avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Activitate poseidon4me

Activitate poseidon4me

Răspuns la discuția rca dauna totala - instanta
Pot sa chem firma de asigurari in garantie pe parcursul procesului, in cazul in care pagubitul ma da in judecata, daca firma de asigurari deja i-a platit valoarea maxima calculata conform normelor CSA?

In normele CSA scrie asta:
Despăgubirile plătite de o societate de asigurare unui terț păgubit într-un accident auto, în baza asigurării RCA încheiată pentru vehiculul care a produs accidentul, nu vor depăși valoarea prejudiciilor cauzate și nici limitele maxime (limitele de răspundere) la care s-a angajat asigurătorul. Aceasta înseamnă că, în situația în care valoarea daunei depășește limitele la care asigurătorul s-a angajat în schimbul primei de asigurare plătite, diferența nu este acoperită de către asigurător.

Deci dupa ce a semnat cererea de despagubire si i s-au virat banii in cont, firma de asigurari s-a cam spalat pe maini.

Nu stiu ce sanse am in instanta.
Nu am prea multe solutii decat sa ma lupt pentru diminuarea sumei ceruta de el.O expertiza devizului primit la service.
Sigur va mai cere si cheltuieli de judecata si alte sume pentru care lipsa de folosinta a masinii.
Răspuns la discuția Daune totale RCA ?
Asta cu dauna pe rca, este una foarte problematica.
Practic valoarea materiala ce o poate despagubi pentru reparatii asiguratorul nu poate depasi valoarea maxima a masinii la momentul accidentului, calculata dupa niste norme CSA care tine cont de valoarea de nou a masinii, uzura, anul de fabricatie si numarul de km efectuati.
Daca s-a ajuns la dauna totala, mai mult ca sigur asta ar fi cauza pentru care dumnealui va cere o suma de bani suplimentara si incearca sa va aduca in instanta.
In cele din urma are tot dreptul, insa nu si certitudinea ca va putea castiga.
Valoarea maxima pe care rca-ul o acopera, scris in clar pe polita cea fabuloasa de 5oo.ooo sau 75o.ooo de euro e fix pix.Dauna depaseste valoarea masinii.

Sunt patit la fel de bine ca si dvs.
Daca mai aveti noutati de atunci pana acum, va rog sa postati.
Eu astept citatia acasa.
Si nu mai e nici o sansa sa mai contest procesul verbal privind vinovatia dupa ce se scurg aceste 15 zile?
Ma refer in perioada procesului, pot cere o expertiza, reconstatarea celor intamplate?
Dupa acest p.v. raman vinovat si nu mai pot face nimic?
Da, aveti dreptate.
In fata unor astfel de situatii, cateodata facem greaseala de a ne lasa impulsionati de subiectivismul celor intamplate.

As mai avea o intrebare.
Acum dupa 17 zile de la data accidentului, in ce masura pot contesta procesul verbal facut in urma celor constatate de politie si din urma caruia am reiesit vinovat?
Se poate face asta ulterior si pe parcursul procesului, in instanta sau exista un termen limita de depunere a unei astfel de contestatii?
Procesul verbal e la dosarul de dauna la asigurator.
Cei doi pe care i-am lovit erau paralel unul fata de celalalt (au ricosat unul in altul), plecand primii de la semafor, dar veneau de pe un sector de drum unde exista doar o banda pe sens, unde ai voie sa incalci linia de tramvai.
Cel pe care l-am lovit era pe linia de tramvai.
Eu am ramas blocat in intersectie, de un tramvai care a virat la dreapta in fata mea si lipsit de vizibilitate am incercat sa-mi continui directie de mers(intrat fiind pe culoare verde a semaforului).

Pana acum am fost linistit insa dupa fix 14 zile de la eveniment si de la intocmirea procesului verbal, ma suna pagubitul ca nu-l despaguesc asigurarile pentru reparatii, pentru ca masina este in dauna totala.Motiv pentru care ma actioneaza in instanta.
Asta ca nu o sa castige nimic in plus, ma indoiesc.
Evaluarea masinii, conforma cu normele aprobate de CSA, pentru care s-a stabilit valoarea maxima a masinii, poate fi atacata in instanta pentru ca nu are aspect de lege.
O instanta poate decide in favoarea pagubitului si peste aceste valori.
Cazul unei prietene.
Asiguratorul a trebuit sa plateasca 10 - 12 mii de euro, cat a cerut pagubitul, fata de 3.8oo de euro (conform pretului de catalog) cat i-a oferit firma de asigurari.

Problema e ca el ma cheama in instanta pe mine pentru diferenta de suma, in acest caz 12o de mil.

Ar fi o solutie sa incerc sa-l conving sa mearga la un alt service si sa vin eu cu diferenta de bani ..,in cazul in care suma este una rezonabila?
Am fost implicat intr-un accident din care am iesit vinovat.
I-am dat RCA-ul pagubitului, insa firma de asigurari BCR, pentru ca masina e din 2002, si conform calculelor lor, valoarea maxima nu poate depasi 76 de mil dupa ce au luat in considerare si uzura masinii (km).
Masina este un citroen berlingo first.
Dumnealui a venit cu un deviz de 2oo de mil, de la reprezentanta (din punctul asta de vedere este rau intentionat, pentru ca nu vrea sa duca masina in alta parte, avand in vedere ca e veche).

La spusele lui o sa ma dea in judecata pentru diferenta.
Credeti ca as putea avea castig de cauza in instanta, avand in vedere, ca mi-am respectat toate obligatiunile legale dupa accident(polita rca valabila)?

Cazul unei prietene, identic, firma de asigurari a platit toata suma, insa ea a fost nevoita sa plateasca toate cheltuielile de judecata.