avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Activitate Lumyna

Activitate Lumyna

V-am citit mesajul si am inceput sa plang pentru ca mi-am adus aminte de un prieten adorat care s-a imbolnavit de schizofrenie paranoida insa familia lui nu l-a sprijinit, nu i-a asigurat tratamentul corespunzator si l-a izolat de colegi si prieteni. N-o sa va descriu suferintele lui pe care le-am aflat de curand, la patru ani de cand el nu mai este. Vreau doar sa va spun ca m-a impresionat curajul, intelepciunea, coerenta si determinarea cu care v-ati descris problema, dar mai ales suportul pe care il primiti din partea familiei si a acelui prieten special pe care il aveti. V-as sugera sa apelati la sprijinul acestuia din urma pentru ca intelege prin ce treceti si va este aproape!

Va doresc din tot sufletul sa ramaneti pozitiv si sa aveti incredere in dv si in acei oameni speciali din jurul dv ca totul va fi bine pentru dv.
Buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca pot depune o ordonata presidentiala impotriva asociatiei de proprietari pentru a obtine de la instanta de judecata obligarea asociatiei de a opri apa pe tronsonul pe care stau intrucat vecina care locuieste deasupra mea are sifonul spart si nu vrea sa faca reparatiile necesare. Mentionez ca tavanul din baia mea este ud pe jumatate din suprafata si se vad picaturi de apa care ies la suprafata. In momentul de fata eu am demarat procedurile impotriva ei, am inceput cu anuntarea (pentru a doua oara) a asiguratorului, apoi am pus-o in intarziere, am notificat-o prin executorul judecatoresc si am facut si constatarea prin executorul judecatoresc. Mai am de facut expertiza tehnica. Multumesc pentru ajutor!
Datoriile mai vechi de 3 ani se prescriu! baza legala e Codul Civil. Art. 2.503
(1) Odată cu stingerea dreptului la acţiune privind un drept principal, se stinge şi dreptul la acţiune privind drepturile accesorii, afară de cazul în care prin lege s-ar dispune altfel.
(2) În cazul în care un debitor este obligat la prestaţii succesive, dreptul la acţiune cu privire la fiecare dintre aceste prestaţii se stinge printr-o prescripţie deosebită, chiar dacă debitorul continuă să execute una sau alta dintre prestaţiile datorate.

Cu alte cuvinte, in cazul prestatiilor succesive (intretinerea in cazul dv.) odata cu debitul principal se prescriu si penalitatile aferente. Mergeti in instanta cu o actiune in constatarea prescriptiei pentru ca numai o instanta de judecata poate constata prescriptia si va emite o hotarare in acest sens, hotarare care reprezinta baza legala pentru care debitele prescrise se storneaza din contabilitate.

Atentie insa, daca va apucati sa achitati de buna voie debitele prescrise, nu mai puteti sa cereti returnarea banilor pe motivul prescriptiei!!

timpuriu a scris:

Bună seara ,în cazul unei datorii mai vechi de 3 ani la plata cheltuielilor de întreținere ,intervine prescrierea ...
Întrebarea mea este ,prescrierea intervine ptr întreaga sumă sau doar ptr penalizările datorate

multumesc pentru sfat!
Am inteles ca prescriptia poate fi constatata doar de catre o instanta de judecata si as dori sa stiu daca prin cererea pe care o voi introduce la instanta trebuie sa solicit si recalcularea listelor de plata cu calculul intretinerii aferent perioadei 2014-2021? de curand am solicitat fisa contabila a proprietatii mele de la administratorul asociatiei de proprietari si am constatat prezenta acestor sume de mult prescrise. Precizez ca pana in prezent nu am primit nicio somatie de plata de la asociatia de proprietari si nu m-au dat in judecata. Pentru sumele respective eu am facut diverse sesizari privind legalitatea inregistrarii in contabilitate insa de la asociatie am primit raspunsuri pe langa lege si fara sa mi se arate documente justificative. Mai mult decat atat, pentru ca am sesizat nereguli imense, cu sume care nu au acoperire in acte, comitetul executiv al asociatiei a emis o decizie prin care mie mi-a fost interzis accesul la documentele asociatiei pe motiv ca am datorii neonorate. Primaria a fost sesizata insa m-au trimis in instanta de judecata. Multumesc pentru ajutor!
Ma puteti ajuta cu un model de cerere in judecata a unui UAT in legatura cu obligarea acestuia de a emite decizie de sanctionare a unei asociatii de proprietari pe motiv de refuzul de acces la documentele asociatiei? cat este taxa de timbru pt o astfel de actiune pe contencios administrativ? multumesc!
Opinia expertului

1.Potrivit pct. 7.1.2. din OMS nr. 1162/2010, unei persoane care suferă de schizofrenie paranoidă (tulburare mintală gravă) i se poate elibera, prin excepție, permis de conducere, în baza unui aviz medical autorizat, însoțit – dacă este cazul – de controale medicale periodice.
multumesc frumos pentru raspuns!
.Buna ziua! cum se procedeaza in cazul unei asociatii de proprietari pentru verificarea instalatiei de gaze din proprietatea celor care nu au centrala termica? la cat timp trebuie facuta o astfel de verificare, ce costuri implica si in sarcina cui cade aceasta obligatie de a verifica? M-ar ajuta baza legala pe aceasta speta. Multumesc!
va multumesc pentru ajutor!