticipate parţiale, stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii anticipate conform art. 144 alin. (3)-(4) şi art. 146 din lege, devin pensii pentru limită de vârstă la împlinirea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege sau, după caz, a vârstelor standard reduse potrivit legislaţiei în vigoare, cu respectarea condiţiei privind stagiul minim de cotizare contributiv, sau, după caz, stagiul complet de cotizare contributiv, potrivit legii. (2) Transformarea pensiilor prevăzute la alin. (1) în pensie pentru limită de vârstă se face prin eliminarea diminuării, după caz, şi valorificarea perioadelor asimilate, a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare şi a perioadelor de stagiu de cotizare nevalorificate la stabilirea pensiilor anticipate şi anticipate parţiale.

Pensia mea devine pensie la limita de varsta ?
Multumesc frumos si zi buna ,