avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Activitate tazyx

Activitate tazyx

Cornel Vasile a scris:

tazyx a scris:

Buna ziua.
....
Este legal ca la plata salariilor compensatorii, angajatorul sa introduca in suma bruta compensatorie de plata si aceste beneficii - bonurile de masa ?
....

Daca este doar suma bruta fara alte specificatii puteti calcula singur daca au introdus sau nu si bonurile de masa ..scadeti din suma bruta valoarea salariilor compensatorii primite.

Buna ziua.
Salariile compensatorii nu sint purtatoare de tichete de masa, acelea sint beneficii suplimentare, care se adauga la salariul brut din CIM, pentru calcul impozite si taxe. Daca nu ai muncit, nu primesti tichete de masa, deci nu ai cum sa le introduci in salariile compensatorii brute.
Ideea este ca suma compensatorie nu poate contine tichete de masa, pentru perioada nelucratoare. Odata incheiat CIM, din suma compensatorie bruta, comunicata prin contractul de incheiere CIM, se achita 45% taxe si impozit la stat si restul - suma neta ramasa - se vireaza angajatului. Nu ai cum sa deduci, ca firma, din suma compensatorie tichetele de masa...cind omul nu mai lucreaza deja la tine si CIM este inchis.
Mi s-a explicat ca mi se vor da N salarii compensatorii, la care se vor adauga un numar de potentiale zile de over-time - care le-as fi lucrat in mod normal, deci este clar ca nu pot adauga si tichetele de masa, suplimentar, in suma bruta compensata, acestea fiind deja calculate si impozitate pina la inchiderea CIM.
Multumesc.
Buna ziua.
Sint in situatia in care firma privata unde lucrez va desfiinta postul meu. Mi se ofera o suma bruta ca si salarii compensatorii pentru citeva luni, acordata intr-o singura transa.
Eu am negociat un salariu brut lunar, la care se adauga bonurile de masa si eventual orele suplimentare lucrate.
Mi s-a comunicat ca in suma compensatorie sint incluse si bonurile de masa, dar fara a mi se spune despre cite bonuri de masa este vorba.
Este legal ca la plata salariilor compensatorii, angajatorul sa introduca in suma bruta compensatorie de plata si aceste beneficii - bonurile de masa ?
Daca CIM-ul meu se incheie pe 5.mai.2025, si suma compensatorie se va plati pe 7.iunie.2025, este legal introducerea tichetelor de masa in suma bruta, eu nemaifiind angajat de 1 luna ?
Deasemenea suma compensatorie se va plati pe 7 iunie, dupa mai mult de 1 luna de la data incheiarii contractului de munca. Exista vreo reglementare referitoare la timpul in care trebuie platite aceste salarii compensatorii ?
Am intrebat cite bonuri de masa vor fi incluse in brutul compensatoriu, dar nu am primit raspuns. Banuiesc ca vor sa isi reduca impozitul prin suma compensatorie, dar nu stiu daca este legal sau nici la cite bonuri de masa vor sa imi bage in suma compensatorie - nu am nici o metoda de calcul sa aflu.
In decizia de incheiere, mi se comunica suma bruta, dar nu si ce contine sau din ce este alcatuita, ca sa pot sa estimez o suma neta ce va fi platita. Stiu ca trebuie sa platesc 45% taxe si impozite, dar daca nu primesc bonuri de masa in perioada de dupa incheiere CIM - e legal sa le bage in brutul compensatoriu ?
Astept niste raspunsuri, eventual cu indicarea articolelor de lege/OUG unde ma pot documenta, sa pot calcula o suma neta aproximativa.
Multumesc.
Ma aflu in situatia de a mi se desfiinta postul la privat, am primit notificarea ca CIM-ul se va desface cu acordul partilor, art 57 - parca - neimputabil mie, ca angajat. Angajatorul imi va plati citeva salarii compensatorii.
Ma intereseaza ce taxe si impozite se vor plati catre stat, la aceste salarii compensatorii platite o singura data - acum platesc 10% impozit, CAS+CASS - 25%+ 10%.
Se plateste impozitul de 10%, ca si cum ar fi un venit salarial? CAS si CASS se platesc integral?
In unele documente gasite, am vazut ca cei 10% nu s-ar mai plati, sau contributia la somaj...dar nu gasesc nici un model de calcul sau o exprimare a legii clara cu ce dari se platesc si ce nu. Inteleg ca nu beneficiez de somaj, daca accept acest scenariu.
Am si varianta sa incasez lunar salariu, fara sa lucrez, pina spre sfirsitul anului, angajatorul platind toate taxele si impozitele aferente, urmind ca la sfirsitul perioadei de plati compensatorii sa se incheie si CIM-ul meu.
Sau daca imi gasesc de lucru pina atunci, imi vor da diferenta de salarii compensatorii ramase pina la finalul agreat.
Astept lamuriri ce taxe se vor plati daca iau toate salariile compensatorii o singura data. Daca ramin cu plata lunar, stiu ce platesc.
Multumesc.
Multumesc, am inteles, trebuie sa platesc CASS. Intrebarea urmatoare este : CUM? Cum calculez si cind depun aceste declaratii ? Trimestrial, anual ? Daca pe trimestru nu am realizat nici un venit cum si din ce platesc CASS ?
De la inceputul lui 2012 pina acum nu am mai facut nici o factura pe PFA, deci nu am realizat nici un fel de venit.
Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Daca sint angajat cu CM dar detin si un PFA care mai face complet aleator cite o factura ( sa zicem una la 4-6 luni ), cum calculez si platesc CASS-ul ?
Mentionez ca deja am primit si platit de la CASMB formularul de plata de la infiintarea PFA pina in mai 2012.
Cum procedez in continuare neavind un venit stabil din PFA (probabil ca suma incasarilor de anul trecut pe 12 luni este mai mica decit salariul minim pe economie ... )?
Multumesc. :((
Răspuns la discuția bolnav in preaviz
Multumesc.
Oricum am trimis sefului un mail in care i-am spus ca voi recupera dupa Craciun cele 2 zile in care am fost bolnav. Cred ca este de ajuns. Imbolnavirea a fost datorata conditiilor de munca. Oricum ma voi duce la servici dupa Craciun si voi recupera cele 2 zile. De fapt doar una deoarece nu am fost platit decit pentru 15 zile lucratoare, nu 16. Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția bolnav in preaviz
Multumesc. Asa ma gindeam si eu.
Problema este ca m-am imbolnavit cu 2 zile inainte de Craciun, am fost la doctor si mi-a dat tratament dar nu si CM - pentru 2 zile - trece pina dupa Craciun ...
Deci nu am nici o hirtie ca am fost bolnav, doar reteta eliberata de doctor.
Buna ziua,

Daca te imbolnavesti in perioada de preaviz ce se intimpla :(( ? Esti obligat sa recuperezi zilele care ai fost bolnav dupa ce te-ai insanatosit :sorry: ? Cum se procedeaza ?
Buna ziua,

In urma hotaririi definitive data de Tribunal, am obtinut cota-parte pe un teren si deoarece acesta a fost un recurs si nu eu am initiat actiunea, reclamantii au primit sentinta de a achita cheltuielile de judecata prin judecarea recursului si cistigarea acestuia de catre mine.
1 dintre reclamanti a platit jumatatea sa prin mandat postal, celalalt nu doreste sa-si plateasca datoria.
Ceeace doresc sa aflu sint urmatoarele:

1. Care sint pasii pentru a putea sa-mi recuperez si datoria de la cel de-al doilea reclamant tinind cont ca acesta nu doreste sa plateasca ?

2. In cazul in care apelez la un executor judecatoresc cine plateste comisionul acestuia ? Deoarece suma de recuperat este mica - aprox. 500 Lei - nu stiu cit ar costa toata afacerea si daca merita. Se poate imputa recalmantului comisionul executorului ?

Multumesc.
Buna seara,
Iata pe scurt problema mea.
Bunica din partea tatalui meu - Cornelia - a murit demult. A avut 2 copii, pe Mihai - tatal meu, eu fiind unicul copil - si Viorel, fratele lui, care are 3 copii.
Pe pamintul ramas mostenire de la bunica s-au dat 2 acte de proprietate - unul pe 10 hectare si cel de al doilea pe diferenta de 40 de hectare, in care s-au trecut cei 4 copii mostenitori - ambii parinti Mihai si Viorel au decedat inainte de revolutie.
Fara sa stiu, tatal meu a lasat o hirtie prin notariat - prin 1967, inainte de a se casatori si de a ma avea pe mine - prin care ii cedeaza fratelui Viorel toata partea sa de mostenire.
De curind cei 3 veri ai mei m-au dat in judecata si vor sa anuleze cele 2 acte de propietate in care sintem trecuti toti 4 pentru a ma scoate din mostenire pe baza acelei hirtii facute la notariat inanite de a ma naste eu.
Pot ataca actiunea lor in justitie ? Ma pot inlatura de la mostenire pe baza acelei hirtii ?
Multumesc anticipat.