avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua. Sint in situatia in care firma privata unde ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua. Sint in situatia in care firma privata unde lucrez ...

Buna ziua.
Sint in situatia in care firma privata unde lucrez va desfiinta postul meu. Mi se ofera o suma bruta ca si salarii compensatorii pentru citeva luni, acordata intr-o singura transa.
Eu am negociat un salariu brut lunar, la care se adauga bonurile de masa si eventual orele suplimentare lucrate.
Mi s-a comunicat ca in suma compensatorie sint incluse si bonurile de masa, dar fara a mi se spune despre cite bonuri de masa este vorba.
Este legal ca la plata salariilor compensatorii, angajatorul sa introduca in suma bruta compensatorie de plata si aceste beneficii - bonurile de masa ?
Daca CIM-ul meu se incheie pe 5.mai.2025, si suma compensatorie se va plati pe 7.iunie.2025, este legal introducerea tichetelor de masa in suma bruta, eu nemaifiind angajat de 1 luna ?
Deasemenea suma compensatorie se va plati pe 7 iunie, dupa mai mult de 1 luna de la data incheiarii contractului de munca. Exista vreo reglementare referitoare la timpul in care trebuie platite aceste salarii compensatorii ?
Am intrebat cite bonuri de masa vor fi incluse in brutul compensatoriu, dar nu am primit raspuns. Banuiesc ca vor sa isi reduca impozitul prin suma compensatorie, dar nu stiu daca este legal sau nici la cite bonuri de masa vor sa imi bage in suma compensatorie - nu am nici o metoda de calcul sa aflu.
In decizia de incheiere, mi se comunica suma bruta, dar nu si ce contine sau din ce este alcatuita, ca sa pot sa estimez o suma neta ce va fi platita. Stiu ca trebuie sa platesc 45% taxe si impozite, dar daca nu primesc bonuri de masa in perioada de dupa incheiere CIM - e legal sa le bage in brutul compensatoriu ?
Astept niste raspunsuri, eventual cu indicarea articolelor de lege/OUG unde ma pot documenta, sa pot calcula o suma neta aproximativa.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 15:13, 28 Aprilie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti unde sa va documentati in legatura cu salariile compensatorii , decat in CIM-ul dvs. , in CCM ( daca exista ) , sau in regulamentul intern . Daca in aceste documente nu este trecuta ca obligatie a angajatorului , acesta poate sa va plateasca strict pentru perioada lucrata , si nimic mai mult . V-a oferit o suma - luati-o pana nu se razgandeste , indiferent cum a calculat-o , ca nimeni nu-l obliga . Bonuri de masa se dau numai pentru zile efectiv lucrate .

tazyx a scris:

Buna ziua.
....
Este legal ca la plata salariilor compensatorii, angajatorul sa introduca in suma bruta compensatorie de plata si aceste beneficii - bonurile de masa ?
....

Daca este doar suma bruta fara alte specificatii puteti calcula singur daca au introdus sau nu si bonurile de masa ..scadeti din suma bruta valoarea salariilor compensatorii primite.
Cornel Vasile a scris:

tazyx a scris:

Buna ziua.
....
....

Daca este doar suma bruta fara alte specificatii puteti calcula singur daca au introdus sau nu si bonurile de masa ..scadeti din suma bruta valoarea salariilor compensatorii primite.

Buna ziua.
Salariile compensatorii nu sint purtatoare de tichete de masa, acelea sint beneficii suplimentare, care se adauga la salariul brut din CIM, pentru calcul impozite si taxe. Daca nu ai muncit, nu primesti tichete de masa, deci nu ai cum sa le introduci in salariile compensatorii brute.
Ideea este ca suma compensatorie nu poate contine tichete de masa, pentru perioada nelucratoare. Odata incheiat CIM, din suma compensatorie bruta, comunicata prin contractul de incheiere CIM, se achita 45% taxe si impozit la stat si restul - suma neta ramasa - se vireaza angajatului. Nu ai cum sa deduci, ca firma, din suma compensatorie tichetele de masa...cind omul nu mai lucreaza deja la tine si CIM este inchis.
Mi s-a explicat ca mi se vor da N salarii compensatorii, la care se vor adauga un numar de potentiale zile de over-time - care le-as fi lucrat in mod normal, deci este clar ca nu pot adauga si tichetele de masa, suplimentar, in suma bruta compensata, acestea fiind deja calculate si impozitate pina la inchiderea CIM.
Multumesc.
Chiar credeti ca nu stim cu ce se mananca aceste tichete de masa ? .... nu scrie in vreun raspuns primit ca aceste se introduc in salariile compensatorii .. s-a mentionat ca o suma bruta acordata ca un drept salarial poate contine si asa ceva.

Nu mai citati raspunsurile.
Ultima modificare: Luni, 28 Aprilie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic
Veti fi de acord cu mine , stimate @tazyx , ca nu le stiti chiar pe toate ? ca doar de aceea ati cerut aici niste raspunsuri … De exemplu , din salariul brut NU se retin taxe si impozite de 45% din total . Se retin: 25% CAS , 10% CASS . Raman 65% . Din acesti 65% se mai retine 10% impozit, deci 6,5% din total . Matematic , se retin pe total 41,5% , nu mai mult .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza salariul net din total brut Floarea Cring Floarea Cring Buna ziua, Poate cineva sa-mi spuna cum se calculeaza salariul net din total brut. Ex. net:1.187-1.193 ron si bonuri de masa. Bonurile de masa sunt in functie ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa bonaparte bonaparte de ce bonurile de masa se retin din salariu angajatului ? eu stiu ca angajatul plateste doar impozitul pe bonuri , nu ca le plateste integral salariatul . e ... (vezi toată discuția)
Salariu + bonuri de masa mjbrutus mjbrutus Va salut. Sunt proaspat angajat nu am mai avut vreun job pana acum si am o nedumerire legata de salariu. Lucrez part time (4h) si am 425 brut ( adica jumatate ... (vezi toată discuția)