avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Activitate Artigas

Activitate Artigas

Va salut,

Am un litigiu in derulare cu ANRP privind acoradarea de despagubiri pe baza Legii 290/2003.Printre documentele care mi s-au solicitat se numara si dovada calitatii de refugiat a bunicului meu.
Problema este ca bunicul meu a fost arestat in anul 1940 de catre autoritatile sovietice imediat dupa cedarea Basarabiei catre URSS fiind deportat in Siberia unde a decdedat in conditii tragice in anul 1944.Intre timp mama si bunica mea au plecat din Basarabia stabilndu-se in Bucuresti,acest lucru intamplandu-se in anul 1942 deci dupa ce Basarabia revenise la Romania la 22.06.1941.
Astfel nu este implinita stricto senso discutand prevederea Legii 290/2003 care prevede ca trebuie facuta dovada refugiului in Romania din Basarabia dupa luna martie a anului 1944.
Ce sanse am avand in vedere acest aspect?
Mentionez ca in Basarabia au ramas bunuri imobile care au fost confiscate de administratia URSS dupa luna martie 1944.

Cu stima
Va salut,

As aprecia mult daca ma poate lamuri cineva cu privire la cat timp este valabil un titlu executoriu.
Mai concret,o hotarare judecatoreasca definitiva pronuntata la inceputul anului 2012 acorda o suma de bani reclamantului cu titlul de daune.Intrucat paratul nu avea si nu are nici un venit sau bun urmaribil,hotararea judecatoreasca a ramas doar pe hartie,creditorul neavand ce executa.Paratul detine un cont bancar care este pe sold zero.Pana in prezent contul nu a fost blocat de catre creditor.
Intrebarea este: Cat timp de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti poate creditorul sa solicite blocarea contului bancar al debitorului(ambii sunt persoane fizice) si in ce mod se realizeaza concret depistarea bancii unde are contul debitorul.

Mutumiri anticipate.
Răspuns la discuția Alta cale de atac?
La ce instanta se formuleaza contestatia in anulare sau cererea de revizuire si in ce termen?

Cu stima
Va salut,

Am ajuns la finalul unui proces,Inalta Curte de Casatie si Justitie pronuntand hotararea definitiva in favoarea mea.Va rog sa-mi spuneti ce cale de atac ar mai putea utiliza partea adversa(fie si numai in scop de sicanare) pentru a putea verifica la respectiva instanta daca respectiva parte adversa a formulat vre-o cerere.

Va multumesc.
Răspuns la discuția TVA firma straina
Buna seara,
Nu am inteles nimic.Daca se poate va rog mai explicit.
Cu consideratie.
Va salut,
Revin cu o intrebare la care nu am primit raspuns:
O firma de transport din Germania la care am apelat pentru transportarea unor bunuri personale din Romania in Germania,sustine ca trebuie sa-mi incaseze 24% TVA intrucat adresa de incarcare este in Romania si ca ar urma sa vireze TVA-ul Romaniei.
Personal nu pot intelege o asemenea logica,intrucat indiferent de adresa de incarcare din lume,o firma inregistrata in Germania este platitoare de TVA in Germania,in cuantum de 19%,cat prevede legislatia aceastei tari.
Asadar,cum stau lucrurile?

Cu stima.
Discuție TVA
Va salut,

Va rog sa-mi spuneti daca o firma de transport din Germania,inregistrata in Germania imi poate percepe TVA la valoarea de 24% pe motiv ca adresa de incarcare a bunurilor este in Romania,si ca trebuie sa ramburseze Romaniei TVA-ul in cuantum de 24%?
Personal consider aceasta asertiune ca fiind lipsita de fundament,din moment ce firma care executa transportul nu este inregistrata in Romania ci in Germania,normal este sa se plateasca TVA in Germania,la nivelul (nu-l retin exact,dar stiu ca oricum este mai mic decat in Romania) perceput in Germania,indiferent de adresa din alt stat de incarcare a bunurilor.

Cu stima.
Va salut,

Am primit,platind pentru servicii de transport unei firme,numai copia xerox a facturii fiscale,cu semnatura reprezentantului firmei si cu stampila acesteia aplicata pe copie(plata s-a facut in doua transe,avans si plata finala) reprezentantul acestei firme refuzand categoric sa-mi elibereze factura originala,sub pretextul ca cei de la contabilitate solicita astfel,fapt pe care evident nu l-am crezut. Este evaziunea fiscala motivul acestui tertip,si cum poate aceasta firma sa fie trasa la raspundere pentru asemenea practici(eventual reclamata la Garda Financiara)?

Cu stima.
Nu s-a facut un proces verbal de predare-primire la destinatie intrucat bunurile nu au fost despachetate,deci nu se puteau inventaria pe moment.Nu s-a facut un proces verbal de predare la expeditie.Transportatorul sustine ca are asigurare de raspundere civila. Vad insa ca se eschiveaza de la plata despagubirii.Am incheiat un contract pentru prestari servicii.
Cum sa procedez in aceasta situatie,referitor la negocierea despre care vorbeati?
Mentionez ca exista martori care pot depune marturie ca respectivele obiecte au fost transportate de firma in cauza,chiar daca nu exista o foaie de inventar.

Cu stima.
Va salut,

Va rog sa ma lamuriti cu privire la demersurile necesare recuperarii unor daune produse mie de o firma de mutari.Pe scurt,reprezentantul firmei se eschiveaza de la rezolvarea problemei,respectiv plata daunelor pentru cateva obiecte pierdute precum si pentru altele deteriorate. Cum se stabileste valoarea despagubirii cuvenita pentru un frigider care era folosit,dar varf de gama si in stare perfecta?
Sunt indreptatit sa solicit valoarea de nou a unui frigider cu caracteristici similare,aflat in vanzare in comert,avand in vedere ca prin dauna produsa va fi necesar sa-mi cumpar unul nou,fiind practic imposibil sa procur unul identic ca marca,stare,caracteristici,aceasta situatie survenind ca urmare a neglijentei angajatilor firmei care nu au ambalat frigiderul la transportare?
De asemenea,alte cateva obiecte au disparut complet,astfel ca ne gasim in situatia ca eu sa reclam firmei disparitia bunurilor,iar reprezentantul acesteia sa sustina ca acestea au fost impachetate si livrate.Cum depasim acest impas?
Si nu in ultimul rand,cum evaluam daunele partiale produse unor obiecte de arta care constituie un unicat?

Cu stima.