avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Activitate eugene

Activitate eugene

Buna ziua,

Perioada in care un salariat se afla in concediu medical este considerata perioada de vechime in munca? (nu ma refer la stagiul de cotizare pentru pensie ci strict ca vechime in munca).

Multumesc
Pentru angajat cu lucru in ture, care este numarul de tichete de masa la care are dreptul in urmatoarea situatie:

Angajatul a lucrat luna decembrie 2022 (luna care are 20 zile lucratoare):
--144 ore in ture
-- prezinta certifical medical = 4 zile lucratoare:

Calcul:
varianta 1: 144 ore/ 8ore = 18 tichete in luna decembrie
varianta 2: 20 zile lucratoare - 4 zile de concediu medical = 16 tichete in luna decembrie

Multumesc
Este posibila angajarea unei persoane pe functie de conducere in baza unui cim cu clauza de telemunca?
dvs. intocmiti un act aditional de modificare a elementelor cim, respectiv timpul de munca de 4 ore si salariu corespunzator (mentionati totodata si interdictia de efectuare a orelor suplimentare si repartizarea celor 4 ore intr-un interval orar). atentie sa aveti fisa de aptitudine de la medicul de medicina muncii pe care sa figureze apt pentru functia respectiva.

dosarul de pensie pentru invaliditate va trebui sa-l depuna titularul la casa de pensii, nu este obligatia angajatorului. dvs. ii veti elibera ce documente solicita acesta pentru dosar (adeverinte, etc.)

actele necesare pentru obtinerea pensiei le gasiti aici [ link extern ]
Cum ati calcula vechimea in munca pentru un contract cu timp partial incheiat pentru o perioada de o luna, timp de lucru 10 ore/luna repartizate cate 2 ore in fiecare vineri (cum a fost cazul lunii ianuarie care cuprinde 5 zile de vineri)?
Răspuns la discuția Ore suplimentare director general
atata timp cat este angajat cu contract individual de munca directorul general este tot un salariat care se supune regulilor prevazute de Codul muncii in ceea ce priveste efectuarea si compensarea orelor suplimentare prestate. Poate interveni o problema daca el isi solicita singur efectuarea de ore suplimentare si isi aproba singur plata acestora (nefiind recuperate in termenul legal).
multumesc.
perioada respectiva constituie vechime in munca?
Perioada de concediu medical constituie vechime in specialitatea studiilor?
Răspuns la discuția Incetare suspendare in Revisal
HG 500/2011, art 4 litera c)

elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. h) (perioada si cauzele de suspendare) se inregistreaza in registru in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii
Răspuns la discuția Vechime in munca
ART. 16 din Codul muncii:
(4) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.


Daca ati incheiat contract de asigurat cu casa de pensii atunci aveti stagiu de cotizare de 1 an care se va lua in calcul la stabilirea pensiei.

In practica vechimea in munca/profesie/specialitate este folosita la angajarile la institutiile publice care au cerinte de vechime in munca / specialitate stabilite prin acte normative.