avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Activitate damien

Activitate damien

Răspuns la discuția Dezmostenire?
Art. 1100
Noţiunile de opţiune succesorală şi de succesibil
(1) Cel chemat la moştenire în temeiul legii sau al voinţei defunctului poate accepta moştenirea sau poate renunţa la ea.

Dispoziţii generale
Art. 1103
Termenul de opţiune succesorală
(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.

Felurile acceptării
Art. 1108
(1) Acceptarea poate fi expresă sau tacită.
(2) Acceptarea este expresă când succesibilul îşi însuşeşte explicit titlul sau calitatea de moştenitor printr-un înscris autentic sau sub semnătură privată.
(3) Acceptarea este tacită când succesibilul face un act sau fapt pe care nu ar putea să îl facă decât în calitate de moştenitor.



Asta este din noul cod civil. Din datele dumneavoastra rezulta ca mama a murit pe vechiul cod, dar principiile din ce stiu erau in mare aceleasi, cu deosebirea ca termenul de optiune era de 6 luni, nu un an,

Asadar, legea protejeaza mostenitorii, impotriva actelor de instrainare, care de fapt sunt donatii.
Dumneavoastra nu sunteti mostenitor din ce povestiti, ci doar succesibil.
Dumneavoastra ati avut calitatea de succesibil care se putea transforma in mostenitor prin acceptate in termen de 1 an de la deschiderea mostenirii,
Atentie, deschiderea mostenirii, nu este deschiderea procedurii notariale, ci data mortii mamei.
Deci daca nu ati acceptat mnostenirea in termen de 1 an de la data mortii mamei nu sunteti mostenitor.
Dupa cum vedeti la art. 1108, acceptarea poate fi expresa sau tacita. Expres e clar ca nu ati acceptat, ar mai exista posibilitatea sa fi acceptat tacit, desi din ce povestiti nu cred ca este cazul. Pentru asta insa trebuie sa vorbiti cu un avocat, pentru ca pe net este imposibil sa aflati asa ceva.
Răspuns la discuția Dezmostenire?
Ok, deci lipsesc foarte multe detalii si poate si d-aia majoritatea sfaturilor pe care le-ai primit sunt pe langa.
In primul rand, acum cat timp a murit mama?
Ai acceptat succesiunea?

Pentru ca pentru eventualul tau demers in functie de aceste date aflam daca nu cumva s-au implinit anumite termene si daca s-au implinit, nu se mai poate face nimic. Nu stiu totul pe din afara pentru ca sunt plecat din tara si nu am un cod in fata sa ma uit acum, iar pe net e complicat, dar in functie de datele pe care mi le dai iti pot raspunde.
Este foarte importanta data decesului, pentru ca in functie de acest lucru succesiunea este guvernata de vechiul sau noul cod.

Nu este vorba de nici o anulare a vanzarii cum spuneau unii mai sus, ci de reductiunea liberalitatilor excesive, cum ti s-a zis in ultimul mesaj cu care sunt de acord.

Argumentele tale, pe plan juridic (moral poate nu, dar nu cred ca e loc de asa ceva aici), sunt pe deplin intemeiate (pe noul cod, pe cel vechi nu-l stiu, sper sa nu fie mari diferente), daca nu cumva s-au implinit termenele de care ziceam mai sus.

Potrivit Noului Cod Civil, vanzarea cu clauza de uzufruct, intretinere sau cum o fi (repet nu am cod in fata, dar nu conteaza) catre descendenti este PREZUMATA donatie.
Fratele tau vitreg este fiul mamei tale, dupa ce s-a recasatorit, am inteles bine, da?
Deci cei de mai sus care iti spun ca trebuie sa dovedesti ca e donatie spun prostii. Donatia este prezumtata, deci fratele vitreg trebuie sa dovedeasca faptul ca a fost o vanzare reala si din ce am inteles instantele nu prea se lasa convinse de aceste lucruri.

Ce se intampla daca se considera donatie? Se va aduce la masa succesorala.
Insa nu intreg bunul, ci numai jumatate, cealalta jumatate apartinea tatalui, asupra careia tu nu ai niciun drept. In fine, neavand cod in fata, decat sa spun prostii, iti dau mai multe detalii, dupa ce imi raspunzi.

Mai mult, mai exista si institutia raportului donatiilor, care are ca scop pastrarea egalitatii intre fii la mostenire. Asta inseamna ca tu si fratele tau vitreg trebuie sa primiti cote egale din masa succesorala, asta daca nu mai exista alti legatari. Si asta tot apropo de ce e moral, poate e cam nedrept, dar e lege. Cui nu-i place, sa o schimbe.

Imi poate spune cineva cate cartuse de tigari/persoane pot fi trecute peste granita in mod legal din Romania intr-un stat UE (cu masina)? As fi recunoscator daca mi-ar putea indica cineva si legislatia corespunzatoare pentru a fi sigur. Mersi.
1. Tot articolul se cheama dreptul de preferinta al chiriasului, nu dreptul de preferinta si de preemptiune.
2. Alin. 2 nu face decat sa precizeze regilmul juridic aplicabil acestui mecanism, trimitand la preemptiunea de la vanzare si evident ca foloseste termenul de preemptiune si nu preferinta pentru ca asa se numeste dreptul de la vanzare.
Acum e suficient de clar sensul alin.2 ?
Vanzarea unui teren prin inscris sub semnatura privata o fi ea nula, dar este valabila ca antecontract. Astfel, oricare dintre parti ar putea cere instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de vanzare (autentica evident).
Cu restul raspunsului sunt de acord.
Răspuns la discuția succesiune incompleta
Ce intelegeti prin bunicul s-a hotarat sa faca succesiunea? Aidca bunicul i-a lasat mamei dvs si matusii apartamentul si terenurile prin testament?
Postez aici pentru ca nu stiu unde.
Potrivit legii, producatorii de energie din SRE au acces prioritar la reteaua electrica.
Intrebare: cum se asigura acest acces? Inainte exista regulamentul de calificare a producatorilor pentru productia prioritara care a fost abrogat in 2011, iar regulamentul de acreditare vorbeste doar de certificatele verzi si nimic de ofertarea pe PZU. Ma poate ajuta cineva, va rog?
Multumesc.
Răspuns la discuția locatiune sau inchiriere.
Deci pot inlatura prevederile? Mersi.
Nepotul de frate nu este mostenitor rezervatar.
Trebuie sa dati mai multe detalii.Doamna nu are copii, parinti pentru ca daca are mostenesc si ei? In mod normal trebuie sa mosteniti jumatate din apartament, dar poate si mai mult daca doamna are alte rude (frati,nepoti, stranepoti, unchi, veri etc.).
De asemenea, conteaza ce rude mai are domnul: copii, parinti, alti frati, alti nepoti nedezmosteniti, chiar stranepoti. Daca spuneti ca nepotul domnului este dezmostenit DE DOMN, el nu poate mosteni de la domn. In orice caz domnul trebuie sa va faca si el testament. Daca dati mai multe detalii va pot da si eu mai mult. De asemenea, este bine sa asteptati confirmari la ce spun pentru ca sunt doar student la drept.