avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Activitate kaleh

Activitate kaleh

liamic43 a scris:

Pe baza hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile, notarul va face succesiunea şi numai aşa se va putea merge la C.F.



Asa este, hotarirea pe care o aveti trebuie sa poarte scris negru pe alb "DEFINITIVA"...
Cei de la OCPI nu au cum sa va accepte cererea, in primul rind pentru ca hotarirea nu este definitiva, si in al doilea rind pentru ca pina nu faceti succesiunea nu aveti nici o calitate care sa va permita sa solicitati obtinerea unui numar cadastral si intabularea proprietatii.
Sfatul meu:
1. Mergeti la tribunal cu hotarirea judecatoreasca si solicitati sa vi se puna parafa cu "definitiva". Daca paratii nu au facut cumva recurs, se rezolva pe loc.
2. Pe baza acestei hotariri definitive, notarul va incheia actele necesare (certificatul de mostenitor), astfel incat sa puteti dovedi oricui ca sunteti proprietarii de drept ai imobilului (teren si casa).
3. Cu acest certificat de mostenitor, mergeti la primaria de care apartineti cu terenul si casa, la fisc, ca sa vi se deschida rol fiscal (si sa se inchida vechiul rol fiscal, aflat pe numele parintilor...).
4. Dupa deschiderea rolului fiscal, solicitati tot de acolo un CERTIFICAT DE ATESTARE FISCALA.
Abia dupa acesti pasi nu veti mai avea probleme la OCPI, deci contactati din nou expertul care v-a intocmit prima data documentatia cadastrala, avind pregatite urmatoarele acte:
1. Hotarirea judecatoreasca definitiva in copie legalizata
2. Certificat de mostenitor (copie legalizata)
3. Certificatele de deces ale parintilor (copie legalizata)
4. copii simple (xerox) dupa cartile de identitate ale mostenitorilor
5. Certificatul de atestare fiscala original
Toate actele de mai sus sunt necesare in dosarul ce se depune la OCPI si nu va vor fi returnate, deci asigurati-va ca nu dati ultimul exemplar original...
Mai departe este treaba expertului, va intocmi un nou dosar, il va depune la OCPI, etc...
Răspuns la discuția Casa vecinului pe terenul meu.
Eu de cind spun ca nu am inteles nimic?
Sper sa va lamureasca altii...
Răspuns la discuția Casa vecinului pe terenul meu.
Na, ca am intrat de tot in ceata! De ce nu invatati sa spuneti tot ce este de spus?
NU EXISTA DEZMEMBRARE IN FAVOAREA ALTEI PERSOANE DECIT A PROPRIETARULUI!. Abia dupa dezmembrare faceti ce vreti cu una din partile rezultate... Sau cu toate!
Documentatia de dezmembrare o face tot un autorizat si nu cred ca isi risca vre-unul pielea sa se ocupe de falsuri. Si nu o face fara sa o solicite PROPRIETARUL.
La urma-urmei, cind vecinul a construit casa si a ridicat un gard PE TERENUL DVS, unde erati? Am impresia ca este exact pe dos, v-ati intabulat - cine stie cum si cu ajutorul cui- cu mult mai mult teren decit aveati, de a ajuns vecinul sa nu fie proprietar pe terenul de sub casa. Poate daca o luati de la inceput cu povestea, fara a mai sari detalii si fara floricele, ne lamurim.
"Terenul pe care este casa vecinului si deasemeni gardul lui au ramas tot pe numele meu" . Asta ma duce cu gindul la altele...


Răspuns la discuția Casa vecinului pe terenul meu.
Din cite inteleg, dezvoltatorul a marit suprafata dvs de teren cu 5 mp. De unde stiti ca nu apare aceasta suprafata in actele dvs? Probabil dezvoltatorul a intabulat terenul si casa, inainte de a o pune in vinzare, si la cadastru figureaza suprafata corecta, rezultata din masuratori. Cred ca aveti mai mult de 100 mp teren, asa ca diferenta de 5 mp este in limitele legale (diferenta trebuie sa fie <= 5%). Oricum, ati cumparat imobilul cu buna credinta, iar gardul l-a facut dezvoltatorul... Asa ca dezvoltatorul trebuie sa despagubeasca pe vecin, care si el a fost cumparator cu buna credinta. A cumparat pe incredere o suprafata de teren care s-a dovedit mai mica... La fel, este posibil ca fiecare dintre voi sa aveti suprafata de teren pe care ati cumparat-o. Ca sa dormiti linistit, cereti de la Oficiul de cadastru o copie dupa dosarul dvs, si va lamuriti pe loc - din lungimile laturilor - daca aveti mai mult teren in realitate decit s-a inregistrat la intabulare, pentru ca este posibil ca gardul sa fi fost construit dupa intocmirea documentatiei cadastrale. Chiar presupunind ca va impacati cu vecinul in vre-un fel, va trebui sa apelati la un autorizat care sa actualizeze documentatiile ambilor proprietari la OCPI. Daca dati de urma celui care a facut documentatia initiala, poate face indreptare de eroare materiala, fara plata de taxe, urmind a plati fiecare doar comisionul solicitat de acesta pentru intocmirea documentatiilor. Atentie, daca nu aveti inclusa constructia in documentatia cadastrala initiala, la actualizare (introducerea constructiei) veti plati 0.05% din valoarea constructiei...
Răspuns la discuția Casa vecinului pe terenul meu.
Nu stiu daca am fost clar cu suprapunerea virtuala de terenuri. Avem o harta cu strazi, case, etc. Avem aceasta harta si pe calc. In cazul nostru, fiecare harta este facuta de cite un topograf. Daca suprapunem colturile hartii facute pe calc cu colturile celeilalte harti, nu este nici o diferenta. Dar daca miscam calcul - sau harta pe hartie, proprietatile se vor suprapune. A peste B, B peste C, si asa mai departe... Indreptarea de eroare materiala presupune ca se stie care s-a miscat, harta sau calcul, si "tragerea" vinovatei la pozitia corecta.
Răspuns la discuția Casa vecinului pe terenul meu.
Daca la dosarul de cadastru al vecinului apare semnatura dvs, inseamna ca suprafata de teren ocupata de vecin este mai mare in realitate decit in acte. Fie chiar era mai mare, fie a indicat specialistului care a facut masuratorile o alta limita decit cea reala. Pentru ca mentionati un gard (oare exista? si daca da, este desenat acolo unde trebuie pe plan ?).
La dosar exista declaratia proprietarului ca a indicat corect limitele si ca a participat la masuratoare. De asemenea, daca i-a iesit din masuratori o suprafata mai mare decit in acte (cu nu mai mult de 5% !!!), la dosar trebuie sa apara procesul verbal de vecinatate, incheiat cu TOTI vecinii, inclusiv cu cei ce administreaza drumul (strada). Aici apare probabil semnatura dvs., pe care nu o recunoasteti. Poate este semnatura cuiva din familie? Pentru a nu pierde timp si bani, solicitati la Oficiul de cadastru o verificare pe teren a situatiei reale, respectiv a modului cum s-a masurat si s-a intocmit documentatia cadastrala a vecinului. Este posibil sa nu fi intrat vecinul peste dvs, ci pur si simplu sa fie eronate coordonatele limitei de proprietate. Probabil daca va masura terenul acelasi topograf ca si la vecin, nu apareau probleme, ambele terenuri fiind in acelasi sistem de coordonate. Apar des astfel de suprapuneri virtuale, de regula din lipsa de profesionalism a unuia dintre topografi, dar si a celor ce verifica (!!!) lucrarile la OCPI. In cazul unei suprapuneri virtuale, topograful care a gresit poate face indreptare de eroare materiala fara a se plati vre-o taxa. Altfel, nu veti vinde niciodata terenul. Dezmembrarea unui teren se face abia dupa intabularea intregului, ori intregul nu se poate intabula pentru ca inca se suprapune cu cel al vecinului.
(1) Dacă suprafaţa din măsurători este diferită de suprafaţa înscrisă în cartea funciară, suprafaţa din documentaţia cadastrală precedentă pentru care nu s-a deschis carte funciară sau de suprafaţa din actele de proprietate, atunci se va proceda astfel:
a) dacă suprafaţa din măsurători este mai mică, atunci suprafaţa din măsurători se înscrie în cartea funciară în baza documentaţiei cadastrale şi a declaraţiei proprietarului, conform anexei nr. 5;
b) dacă suprafaţa din măsurători este mai mare cu un procent de până la 2% inclusiv, atunci suprafaţa din măsurători se înscrie în cartea funciară în baza documentaţiei cadastrale şi a declaraţiei proprietarului/proprietarilor, conform anexei nr. 5;
c) dacă suprafaţa din măsurători este mai mare cu un procent cuprins între 2-5% inclusiv, atunci suprafaţa din măsurători se înscrie în cartea funciară în baza documentaţiei cadastrale, cu condiţia prezentării declaraţiei proprietarului/ proprietarilor, conform anexei nr. 5 şi a procesului-verbal de vecinătate care conţine acordul proprietarilor tuturor imobilelor învecinate, întocmit conform anexei nr. 18. În această situaţie oficiul teritorial verifică la teren corectitudinea întocmirii documentaţiei, verificare consemnată într-o notă de constatare semnată de către consilierul de cadastru şi contrasemnată de către şeful serviciului cadastru.
d) dacă suprafaţa din măsurători este mai mare cu un procent de peste 5%, documentaţia se respinge.

Nu va bateti capul cu anexele mentionate in textul de mai sus, le intocmeste topograful autorizat pe care il veti angaja. Oricum, tot el este in masura sa determine suprafata exacta. Daca suprafata de teren rotunjita la mp (109.48 = 109, 109.52=110) este mai mare decit cea din acte, cu 2-5%, va trebui sa va dati bine pe linga vecini, pentru ca se va intocmi un proces verbal de vecinatate cu ei. Si daca unul refuza sa semneze, la revedere, nu va puteti intabula. In acest caz, ca si in cazul diferentei mai mari de 5%, va ramine doar instanta...
Bafta!
Nu stiu in ce masura ai sa vezi ceva de la statul roman. Atunci - si absolut normal la noi in Carpati - si acum, statul are niste dureri cumplite in dos cind vine vorba de cetatenii lui.
Au vindut atunci oameni absolut nevinovati si nu vad de ce le-ar apara acum interesele. Acum nu-i vind, doar sunt alungati in lumea mare...
Si mama mea a fost deportata (citez dintr-un act oficial al Consiliului Securitatii Statului :"a fost in URSS la munca de reconstructie de la 1 ianuarie 1945, pina la 25 aprilie 1947"). In afara de considerarea vechimii (an la an, desi a lucrat in subteran, in conditii inumane, la Donbas si nu mai stiu pe unde...), a primit de la comunisti praful adunat pe toba fanfarei militare...
In schimb:
Matusa mea, sora mamei, fosta si ea "minerita" in URSS, a primit de la statul german despagubiri. Acum traieste in Germania, si are pe linga pensie (mica, echivalata la pensia din Romania, adica pensia in lei transformata in euro) un ajutor lunar de citeva sute de euro, asistenta medicala gratuita, etc...
Mama mea nu mai traieste, a murit exact din cauza vietii din lagar. Va doresc noroc, dar mai bine incercati la statul german, care mai nou plateste despagubiri aici, in loc de a lua oameni batrini si neputinciosi in grija. Cum SRI este fecioara neprihanita a Securitatii, solicitati acolo o adeverinta precum ca tata a fost in Gulag... Cartile postale trimise de tata sunt o noutate pentru mine, dar nu va bazati ABSOLUT DE LOC pe ele, miros a libertate si colaborare cu marea noastra prietena de la rasarit...
Observ ca nu s-a atins pina acum punctul nevralgic, vorbiti despre trasee RATB si alte minuni, in loc sa spuneti ca:
-Instructajul este facut in dorul lelii;
-Echipamentul de lucru si/sau protectie fie lipseste pentru ca nu se da fiecarui angajat, fie s-a dat si sta acasa, in cufarul cu haine bune... Iar maistrii si inginerii nu trimit acasa pe cei care au de gind sa lucreze cu sapca sau cipilica pe cap, in loc de casca, incaltati cu slapi sau tenisi in loc de bocanci sau cizme de protectie (bombeu si talpa de otel).
-Fiecare punct de lucru trebuie verificat si supravegheat in permanenta, nu doar uneori, de regula DUPA incidente.
-Echipamentele, sculele si utilajele nu sunt inspectate zilnic, de o persoana pregatita in acest sens. NU exista o astfel de persoana pe santiere! Astfel, la gropi nu se fac sprijiniri corecte (sau lipsesc), se folosesc scari improvizate din te miri ce. Se folosesc scule care de mult trebuiau aruncate la fier vechi (vestitele ciocane cu teava sudata pe post de coada, vibratoare de beton care curenteaza, etc).
Mai sunt multe, dar ma opresc aici, deocamdata...
1. Faptul ca pe T.P. sunt trecuti alti vecini, este vina comisiei locale de fond funciar. Nu are nici o vina proprietarul pentru asta.
2. Orice constructie edificata INAINTE de intrarea in vigoare a Lg. 453/2001, daca a fost inscrisa in registrul agricol si in evidentele fiscale, devine constructie legala si se intabuleaza, pe baza unei adeverinte de la primarie. (vezi Lg. 7/1996, cu modificarile OUG 64, respectiv art. 55-al. 1)
3. Faptul ca expertul intarzie, are o explicatie mai putin ortodoxa: prea putini experti primesc prea multe expertize. Efectiv nu este timp sa mai convoci partile (in scris, prin posta...), termenele sunt scurte, adresa vine la expert cu citeva zile inainte de termenul de judecata, cind sa vada dosarul, cind sa scrie scrisorile recomandate, cind sa faca expertiza.
Eu am renuntat la calitatea de expert judiciar pentru slaba colaborare cu justitia, am avut dosare care nu ajungeau de la grefier la arhiva nici in 10 zile (arhiva fiind la 15 m de grefa...). Mai erau citeva zile pina la termen si dosarul nu era... Pentru neefectuarea expertizei se platea amenda, evident. Nu conta cauza.