avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Activitate ANDA CRETU

Activitate ANDA CRETU

Persoana in cauza face o cerere pentru suspendare contract pentru ingrijire copil de pana la 1 an sau doi ani, incepand cu data de... . Teoretic, suspendarea incepe dupa terminarea concediului de maternitate (concediu medical) care ar trebui sa fie de minim 42 de zile dupa nastere ca sa indeplineasca conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere copil. Asta daca vorbim de mama. Lasati mai multe detalii daca nu v-am lamurit.:)
Daca deveniti doar asociat intr-o societate, nu pierdeti indemnizatia. O pierdeti doar atunci cand obtineti venituri impozabile.
HG nr. 500 / 2011 actualizata
Art.3
(...)
"e)tipul contractului individual de muncă;

f)durata normală a timpului de muncă şi repartizarea acestuia;

g) salariul de bază lunar brut şi sporurile, astfel cum sunt prevăzute în contractul individual de muncă;"


Art.4
(...)
"(2)Orice modificare a elementelor prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a), c)–g) se înregistrează în registru cel târziu în ziua lucrătoare anterioară împlinirii termenului de 20 de zile lucrătoare prevăzut la art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicată. Excepţie fac situaţiile în care modificările se produc ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti sau ca efect al unui act normativ când înregistrarea în registru se face în ziua în care angajatorul se prezumă, potrivit legii, că a luat cunoştinţă de conţinutul acestora."

Legea nr. 53/2003, republicată (Codul Muncii)

Art.17

"(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege. "
Dar totusi la art.15, litera "b" spune ca intra sub incidenta art.2 lit"h" din ordonanta si pfa-urile : "b) activitatile economice desfasurate in mod independent, inclusiv prin practicarea unei
meserii, de catre persoanele fizice autorizate potrivit legii, cu exceptia activitatilor de
taximetrie auto pentru marfuri si persoane." De ce nu se tine cont de asta sau care este interpretarea acestui articol ? Multumesc.
M-ati "luminat". Multumesc.
Am inteles... Scrie undeva chestia asta sau e implicita ? Atunci il pontez efectiv la serviciu ?
Buna ziua. Am un salariat care nu s-a mai prezentat la serviciu dintr-o anumita data. Nu s-a inceput cercetarea disciplinara decat dupa ...5 luni (din motive pe care nu vi le pot explica aici :P ) . Bun , dupa 5 luni in care a figurat nemotivat, s-a facut suspendare, etc, apoi "s-a luat decizia" de concediere. S-a inceput cercetarea disciplinara, salariatul nu s-a prezentat la notificarile societatii, apoi s-a emis decizia de concediere fara cercetare disciplinara. Salariatul a actionat in instanta societatea cerand plata salariilor pentru cele 5 luni (in care nu a muncit), anularea deciziei de concediere si reintegrarea in munca. Instanta a hotarat sa nu acorde plata salariilor pe cele 5 luni pentru ca nu a muncit, a spus ca sunt indeplinite conditiile de notificare pentru prezentare la cercetare disciplinara, dar a anulat decizia de concediere pe motiv de continut (fapta fiind descrisa general si nu detaliat) , a repus partile in situatia dinaintea emiterii deciziei si a hotarat sa-i acorde o "despagubire egala cu salariile indexate, majorate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data concedierii si pana la data reintegrarii efective". Bun, s-a emis decizie de reintegrare, s-a facut reintegrare, s-au facut calculele pentru despagubire , insa cum va aparea salariatul in Revisal de la data concedierii pana la data reintegrarii ? Codul muncii spune ca "salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă". Acest angajat nu a lucrat in aceasta perioada, iar instanta nu a dat plata salariilor retroactiv, ci o despagubire egala cu acestea. Perioada de la decizia de concediere pana la data reintegrarii efective constituie vechime in munca ? Daca fac declaratii rectificative pentru toata perioada , ar insemna sa-l pontez prezent, ceea ce nu e adevarat. Daca calculez aceasta despagubire si ii achit si taxele (dupa cum zice Codul Fiscal) in luna reintegrarii, cum apare salariatul in Revisal? Multumesc.
Eu intrebam ca poate exista in vreun alt articol / lege o limitare si nu l-am gasit eu, dar nu, nu exista. Multumesc. Asta mi s-a raspuns de la Anaf (sper ca e ok daca pun aici, daca nu rog un moderator/administrator sa stearga) :

" Stimată doamnă,



Referitor la e-mail-ul dvs., înregistrat la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală sub nr. AC-971783/2014, menţionăm următoarele:

În conformitate cu prevederile art. 57 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual aferent veniturilor din salarii, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii.
În cazul în care suma, înscrisă în formularul 230, este mai mare decât limita menţionată mai sus, organul fiscal competent, va efectua virarea în limita de 2%, iar dacă suma înscrisă în formular este mai mică, organul fiscal competent, o va lua în considerare pe aceasta.

Cu stima,
Mihaela HUTANU - Director general adjunct
Directia generala de servicii pentru contribuabili "
Multumesc. Am trimis intre timp si o solicitare catre Anaf. Astept si raspunsul lor si apoi merg la administratia in cauza cu hartiuta in mana. Voi posta si aici raspunsul poate mai intereseaza pe cineva.
Aici vorbeste despre cumulare, dar eu nu cumulez nimic si chiar daca ar fi asa, nu era vorba despre depasirea plafonului de 2 % , ci despre faptul ca 2 % din impozitul anual al unei persoane poate insemna 30 de lei, 50 de lei sau 320 de lei, etc. Poate m-am exprimat eu gresit, dar ma interesa daca exista o limitare de genul : poti directiona 2 % din impozitul tau pe anul anterior, dar nu mai mult de 200 de lei.