avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Activitate oranca

Activitate oranca

Sa inteleg ca aceste obligatii nu se pot stinge prin remitere ci prin compensare... Nici mie nu mi s-a parut ok folosirea remiterii.... adica toata lumea iarta pe toata lumea de datorie. Atunci care mai este scopul existentei unei societatii?


LuchianSeb a scris:

Remiterea de datorie este un mod voluntar de stingere a obligatiilor care consta in renuntarea cu titlu gratuit de catre creditor la valorificarea creantei pe care o are fata de debitorul sau. Cu alte cuvinte reprezinta o iertare de datorie, nefiind un act unilateral, ci un contract, care presupune si consimtamantul debitorului, reprezentand defapt o donatie indirecta. Va capata caracter oneros doar in cazul introducerii unei sarcini in contract, cum e cazul contractului de donatie cu sarcini. Contabilul dvs. va sugerat sa alegeti compensatia, deoarece aceasta reprezinta un mijloc de stingere a doua obligatii reciproce si de aceeasi natura, existente intre doua persoane, astfel incat fiecare este, concomitent, creditor si debitor al celeilalte, cum este si in cazul dvs. In plus, compensatia legala opereaza de drept, in virtutea legii si chiar cand debitorii nu ar stii nimic despre aceasta. Am intervenit in discutie pt. ca mi s-a parut interesanta si imi place dreptul civil :D Sper ca v-am fost de ajutor . :) ...si cu privire la confuziune, aceasta opereaza in cazul mostenirilor cand are loc confuziunea patrimoniului defunctului cu a mostenitorului, ( de exemplu) nu si in cazul de fata.



Se poate doar cand cercul e format din 3 entitati. Dar daca pentru inchiderea cercului se gaseste un lant de 15 entitati spre exemplu? Adica A1 are de primit de la A2, A2 are de primit de la A3, ..... A15 are de primit de la A1

Panoiu a scris:

Ca alternativă "elegantă": B va emite o cambie asupra lui C în favoarea lui A, pentru suma de 500 lei. În acest fel se sting datoriile "mici", iar B îi va mai fi dator lui A doar cu 500 de lei.


Multumesc pentru raspunsurile de pana acum. O singura intrebare cred ca mai am. Din cate am citit eu ....remiterea de datorie este un act cu titlu gratuit, nu? Deci conditia ca si debitorul sa remita aceeasi suma nu se poate specifica in contract, nu?
De ce contabilii îmi recomandă compensaţia în locul remiterii? Cunosc procedeul de compensare dar nu mi se potriveşte. Doresc dacă se poate utilizarea remiterii dar aş vrea să mă ajutati şi cu o monografie contabilă. Vă multumesc!
Multumesc pentru raspuns! Nu am vazut sa se practice aceasta metoda de stingere a obligatiilor. Se face prin inscris notarial sau pur si simplu printr-o declaratie a partilor? Aceasta modalitate de ”plata” nu afecteaza in nici un fel celelalte implicatii fiscale, adica dpdv al impozitului, tva-ului....
Buna ziua,

Societatea A are de primit de la societatea B 1000 lei.
B are de primit de la C 500 de lei iar,
C are de primit de la A 500.

Se poate face remitere de datorie in valoare de 500 de lei intre A si B, B si C, si C si A astfel încât se sting datoriile firmelor A si C si scade datoria lui B fata de A cu 500 lei?

Va multumesc!
rectificare,

Buna ziua,

Societatea A are de primit de la societatea B 1000 lei.
B are de primit de la C 500 de lei iar,
C are de primit de la A 500.

Se poate face remitere de datorie in valoare de 500 de lei intre A si B, B si C, si C si A astefel încât se sting datoriile firmelor A si C si scade datoria lui B fata de A cu 500 lei?