avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Activitate ana-cer

Activitate ana-cer

Adeverintele cu venituri ocazionale vor fi luate in considerare doar daca aceste venituri au facut parte din baza de calcul a CAS (ceea ce nu se intampla inainte de 01.04.2001).


Din Legea nr. 360/2023:

Art. 85
(7) Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.

Art. 141
(1) La determinarea punctajelor lunare se utilizează venitul brut lunar realizat care a constituit, conform legii, baza de calcul al contribuţiei individuale de asigurări sociale, aşa cum acesta a fost înscris în declaraţia nominală de asigurare, pentru perioada cuprinsă între 1 aprilie 2001 şi data de 1 ianuarie 2018, respectiv baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale după data de 1 ianuarie 2018.
(2) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioada ulterioară datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul asigurat înscris în declaraţia individuală de asigurare sau în contractul de asigurare socială.

Nu va afecteaza foarte mult, daca aveti conditii va puteti pensiona, sanatatea e inainte de toate.
Răspuns la discuția Concediu medical
Inainte de 15 martie 2023 ce statut ati avut (angajata, somera, eleva, studenta) ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform normelor, se poate elibera un certificat medical "initial" cu retroactivitate de 24 de ore. Avand in vedere ca data inceperii concediului medical e sambata, iar data acordarii e luni, dar dupa 48 de ore, se pare ca e o situatie ambigua.
Angajatorul are dreptul sa refuze la plata indemnizatia aferenta acestui concediu medical acordat retroactiv.

V-as sfatui, daca este posibil, sa luati legatura cu persoana de la angajator care se ocupa de declaratia 112 si sa o rugati sa faca verificarea in D112 pentru acest caz, eventual sa ia legatura cu casa de sanatate pentru a verifica daca e corecta completarea actuala. Daca nu, sa mai incercati tot dvs. sa aflati un raspuns de la casa de sanatate.
E un caz clar de cum interpreteaza casa de sanatate prevederile de mai jos.

Ordinul nr.15/2018 - normele de aplicare a OUG nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 9
(1) Certificatele de concediu medical se completează şi se eliberează la data la care se acordă consultaţia medicală, stabilindu-se numărul necesar de zile de concediu medical.
(2) În situaţia imposibilităţii prezentării asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatelor de concediu medical „iniţial“.
(3) Pentru certificatele medicale „în continuare“, data acordării nu poate fi mai mare decât data la care se termină valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeaşi afecţiune.
(3^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), în situaţia în care prima etapă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul de concediu medical în continuare poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează, cu încadrarea în limitele maxime prevăzute la art. 20 alin. (1) şi art. 24 alin. (2), cu consemnarea în mod corespunzător în planul de urmărire a evoluţiei bolii.
(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, pentru următoarele situaţii:
a) în caz de sarcină şi lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru imobilizare în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de către medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile;
e) în caz de carantină;
f) pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice.
g) în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, potrivit legii; ...
Mergeti urgent cu certificatele medicale la medicul care le-a eliberat ca sa corecteze bifa pe "initial" la primul dintre ele si predati-le inapoi la angajator.
Cred ca ar fi bine sa intrebati medicul de specialitate.

Ordinul nr. 15/2018:
ART. 46
(1) Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani şi îngrijirea copilului cu handicap în vârstă de până la 18 ani pentru afecţiuni intercurente se eliberează de medicul curant, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege.
(2) În situaţiile în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenţii chirurgicale, durata concediului medical va fi stabilită de medicul specialist, în funcţie de evoluţia bolii.

Parerea mea este ca, pe toata perioada concediului de maternitate (chiar daca are mai putin de 126 de zile), nu vor putea exista intreruperi. Cred ca este si o forma de protectie a mamei, deoarece se va pastra baza de calcul de la inceputul concediului.
Prin intreruperea unui concediu medical se recalculeaza baza de calcul, existand posibilitatea obtinerii de venituri mai mici decat cele de la inceputul concediului medical.
Nu se intelege despre ce zile descoperite vorbiti. Spuneti clar ce v-a transmis angajatorul.
Sotul trebuie sa va declarare coasigurat la casa de sanatate.
Incepand cu luna martie veti primi un singur certificat medical pentru toata luna.
La angajator veti primi banii in zilele stabilite de plata a salariului.