avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 112 soluții astăzi
Forum Activitate Mihaela Adanei

Activitate Mihaela Adanei

diana16_ela a scris:

pretul ap. e de 43.400 euro , care va fi pretul contractului final?


Este corect calculul pe care l-a facut expertevaluator (cel putin la valorile minime), dar mai trebuie mentionat ca daca in grila notariala pretul apartamentului este mai mare de 43.400 euro, se va lua in calcul valoarea din grila.

Valoarea de grila se calculeaza foarte simplu folosind expertizele notariale pe 2012 sau aceasta aplicatie in care trebuie sa introduceti doar strada si vi se afiseaza preturile de grila: [ link extern ]
Nu sunteti obligat sa lasati documente in original la notariat. Dar nici notarului nu ii interzice vreo lege sa pastreze actele respective daca va dati acordul. Nu este vina notarului ca ati acceptat sa lasati actele originale acolo crezand ca este o obligatie legala. Totusi am auzit de aceasta tactica nu prea legitima a multor notari prin care opresc actele in original la birou ca sa-l determine pe client sa vina tot acolo :)

Referitor la cea de-a doua intrebare destul de interesanta, in niciun caz nu cred ca la primirea extrasului de carte funciara si a incheierii A.N.C.P.I sunt aplicabile dispozitiile Legii 36/1995 art.95,in sensul ca notarul trebuie sa mentioneze ca a primit aceste documente in depozit. Acel serviciu costa bani si este prevazut de ordinul cu taxele notariale-nu poate fi gratuit, iar dvs. n-ati platit nimic.

Atentie ca acum cartea funciara nu mai este indisponibilizata 5 zile, ci 10, dupa intrarea in vigoarea a noului cod civil. Citit un articol recent despre extrasele de carte funciara aici: [ link extern ]
sinisa_eu a scris:

Va contraziceti pe 2 lucruri distincte
- traducerea poate fi facuta si dupa o copie xerox de reteta culinara,

Corect este traducere "de pe" o copie.. nu "dupa" o copie.



s-au emis niste ordine care obliga notarul pentru anumite documente sa solicite originalul.


s-au emis ORDINE care obliga notarul sa solicite originalul? si care ar fi acele ordine? :)) sunt emise de Ministerul Agriculturii, nu?
Conform punctului 15 din Instructiunile Ministerului Justitiei privind efectuarea şi legalizarea traducerilor în cadrul activităţii notarilor publici publicata in Monitorul Oficial nr. 37 din 21.2.1996:
"Traducătorul care a efectuat traducerea o va certifica cu formula prevăzută de art. 102 din Regulamentul de punere în aplicare a Legii nr. 36/1995:

„Subsemnatul .........., traducător autorizat cu nr. .........., certific exactitatea traducerii cu textul înscrisului (autentic; în copie legalizată; cu semnătură legalizată, cu data certă; sub semnătură privată, în extras, după caz) în limba .........., care a fost vizat de mine,"

Deci, se impune expres ca traducatorul sa faca respectiva certificare, iar daca nu o face, notarul trebuie sa-l refuze, asta este tot. Gasiti instructiunile respective aici :[ link extern ]
Contractul de comodat si cel de locatiune sunt doua acte juridice distincte. Asa cum vi s-a scris si mai sus, in cazul primului contract reglementat de Art 2146 NCC nu exista contraprestatie din partea comodatarului. Dupa intrarea noului cod civil se face insa contract de comodat pentru situatii cand in trecut se redacta un contract de mandat - spre exemplu procurile de folosinta ale autovehiculelor. Art 2146 NCC: [ link extern ] /
Răspuns la discuția cuantumul daunei r.c.a.
ii dati in judecata pe pretentii civile. partea proasta este ca se plateste taxa de timbru calculata ca procent din pretentiile solicitate.