avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Activitate lugano

Activitate lugano

Va rog sa ma lamuriti, titularul unei intreprinderi individuale cu o norma de venit anuala de 8050 lei trebuie sau nu trebuie sa plateasca contributie la pensie?
Multumesc.
Răspuns la discuția control ITM
Da, inspectorii de la ITM au efectuat acest control, obiectul acestuia ma surprinde si pe mine.
La pv exista o Anexa de constatare a neconformitatilor si a masurilor dispuse in domeniul relatiilor de munca (sic!) pentru controalele tip campanie privind identificarea muncii nedeclarate.
In aceasta anexa, la rubrica Neconformitati constatate au scris ca m-au gasit prestand activitate, dar neavand nici o forma de asigurare.... etc... Nu s-au respectat prevederile art.25 (3) din OUG 44/2008.
Apoi, la rubrica Masura dispusa: Se va prezenta la ITM (...) o forma de asigurare pentru numitul (numele meu), incepand cu cel putin 01.12.2012. Termen 21.01.2013.
Discuție control ITM
Sunt inregistrat ca intrepridere individuala si am ales sa fiu impozitat pe baza de norma de venit, avand pe anul 2012 norma de 8050 lei pe intregul an fiscal.
Neavand angajati (la randul meu neavand aceasta calitate), practic nu prea au avut inspectorii ce sa controleze, insa... Insa mi-au cerut dovada ca sunt asigurat in sistemul public de pensii si ca platesc contributia CAS. Le-am zis ca NU trebuie sa cotizez la pensii, deoarece daca impartim norma anuala de venit de 8050 lei la cele 12 luni ale anului obtinem un venit lunar SUB 741 lei, de aceea asa stiu ca as fi scutit de la plata CAS. Inspectorii nu au fost de acord cu punctul meu de vedere si mi-au stabilit prin anexa la proces verbal uhn termen pana la care as fi obligat sa le prezint dovada ca sunt asigurat, cu plata la zi in ceea ce priveste CAS (contributia la pensii). Nu au fost curiosi sa afle ce cred eu despre asta.
Astept parerea unor specialisti in domeniu: in calitatea mea de titular al intreprinderii individuale, avand o norma de venit anuala de doar 8050 lei sunt sau nu sunt obligat sa cotizez la fondul de pensii de stat??
Nu cumva inspectorii ITM au gresit??
Multumiri anticipate pentru ajutor.
Prin OUG 125/2011 s-a introdus posibilitatea inchirierii de camere in scop turistic, situate in imobile proprietate personala.
MDRT a emis si OMFP 28/2012 pentru stabilirea criteriilor pentru aplicarea normei de venit.
Pana aici totul pare sa fie clar.
DAR: in mod evident, turistul/clientul poate solicita chitanta si factura pt. serviciile de cazare si mie mi se pare sa primeasca o dovada a platii chiar daca nu solicita acest lucru. Nemaivorbind de cei care ar dori sa li se deconteze aceste cheltuieli, lor le trebuie oligatoriu factura...
Cum se emit oare acestea - chitante si facturi - odata ce NU am cod fiscal, etc...
Pana acum am auzit doar de contract de arendare incheiat intre pers. fizica si firma. Oare este posila incheierea unui contract de arendare intre 2 firme??
Multumesc anticipat pt. raspuns.
Va multumesc.
Odata ce activitatea de constructii nu va avea o durata de peste 6 luni, nu se inregistreaza sediu permanent in Romania. Asta am dedus si eu...
Deci, v-as ruga sa-mi raspundeti la intrebarile mele formulate mai sus. Multumesc anticipat.
M-ar interesa cateva aspecte legate de activitatea unei firme de constructii inregistrate in Uniunea Europeana (Ungaria) care va desfasura activitate in baza unui contract de antrepriza incheiat cu o firma romana.
Oare ce reguli sunt valabile pt. firma maghiara in relatia cu Fiscul din Romania, dar si cu alte institutii ale statului, daca durata lucrarilor de constructii va fi de cca. 6 luni?
Cum firma respectiva din HU vine cu angajatii proprii sa execute servicii in constructii pe baza de contract, exista obligatii declarative speciale?
Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Azi am semnat contractul de v-c, totul a decurs fara probleme. Multumesc inca odata
Acuma nu mai inteleg. Sa-mi fac griji sau nu are rost sa ma framant?