avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Activitate capy2008

Activitate capy2008

Multumesc de raspuns Latka !
Ma refeream la acest aspect

Art102 alin e 4
Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1), făcută la sesizarea oricărei persoane interesate sau din oficiu, precum și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare se fac după cum urmează

Fochistul si administratorul blocului care se ocupa de reparatii are autorizatie de constatare? Cum primesc eu dovada ca nu este de la teava comuna daca sus este acoperit cu spuma, scart etc, s-a verificat superficial. Am inteles ce ziceti dar poate rezolv problema fara sa mai ajung la primarie si la alte institutii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am citit ce spuneti dumneavoastra dar tot acolo scrie ca se poate sesiza si din oficiu asociatia. Stiu ca ne place sa ocolim legi. Daca eu nu am drepturi are asociatia care trebuie sa ma reprezinte si nu le respecta. V-am mai spus si mai sus, cine constata daca este pe parte comuna sau nu daca proprietarul nu i-a dat voie in casa desi se specifica in lege ca au voie sa inspecteze locuinta in scopul remedierii unui defect comun? La mine de pe parte comuna vine apa ca pe acolo trece tronsonul. Pe ce baza constata asociatia ca vine de la vecin? Asa verbal pot zice si eu orice! Nu trebuie dovezi ca nu este parte comuna?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La art 196/2018 trebuie sa stiu eu legile sau asociatia? Este legea asociatiei. Poate ma ajutati dumneavoastra sa vad unde scrie ca proprietarul trebuie sa faca demersuri in numele asociatiei care nu vrea sa respecte legea. Poate nu inteleg eu ceva.

latka a scris:

Daca citesc bine, cum nu o faceti dvs., sunt alte autoritati carora trebuie sa va adresati. Ia mai faceti o lectura a legii 196/2018 art. 102 si veti descoperi ca nu asociatiei trebuie sa va adresati, atunci cind vecinul si-a facut lucrari pe proprietatea individuala, care va afecteaza pe dvs.

Daca defectiunea este pe partea comuna, atunci este obligata asociatia sa inspecteze partea comuna din dreptul proprietatii sale individuale. Daca e asa, atunci faceti o reclamatie a Cex, catre primarie, conform art 102, alin 1 litera e, pentru neindeplinirea obligatiilor (art. 31). Amenda e de minim 2500RON.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Latka
Nu stiu cine sunteti dar veniti numai in defavoarea mea, nu ma ajutati cu nimic ultil.

ART. 102
alin f si art h ce zic?
f
punerea în pericol de către proprietari a integrității structurale a condominiului sau a altor
proprietăți individuale, precum și a bunei funcționări a instalațiilor aferente acestora;
h
neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreținere, reparații sau de înlocuire a
elementelor de construcții aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să
aducă prejudicii celorlalți proprietari.

Nu mai specifica de proprietate comuna!


Latka Asociatia nu are voie si nici obligatia sa se implice in probleme ce privesc litigii legate de proprietatea individuala. Art. 31 din legea 196/2018 se refera doar la probleme pe partea comuna.


Daca cititi bine art zice ca este voie sa se inspecteze, altfel de unde stiti ca nu este pe proprietate comuna?

Toate astea sunt reglementate prin lege si este obligatia asociatiei sa ia masuri.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
De la administrator am primit urmatoarele raspunsuri

"Unde scrie in legea aia ca e treaba asociatiei daca lui alande deasupra i se sparge furtunul in casa si inunda pe cel de dedesubt
Sau ca i se sparge scurgerea de la baie, la el in sapa?
Am incheiat discutia aici ca excede asociatiei
Chiar nu am nici timp si nici chef de astfel de discutii.. "


Conform legii 196/2018

Articolul 31 , alin 1
Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore.

Articolul 31 , alin 2
În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii.

Articolul 31, alin 3
Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.

Capitolul IX articolul 102
neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreținere, reparații sau de înlocuire a elementelor de construcții aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalți proprietari.

Sectiunea 2 ,articoulul 30 ,alin 4
În cadrul proprietății individuale, proprietarul are obligația să păstreze și să întrețină în stare de funcționare și siguranță spațiile interioare, echipamentele și instalațiile din dotarea tehnică a proprietății individuale, respectiv instalațiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum și altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalți proprietari din condominiu.

Sectiunea 2, articolul 30 ,alin 5
Dacă proprietarul unei locuințe ori al unui spațiu cu altă destinație provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparații.
Nu pot repara! Am stricat la mine dar vine de sus ,de la el. Totusi nu inteleg de ce asociatia de proprietari nu se implica. Stiu ca sunt obligati si de lege chiar sa il dea si in judecata pe prioprietar.
Va referiti la asigurare obligatorie?
Buna ziua! Am un propritar care si-a facut modificari la baie si imi curge mie apa in tavan . Am spart la mine si am vazut ca este de la el, de la inbinari ceva cred. Curge apa zici ca e fantana arteziana. Asociatia a zis ca nu are ce sa-i faca ca el stie legi si nu are nimeni ce sa-i faca. Proprietarul nu permite accesul in locuinta la nimeni si refuza sa repare. Ce este de facut in cazul asta? El zice ca are asigurare si nu il intereseaza,
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
gj-jane2 Am vorbit de vorba buna, am explicat si iar explicat dar nu ma intelege sau nu ma asculta deloc. Mai mult ce pot sa fac ca om? Masuri am luat in sensul ca am stat eu mai multcu baiatul, ii faceam baita, de mancare, il duceam la gradinita, chiar in ultima perioada il duceam la gradinita si pe sotie la servici cu masina. Sotia mea nu ii face de mancare, ii da conserve si fructe.
Da. are loc de munca! Copilul are 5 ani. Am auzit ca politia nu se baga pentru probleme de familie, este adevarat?