avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Activitate diana58

Activitate diana58

Este vorba despre redeschiderea unui proces in civil pentru a redobandi dreptul de proprietate anulat pe baza unor documente false (faptele fiind prescrise). Nelamurirea este daca autoritatea de lucru judecat impiedica rejudecarea si ca atare modificarea vechilor sentinte irevocabile.
Buna seara. As dori lamurire pentru urmatoarea situatie. In urma unei plangeri penale depuse de mine, rezolutia procurorului constata prescrierea unor fapte de fals, uz de fals si abuz in serviciu impotriva intereselor persoanei (art. 10, lit. g, art. 228 alin.6 C.pr.pen.), in legatura cu actele premergatoare stabilirii dreptului de proprietate pe L 18/91 al persoanelor cu care ne-am judecat.
In 1991, fuseseram pusi in posesie cu o suprafata de teren printr-o sentinta irevocabila, obtinand ulterior titlul de proprietate. In 2000 si 2001, partea adversa ne anuleaza titlul prin alte doua sentinte irevocabile. Actualmente, partea adversa nu detine titlu de prorprietate, dar se foloseste de cele doua sentinte.
Am inteles ca, desi rezolutia procurorului ar permite redeschiderea procesului, avem sanse minime (autoritatea lucrului judecat).
Merita sa redeschidem procesul? Ce solutii sugerati in acest caz?
Cu multumiri.
Hotararea este definitiva si irevocabila, iar apartamentul este primit prin dispozitia primarului si este intabulat.
Multumesc
Sunt proprietarul unui apartament nationalizat retrocedat. In iunie anul acesta se epuizeaza perioada de 5 ani, dupa care intentionam sa incepem demersurile de evacuare. Intre timp chiriasul (o singura persoana) A DECEDAT recent si as dori sa stiu care este modalitatea de a intra in acest apartament. La cine apelez in situatia in care intampin rezistenta (usa incuiata, mobila neevacuata, etc) din partea rudelor decedatului. Politie? Executor? Instanta? Precizez ca nu am avut contract de inchiriere cu chiriasul decedat.
Multumesc anticipat.
As dori sa stiu daca pot beneficia de artic. 5, litera b din legea 221/2009, avand in vedere ca detinutul politic (decedat in inchisoare) este fratele bunicului meu si in ce mod ii pot obtine reabilitarea.
Multumesc anticipat
Multumesc. Desi se pare ca nu mai exista solutii, pentru completarea informatiilor mele va pot spune ca monedele au provenit din vanzarea unor bunuri personale si nu stiu ce valoare aveau la vremea respectiva. In sentinta de condamnare si in procesul verbal de confiscare se precizeaza doar ce s-a preluat precum si obligatia de a plati o amenda in folosul statului.
confiscarea si arestarea s-a produs in 1947 iar monedele ii apartineau
Doresc o opinie pentru cazul urmator: in urma unei sentinte pronuntate de judecatorie in 2004 mi se respinge cererea de restituire a unor monede de aur confiscate unei rude (fratele bunicului - fara alti mostenitori) pe motiv ca atat confiscarea cat si condamnarea sa s-au facut in baza unui titlu legal la vremea respectiva (legea 284/1947). In aceste conditii, nu am continuat demersurile. Totusi, am aflat ca o lege elaborata la scurt timp, respectiv legea 591/2004, corecteaza situatia cu termen de reluare a proceselor pana la 31 decembrie 2006. Acum fiind in 2011, mai exista o alta cale de restituire a monedelor si de reabilitare a rudei decedate in inchisoare?


As dori o solutie pentru urmatoarea situatie: o sentinta din 2004 la nivel de judecatorie imi respinge cererea de restituire a unor monede de aur confiscate unei rude (fratele bunicului - fara alti mostenitori) pe motiv ca atat confiscarea cat si condamnarea sa s-au facut in baza unui titlu legal la vremea respectiva (legea 284/1947), fiind nevoita astfel sa nu mai continui demersurile. In prezent am aflat ca o lege elaborata la scurt timp, respectiv legea 591/2004, corecteaza situatia cu termen de reluare a proceselor pana la 31 decembrie 2006. In acest caz doresc sa stiu daca mai exista o alta cale de restituire a monedelor si de reabilitare a rudei decedate in inchisoare.
Faptul ca hotararea irevocabila a partii adverse anuleaza hotararea irevocabila anterioara a matusii mele. Oricum, ruda respectiva s-a opus violent oricarei masuratori cadastrale, arogandu-si dreptul de proprietara.
De la o nota pe scara de la 1 la zece, cat de necesara e intabularea pentru a castiga procesul?
Multumesc.