avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Buna dimineata,
La data emiterii unui titlu de proprietate (1994) pentru o mostenire, a fost omisa o parcela de teren de circa 1700 mp, care a fost si este in posesia unui comostenitor inca din anul 1990. Mostenirea urmeaza a fi dezbatuta, dupa care urmeaza a se face partajul.

Intrebare: poate comostenitorul respectiv sa se prevaleze de dreptul de uzucapiune si sa revendice in nume personal parcela respectiva, evitand astfel dezbaterea succesorala?. Ce trebuie sa faca ceilalti comostenitori intr-o asemenea situatie?.
Va multumesc


Cel mai recent răspuns: MacoveiNiculae , utilizator 02:15, 4 Martie 2016
Ca sa poata invoca uzucapiunea, trebuie sa dovedeasca ca a posedat (chiar si cu rea credinta) sub nume de proprietar. Ce a facut respectivul, a platit impozit pentru acel teren, l-a declarat la registrul agricol, sau doar l-a muncit?
In orice caz, chiar daca s-ar putea invoca uzucapiunea, ar fi cea de 30 de ani, care se implineste in 2020.
Eu imi pun alta intrebare... daca terenul respectiv nu este inscris in acel titlu, cui apartine de fapt (din punct de vedere al actelor)? Pentru ca este posibil ca, in masura in care pentru acel teren nu se plateste impozit, nu este declarat la registrul agricol, ci doar muncit fara forme legale, sa nu se poata invoca nici uzucapiunea, ramanand al statului (sau al primariei, ori al cui o fi el acum).
Buna dimineata, revin cu precizari.
Suprafata de teren care este trecuta in titlul de proprietate este de 4600 mp, care rezulta numai daca se adauga si parcela de 1700 mp. Deci impozitul pe teren s-a platit inclusiv pentru suprafata omisa.
In momentul de fata, primaria din comuna a recunoscut eroarea care s-a facut la intocmirea titlului de proprietate, iar comostenitorul care are in posesie si parcela omisa a inceput demersurile pentru corectarea titlului de proprietate.
Aceasta este insa o treaba de lunga durata si ma gandesc ca nu cumva, la un moment dat sa se invoce uzucapiunea, trecandu-se peste faptul ca, dupa lege, corectarea unei erori in titlul de proprietate este imprescriptibila.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren mai mare, ce fac in cazul asta? tractor tractor Printr-o tranzactie intr-un proces de partaj am dobandit un teren de 1200 mp in titlu. Vreau sa fac cadastru la teren dar la masuratoare a iesit 1380 mp. ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune sau ce alt mod de dobândire a cotei părți de coproprietate? Alexandreevici Alexandreevici Uzucapiune sau ce alt mod de dobândire a cotei părți de coproprietate? Bună ziua! Tată și fiu moștenesc în baza unui testament de la un bunic ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? nahilia nahilia Buna ziua, In momentul cand s-a eliberat un titlu de proprietate s-a omis trecerea unei suprafete de teren, unde am construita o casa. Pe titlu sunt trecute ... (vezi toată discuția)