avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Activitate MacoveiNiculae

Activitate MacoveiNiculae

Buna dimineata.
Rog un raspuns la urmatoarea situatie.
Vrem sa ne refacem gardul dintre noi si vecin. Pentru asta trebuie sa cadem deacord cu vecinul. Amandoi suntem deacord sa contribuim la reconstructia gardului. OK, pana aici este corect.
Numai ca vecinul are casa si alte constructii foarte aproape de gardul deja existent. Vecinul pretinde ca in spatele casei sa nu facem gard, distanta fiin de circa 0,5 m. Asta inseamna ca el pretinde sa aiba acces in spatele casei in caz de nevoie (reparatii). Deci vecinul vrea acces in curtea noastra.
Precizez ca ambele proprietati sunt intabulate.
Ce reglementari legale exista intr-o astfel de situatie?.
Va multumesc.

Discuție Donatie
Buna dimineata.
Intrebare: Pot dona un imobil (teren agricol - proprietate personala) parintilor mei?. Daca da, in ce conditii.
Va multumesc.
Răspuns la discuția Mostenire
Va multumesc pentru raspuns.
Discuție Mostenire
Buna dimineata,
Va rog sa ma lamuriti in urmatoare situatie.
Bunica noastra a decedat in 1975. A avut 6 copii.
Incepand cu 1990 s-au reconstituit proprietatile si in 1994 sau emis titluri de proprietate pentru cei 6 copii, fiecare cu partea lui din toata averea bunicii.
Intre timp toti cei 6 copii ai bunicii au decedat.
Acum in 2016, unul din verisorii nostrii sustine ca are un act care se numeste ceritficat de mostenitor, scris de mana in anul 1976, pe care l-a legalizat la notar in 2015 si in care scrie ca cei 5 frati ai tatalui lui au fost deacord sa cedeze o cota parte din avera bunicii tatalului lui.
El vrea acum sa anuleze toate titlurile de proprietate.
Este posibil?
Buna dimineata,
Mai intai sa va prezint pe scurt care este situatia:
Anul trecut in luna decembrie am finalizat documentatia cadastrala si intabulat o proprietate formata din 3 parcele de teren.
In urma masuratorilor cadastrale a reiesit ca o parcela de teren de 3000 mp - conform titlu de proprietate, are in realitate 2600 mp.
Am acceptat diminuarea suprafetei de la 3000 la 2600 mp pentru a-mi finaliza actiunea de intabulare a proprietatii.
Vecinul meu vrea sa-si faca si el documentatia cadastrala, evident cu o firma de cadastru autorizata, dar are o imensa retinere. Se teme ca cei 400 mp la care eu am renuntat sunt la el, adica lui ii rezulta o suprafata mai mare decat cea din titlul lui de proprietate.
Pentru anul 2016 am platit impozit pentru toata suprafata de 3000 mp.
Intrebarea mea este: daca in urma masuratorilor cadastrale se dovedeste ca vecinul meu are pamant mai mult decat este trecut in titlul lui de proprietate, eu pot sa revendic cei 400 mp la care am renuntat anul trecut?
Va multumesc foarte mult.
Răspuns la discuția Uzucapiune
Buna dimineata, revin cu precizari.
Suprafata de teren care este trecuta in titlul de proprietate este de 4600 mp, care rezulta numai daca se adauga si parcela de 1700 mp. Deci impozitul pe teren s-a platit inclusiv pentru suprafata omisa.
In momentul de fata, primaria din comuna a recunoscut eroarea care s-a facut la intocmirea titlului de proprietate, iar comostenitorul care are in posesie si parcela omisa a inceput demersurile pentru corectarea titlului de proprietate.
Aceasta este insa o treaba de lunga durata si ma gandesc ca nu cumva, la un moment dat sa se invoce uzucapiunea, trecandu-se peste faptul ca, dupa lege, corectarea unei erori in titlul de proprietate este imprescriptibila.
Va multumesc.
Discuție Uzucapiune
Buna dimineata,
La data emiterii unui titlu de proprietate (1994) pentru o mostenire, a fost omisa o parcela de teren de circa 1700 mp, care a fost si este in posesia unui comostenitor inca din anul 1990. Mostenirea urmeaza a fi dezbatuta, dupa care urmeaza a se face partajul.

Intrebare: poate comostenitorul respectiv sa se prevaleze de dreptul de uzucapiune si sa revendice in nume personal parcela respectiva, evitand astfel dezbaterea succesorala?. Ce trebuie sa faca ceilalti comostenitori intr-o asemenea situatie?.
Va multumesc


Buna dimineata,
Va rog sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac in urmatoarea situatie:

Pana in anul 1999 in apartamentul meu actual a locuit o anume persoana PN.
Aceasta a facut un credit la o banca in anul 2003 fara sa-si modifice adresa din buletin (sau CI). Precizez ca persoana respectiva nu era proprietara apartamentului, probabil era fiica fostilor proprietari. Respectiva persoana nu si-a achitat creditul la banca.
Si a urmat cosmarul pentru intreaga mea familie. Anual veneau scisori de la o firma de recuperare, de la un executor judecatoresc, pentru ca de curand
sa fie trimisa pe adresa mea o hotarare judecatoreasca de executare silita pe numele persoanei respective.
Intrucat toata aceasta poveste s-a derulat pe o perioada de nu mai putin de 12 ani, pana si postasii care aduceau plicurile nu le mai puneau in cutia postala, le lasau pur si simplu in holul blocului.
In repetate randuri am anuntat executorul judecatoresc, dar degeaba.
Acum ma si tem ca nu cumva sa existe vre-o chichita in cine stie ce lege din tara asta a tuturor posibilitatilor, ca sa-mi faca mie probleme.
Astemp un sfat.
Va multumesc.
Buna dimineata,
Pentru trecerea unui apartament de pe numele unui fiu pe numele parintilor, cum este mai bine de procedat: donatie, act de vanzare cumparare sau mai exista si alte solutii?.
Precizez ca totul se deruleaza la notar, existand intelegere in acest sens.
Va multumesc.
Răspuns la discuția Partaj succesoral la notariat.
Multumesc pentru raspunsuri. Revin cu precizari.
Decizia de a renunta la cota parte indiviza a unuia din mostenitori a survenit dupa 25 de ani de la obtinerea certficatului de mostenitor. Deci nu se poate pune problema de ce a acceptat mostenirea. A fost decizia de atunci a mostenitorului.
Cert este ca in momentul de fata nu accepta sa dea declaratie de renuntare la mostenire, intrucat aceasta ar inseamna ca devine complet strain de succesiune si pierde orice drept legat de aceasta E ca si cum nu ar fi fost niciodata mostenitor.
O asemenea situatie nu o accepta.
Daca la partajul succesoral la notar se da acceptul pentru optiunea succesorala a fiecaruia din ceilalti mostenitori nu se rezolva problema?
Va multumesc.