avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Activitate lonita

Activitate lonita

Răspuns la discuția Separare de bunuri
Poate face dovada cu extrase de cont prin care dovedește ca a primit acei bani de la sora ei. Banii i-a primit prin banca.
Trebuie sa meargă cu aceste extrase la notarul care face actul de vânzare cumpărare a proprietății sau poate merge ulterior la orice alt notar?


gi-jane2 a scris:

Soția mea dorește sa achiziționeze o proprietate cu bani proprii, proveniți din donație de la sora ei.


Art. 340. -
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;


daca are act de donatie de la sora merge cu acesta la notar si in schimbul bunului propriu, obtine un alt bun propriu, se inatbuleaza ca bun propriu.
mergeti cu sotia la notar.
in opinia mea, nu e nevoie sa va schimbati regimul matrimonial.


Răspuns la discuția Separare de bunuri
Pai înainte nu exista proprietatea ce urmează a se cumpără, ma gândesc ca după ce o cumpăra se poate face actul notarial de separare de bunuri având în vedere ca a fost cumpărată din banii ei proprii.

raluk0207 a scris:

Care e noima sa fie făcută dupa cumpărare?
Bineînțeles că înainte.


Răspuns la discuția Separare de bunuri
Trebuie făcută convenția neapărat înainte sau poate fi făcută și după cumpărare?

raluk0207 a scris:

Puteti incheia la notar o conventie matrimoniala de separatie de bunuri, inainte de cumparare.
Astfel, imobilul care va fi achizitionat de sotie, va fi bunul ei propriu.
In caz de divort, nu va fi inclus la partaj si nu se va imparti. Dar, daca sotia decedeaza prima, veti avea si dvs dreptul la mostenire, in calitate de sot supravietuitor.

Bună ziua
Soția mea dorește sa achiziționeze o proprietate cu bani proprii, proveniți din donație de la sora ei.
Eu mai am un copil din alta căsătorie iar soția dorește sa pună la adăpost aceasta achiziție proprie pe viitor, sa nu poată intra la o eventuala succesiune cu acest moștenitor al meu.
Înțeleg ca se poate face o separare de bunuri, dar nu știu exact cum se procedează pentru asta.
Pe actul de achiziție a proprietății, chiar dacă va fi semnat doar de către sotie, va apărea probabil ca este bun comun fiind achiziționat în timpul căsătoriei.
Ma poate lamuri cineva cum trebuie procedat, va rog?
Va mulțumesc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu întrebam care este forma juridica ca eu, ca bunic, sa pot lăsa o moștenire unuia dintre nepoți.
Mulțumesc pentru sfaturi dar eu am nevoie de un suport juridic, nu de sfaturi personale.
Minorul căruia vreau sa las/vand moștenirea (terenul) are bani proveniți de la mama sa, nora mea. Bani proprii, de dinainte de căsătorie. Poate cumpăra copilul acest teren? În ce condiții?


raluk0207 a scris:

Sub nicio forma.
Minorii nu au bani sa cumpere, actele juridice trebuie încuviințate de instanța de tutela, iar dvs practic ii băgați pe gat unui minor, un bun, cu varii condiții (sa nu vanda, sa nu faca, sa nu dreaga, tatal sa aiba drept de folosinta etc), fără ca el sa fie sau nu de acord și poate fără sa își dorească vreodată asa ceva.
Ca sa nu mai spun ca ii băgați și zâzanie în relația cu fratele lui.
Și el e descendent si moștenitor rezervatar și poate solicita reductiunea.
Lăsați nepotul sa copilareasca, sa meargă la școală și când va fi major și vaccinat și cu capacitate deplina de exerciţiu, îl întrebați dacă vrea sau nu.


Buna ziua
As dori sa cedez o mostenire unui nepot de fiu (fiul are doi copii din doua relatii diferite). Ambii nepoti sunt momentan minori.
Cum este mai bine sa procedez astfel incat celalalt nepot sa nu poata cere vreodata dreptul la succesiune pe acea mostenire (cand tatal lor nu va mai fi)?
Act de vanzare cumparare sau donatie?
As vrea ca atata timp cat tatal lor traieste sa se poata folosi de proprietate (teren), sa poata construi pe el, iar nepotul sa nu poata vinde cat timp traieste tatal. Sub ce forma se poate face?
Am editat ulterior:

Mai concret, daca un contract comercial stabileste niste termene pe zile pentru indeplinirea unor obligatii, dar nu spune si cum se calculeaza termenele, in caz de litigiu pot fi invocate prevederile Codului Civil?
Buna ziua,
as dori sa ma lamureasca un specialist daca in contractele comerciale sunt aplicabile termenele din Codul Civil, ma refer in special la articolele de lege de mai jos.

Mai concret, daca un contract comercial stabileste niste termene pe zile pentru indeplinirea unor obligatii, dar nu spune si cum se calculeaza termenele, in caz de litigiu pot fi invocate prevederile Codului Civil?

Multumesc.

CARTEA VI - Despre prescriptia extinctiva, decadere si calculul termenelor

Titlul III - Calculul termenelor:

Regulile aplicabile Art. 2.551
Durata termenelor, fara deosebire de natura si izvorul lor, se calculeaza potrivit regulilor stabilite de prezentul titlu.

Termenul stabilit pe saptamani, luni sau ani Art. 2.552
(1) Cand termenul este stabilit pe saptamani, luni sau ani, el se implineste in ziua corespunzatoare din ultima saptamana ori luna sau din ultimul an.
(2) Daca ultima luna nu are o zi corespunzatoare celei in care termenul a inceput sa curga, termenul se implineste in ultima zi a acestei luni.
(3) Mijlocul lunii se socoteste a cincisprezecea zi.
(4) Daca termenul este stabilit pe o luna si jumatate sau pe mai multe luni si jumatate, cele 15 zile se vor socoti la sfarsitul termenului.

Termenul stabilit pe zile Art. 2.553
(1) Cand termenul se stabileste pe zile, nu se ia in calcul prima si ultima zi a termenului.
(2) Termenul se va implini la ora 24,00 a ultimei zile.
(3) Cu toate acestea, daca este vorba de un act ce trebuie indeplinit intr-un loc de munca, termenul se va implini la ora la care inceteaza programul normal de lucru.
Dispozitiile art. 2.556 raman aplicabile.

Prorogarea termenului Art. 2.554
Daca ultima zi a termenului este o zi nelucratoare, termenul se considera implinit la sfarsitul primei zile lucratoare care ii urmeaza.

Termenul stabilit pe ore Art. 2.555
Cand termenul se stabileste pe ore, nu se iau in calcul prima si ultima ora a termenului.

Prezumtia efectuarii in termen a actelor Art. 2.556
Actele de orice fel se socotesc facute in termen, daca inscrisurile care le constata au fost predate oficiului postal sau telegrafic cel mai tarziu in ultima zi a termenului, pana la ora cand inceteaza in mod obisnuit activitatea la acel oficiu.
Buna ziua.
Rog raspuns pe urmatoarea speta.

Obiect dosar: cerere necontencioasa program de consiliere psihologică (art. 912 CPC)

Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite cererea Dispune programul de consiliere psihologică pentru o perioadă de o lună de zile. Pune în vedere psihologului desemnat dispoziţiile art.912(3)cod proc. civ. . Fără cale de atac.
Document: Încheiere finală (dezinvestire)

In procesul de consiliere s-a constatat ca parintele rezident a sabotat procesul de consiliere, care nu a putut fi dus la indeplinire conf. planului psihologului, astfel ca programul de consiliere a fost un esec total.
As dori sa stiu daca se poate redeschide acest dosar pentru a se acorda un nou termen de judecata, pentru a cere instantei prelungirea/continuarea programului cu inca doua luni de zile, pana la perioada maxima prevazuta in art. 912 alin 2 CPC.
Daca instanta s-a dezinvestit dupa pronuntarea hotararii initiale se mai poate reveni acum si sa se dispuna prelungirea programului de consiliere?