avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Activitate vyo

Activitate vyo

Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti intr-o problema legata de mostenire.
In familia tatalui meu au fost 4 frati( tata, un frate si 2 surori). In 1981, dupa moartea părinților, baietii au renuntat la mostenire in favoarea fetelor(in masa succesorala era inclusa doar casa, pamanturile nu le apartineau, erau la stat).
In 1991, conform Legii 18, tata si fratele au facut cerere pt pamant si au primit titlu de proprietate. Una din surori nu a facut cerere.
Acum nepoatele acestei surori ne au dat in judecata ca sa anuleze titlul de proprietate pe motiv ca nu este legal si ca ele au drept pentru ca atunci cand tata si fratele lui au renuntat la mostenire, au renuntat la tot, ca si cand n ar fi fost niciodata mostenitori. Ele spun ca au consultat avocati de prestigiu de la o casa de avocatura si ca vor castiga procesul. Dar bunica lor nici nu a facut cerere pentru pamant, deci a pierdut dreptul la pamant, mostenind doar ce i revenea surorii care a facut cerere si care murind nefiind casatorita si neavand copii, pamantul i a revenit de drept.
Care este adevarul?
Răspuns la discuția Pierderea dreptului de mostenire?
Eu nu stiu toate incurcaturile care s - au facut in aceasta situatie. Mama mea mi- a spus ca de fapt casa batraneasca nu este trecuta in cartea funciara(doar terenul), pt ca nu s-a ocupat nimeni sa o treaca, desi in actul de mostenire eu si fratele meu figuram cu 1/6 din casa. Ce putem face ca sa fie trecuta si casa in Cartea Funciara si sa ne putem vinde cota? Avem un cumparator care ar vrea sa restaureze casa care e pe structura de bârne si este in stare de degradare.

Madalina Pascu a scris:

Buna ziua, posibil sa fiti intr-o eroare juridica. Nu exista ca doar o parte din mostenitori sa dezbata succesiunea. Succeesiuna se dezbate fie pt toti fie nu se dezbate. Prin urmare, poate o parte din mostenitori au acceptat succesiunea, nu au dezbatut-o, acest lucru este posibil. Cel mai bine mergeti cu toate actele la un avocat care sa le studieze si sa va dea un raspuns pentru a evita confuzii care va vor dezavantaja pe dvs. intrucat e posibil ca la intrebari gresite sa primiti raspunsuri gresite.

Buna ziua!
Tatal meu a avut 3 frati, din care numai el si un frate au facut succesiunea dupa moartea ultimului parinte(respectiv bunica mea). A murit si tata si fratele. Eu am dezbatut succesiunea dupa tata, dar singura fata a unchiului meu nu a realizat acest lucru. Nici ceilalti mostenitori dupa ceilalti 2 frati(sunt 30 de ani). Eu vreau sa vand din casa batraneasca 1/6 ce imi revine in urma succesiunii. Pot face acest lucru? Ceilalti mostenitori, daca nu au facut succesiunea, pierd dreptul la mostenire?Vreau sa precizez faptul ca numai eu am contribuit la ingrijirea imobilului, a curtii si am platit impozitul aferent casei.
Buna ziua!
Va rog sa-mi dati un sfat într-o situatie de litigiu.
Soțul meu a facut partajul cu fosta sotie la notar, cu ipoteca pusa asupra casei ei, pana la recuperarea sumei de bani stabilita. Este in faza recuperării ultimei tranșe din suma, rămânând sa mai ia lucruri personale, mobila, etc. In convenția facuta s-a stipulat ca recuperarea lucrurilor trebuie facuta in max 3 luni de la achitarea ultimei tranșe. Fosta soție doreste sa fie ridicată ipoteca, azi, la achitarea ultimei tranșe dar il tot sicaneaza in privinta lucrurilor pe care trebuie sa le ia.
Intrebarea este daca soțul meu este obligat să ridice ipoteca la recuperarea ultimei tranșe sau cand isi recuperează si lucrurile, deoarece ii este teama ca fosta ii va crea probleme.
Va multumim anticipat pt raspuns!
Răspuns la discuția Contract de vanzare cumparare
E F BUNA IDEEA CU TESTAMENTUL PT SITUATIA NOASTRA. MULTUMESC DE SFATURI!
VA MULTUMESC MULT!
NOI INCA NU AM CUMPARAT PROPRIETATEA. PE NUMELE CUI AR TREBUI SA O CUMPARAM? AL NOSTRU SI APOI SA FACEM UN ACT ADITIONAL PRIN CARE INSTRAINAM COPIILOR LUI CU UZUFRUCT? SAU DIRECT PE NUMELE COPIILOR CU UZUFRUCT? TREBUIE SA FIE SI COPIII DE FATA PT ACEST ACT? SOTUL NU VREA CA ACESTIA SA STIE CEVA DEOCAMDATA.
Buna ziua!
As dori sa stiu care este cea mai buna solutie in urmatorul caz.
Sunt recăsătorita de aprox un an. Eu si sotul meu dorim sa cumpărăm o proprietate la tara. El are 3 copii din căsătoria anterioară, iar eu 2. Contravaloarea proprietății va fi achitată de el, din banii obținuți din despăgubirea fostei sotii in urma partajului. Eu nu doresc să am drept la moștenire în cazul decesului inaintea mea a sotului meu. Totusi el vrea ca in acest caz eu sa pot sta in casa pana la moartea mea. Cum putem face actele la notariat ca sa rezolvam aceasta problema?
Răspuns la discuția Martori la o casatorie civila
Multumesc pentru raspuns!
Buna seara! Cetatenii straini pot fi martori la casatoria civila a doi cetateni romani?