avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Activitate gabighe38

Activitate gabighe38

Răspuns la discuția Incuviintare executare silita
Daca intre data comunicarii primei infiintarii de poprire si data comunicarii celei de-a doua a trecut mai mult de 6 luni, fara ca in acest interval sa mai fi existat nici un act, este adevarat ca intervine perimarea?
As dori sa stiu daca un titlu executoriu (contract card credit) necesita incuviintarea executarii silite?
In cazul unui tert poprit, se pot face mai multe infiintari de poprire in baza aceluiasi titlu executoriu? In aceasta situatie, care dintre adresele de infiintare a popririi este cea valabila (in fata justitiei)?
Sunt profesor la o universitate de stat si sunt implicat in implementarea unui proiect al universitatii cu finantare externa, avand incheiat pe proiect un contract de munca cu timp partial pe perioada determinata. Salariul negociat pe proiect este direct influentat de tariful orar stabilit in functie de norma didactica, pentru personalul didactic si cel auxiliar didacticorespunzator -potrivit legii L128/1997 privind statutul personalului didactic, cu modificarile si completarile ulterioare? Mai exact este obligatorie stabilirea salariului pe proiectul european functie de acest tarif orar?
In urma hotararii judecatoresti de anulare a unei decizii de incetare a contractului de munca, la solicitarea angajatului, firma convoaca angajatul cu o anumita data sa se prezinte la vechiul loc de munca, fara insa a executa si partea referitoare la drepturile cuvenite. Motivul pe care il invoca firma este ca in textul hotararii este scris "o despagubire egala cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat contestatoarea, calculate incepand cu data de 27.08.2009 (data deciziei desfacerii contractului de munca care a fost anulata de instanta) si pana la data incetarii raporturilor de munca". Firma considera ca textul este incorect si ca ar insemna plata a 4 zile pana la sfarsitul lunii august 2009 cand s-a operat efectiv desfacerea contractului, si ca normal ar fi fost sa scrie pana la data reintegrarii efective in munca.
Intrebarea este :
- exista in legislatie vreo prevedere care sa specifice clar ca plata acestor drepturi se face de la data deciziei ilegale pana la reintegrare?
- in aceasta situatie cum se poate rezolva legal?
In urma hotararii judecatoresti de anulare a unei decizii de incetare a contractului de munca, la solicitarea angajatului, firma convoaca angajatul cu o anumita data sa se prezinte la vechiul loc de munca, fara insa a executa si partea referitoare la drepturile cuvenite. in prima zi dupa rechemare, anunta in scris angajatul ca este detasat in alt judet incepand de a doua zi.
Intrebare: este legala detasarea in alta localitate, chiar alt judet?
In alta ordine de idei, se considera executata sentinta daca a facut doar reintegrarea in munca, fara a executa in termenul legal si plata drepturilor cuvenite? Se poate proceda la executor judecatoresc in aceasta situatie pentru drepturile respective?
Discuție plangere penala
In cazul unui litigiu de munca in care a castigat salariatul, au expirat cele 15 zile de la data la care s-a solicitat executarea sentintei (plata drepturilor si reintegrare). Conform legii, salariatul are dreptul de a depune plangere penala.
Care este procedura pentru aceasta plangere penala?
In cazul unui functionar public, ce alte activitati poate desfasura pe langa functia de baza si unde sunt stipulate aceste conditii? Am inteles ca sunt modificari fata de Legea 188 in forma ei initiala.
Angajatul a castigat in prima instanta contra firmei si s-a dispus anularea deciziei de incetare a contractului de munca. Firma a facut recurs. Angajatul a solicitat firmei pe data de 10 a lunii curente, executarea sentintei, respectiv plata salariilor si celorllate drepturi. La prima infatisare a recursului (18 august), firma nu s-a prezentat, insa a depus la dosar o cerere de suspendare a executarii sentintei pana la solutionarea recursului. Instanta a dispus un termen nou pentru recurs (septembrie 2010), si un termen scurt (24 augut) pentru depunerea cautiunii de catre firma.
Va rog sa-mi spuneti ce perspective exista, in sensul:
- firma nu depune cautiunea
- firma depune la timp cautiunea, dar iarasi nu se prezinta pe 24, cand se judeca cererea de suspendare
- firma se prezinta si nu i se aproba cererea, iar a doua zi se implinesc cele 15 zile in care era obligata sa execute sentinta.
- firmei i se aproba cererea, se judeca recursul si angajatul castiga din nou; in acest caz se prelungeste automat si perioada pe care trebuie platite drepturile banesti?
Corect, de recurs era vorba. Multumesc foarte mult!
In urma contestarii deciziei de concediere, Tribunalul emite sentinta de anulare a deciziei, si in acelasi timp de reintegrare in munca si plata tututor drepturilor de la data deciziei pana la data reintegrarii.
Tinand cont de prevederile Art. 79, al.(1) din Legea nr. 168 din 12.11.1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă, modificată şi completată de Legea nr. 261 din 19.07.2007, hotărârea instanţei de fond este definitivă. Mai mult, potrivit art. 289 din Codul muncii, „hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept“. Decurge de aici ca, in materie de conflicte de munca, hotararile pronuntate in prima instanta pot fi puse in executare fara a fi investite cu formula executorie. Se deroga astfel de la regula inscrisa in art. 374 alin. (1) din Codul de procedura civila, care prevede ca nici o hotarare nu se va putea executa daca nu este investita cu formula executorie.
Intrebarea este daca, in situatia in care firma face apel, se poate solicita firmei sa se conformeze sentintei initiale, inainte ca sa se judece apelul.