avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contractul de comodat este asimilat celui de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contractul de comodat este asimilat celui de inchiriere?

Este adevarat ca in Noul Cod Civil, Ctr de Comodat este asimilat Ctr de Inchiriere?
Ma ajutati si cu un temei legal?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihaela Adanei , Traducator autorizat 11:02, 14 Februarie 2012
Art 1777 din NCC
Imi cer scuze, dar nu inteleg. Art 1777 NCC prevede def locatiunii, in timp ce art. 2146 prevede def imprumutului de consumatie. Eu nu vad nici o legatura intre cele dou. Exista?
Multumesc
Ce intelegeti prin "asimilat"? Dati-mi un indiciu ca sa inteleg la ce va ganditi.

Comodatul este un imprumut.
Comodat = imprumut de folosinta
Este reglementat in art 2146 - 2157 NCC

Este esentialmente gratuit. Daca s-ar stipula un pret (chirie) pentru folosinta lucrului s-ar transforma intr-un contract de locatiune.

Art. 2.146. - Împrumutul de folosinţă este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numită comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte părţi, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligaţia de a-l restitui după un anumit timp.

Art. 1.777. - Locaţiunea este contractul prin care o parte, numită locator, se obligă să asigure celeilalte părţi, numite locatar, folosinţa unui bun pentru o anumită perioadă, în schimbul unui preţ, denumit chirie.
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
romascanu, moderator
Toata discutia a pornit de la un curs de fiscalitate. In mod normal, cheltuielile de asigurare la masinile in comodat nu sunt deductibile, in schimb, daca am fi avut ctr de chirie ar fi fost. La cursurile de fiscalitate ne-au spus ca acum putem sa le consideram deductibile si la comodat pentru ca nu mai exista “contract comodat”, ci acum avem doar contract chirie in noul cod civil.
M-am uitat in NCC, am vazut si eu ca cele 2 ctr sunt reglementate separat, dar cred ca m-a indus in eroare ceea ce am auzit la curs.
"Diferenta" intre vechea si noua reglementare este aceea ca in NCC scrie negru pe alb (sau "a la proasta") - "Comodatarul suporta cheltuielile pe care le-a facut pentru a folosi bunul". (art 2151).

Dar asta o stia si strabunica-mea, de pe vremea cand traia, chiar daca nu scria chiar asa de limpede in vechiul cod. Sau, oricum, era analfabeta.

Ea stia din... bun simt ca trebuia sa dea calului OVAZ din hambarul ei (= ca trebuia sa suporte cheltuielile folosintei calului) fie ca imprumuta calul, de la vecin, pe gratis (comodat), fie ca-l lua cu chirie (locatiune), altminteri ... murea gloaba si nu se mai putea folosi de ea. (pe langa raspunderea in fata proprietarului). Era asa de limpede, ca nici nu trebuia sa fie scris.

Altora, insa, le-a trebuit un text expres de lege pana sa priceapa asta. Sau, mai bine zis, pana sa priceapa diferenta dintre chirie si ovazul calului. (motorina utilajului, etc.)
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Model contract inchiriere remorca fireman_mil fireman_mil vreau sa inchiriez cateva remorci de 750 kg si as dori un model de contract de inchiriere remorci multumesc anticipat pentru ajutor (vezi toată discuția)
Cotract de comodat Silviu-Miron Silviu-Miron Buna ziua. Se poate incheia un contract de comodat intre o persoana fizica (comodant) si o persoana juridica (comodatar) pentru echipamente audio (amplificare ... (vezi toată discuția)
Gazduire gratis tanar ContSters370286 ContSters370286 Buna ziua, As vrea sa ofer o camera libera din apartament unui tanar pentru a se pregati de facultate. Ce trebuie sa fac astfel incat sa nu platesc ... (vezi toată discuția)