avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi

Curs practic: Cum aplicăm TVA la tranzacții cu servicii și bunuri în UE/non-UE? | Lector: Delia Cataramă - Tax Partner, Viboal FindEx. Vezi agenda și participă → 

Forum Activitate sorein

Activitate sorein

Am atacat soluția procurorilor de clasare a unei plângeri penale la Tribunalul Iași: Judecătoarea de cameră preliminară, mână-n mână cu procuroresele, ne-a respins cererea după multiple (deci ilegale) amânări ale pronunțării. Soluția e rezumată într-o „minută”. Nu trebuia să fie o hotărâre judecătorească corespunzătoare, în care să se detalieze considerentele? După 2 luni nu am primit o asemenea hotărâre, dar s-a emis deja un titlu executoriu pentru cheltuielile de judecată!
Dacă trebuie să obțin despăgubiri de la o persoană fizică care nu are oficial în proprietate decât părți sociale la o SRL (fără alte bunuri personale mobile sau imobile), cum sunt protejat de părțile sociale otrăvite? Adică, părțile alea sociale pot fi la o firmă care este pe pierdere. Dacă mi s-ar da acele părți sociale, aș deveni responsabil pentru datoriile viitoare ale firmei. În loc să-mi recuperez niște bani, pot fi în situația de a pierde mai mulți.
Care?
Este vreo problemă de procedură dacă o persoană fizică cere ca martor într-un proces civil o persoană juridică?
Ca exemplu ipotetic:
Vasilică îl dă în judecată pe Fănel pentru oarece fapte.
În legătură cu faptele respective, Direcția de Drumuri a făcut anterior o anchetă și, deci, are cunoștință despre fapte.
Vasilică poate indica drept martor pe Direcția de Drumuri?
Dacă da, în ce fel?
Așa?
„Martori:
- Andrei, adresa
- Direcția de Drumuri, adresa”
Mulțumesc pentru răspunsuri.
Sunt foarte esențiale ;) Sunt chestii care pot arăta lipsa de procedură ca și incompetența unor judecători. Probabil ca orice avocat superficial nu sunteți atent la incompetența crasă din mediul justiției române.
Știți întrebarea cu tâlc „Nu cunoști un dentist bun?” Așa e și cu avocații și cu judecătorii. Numai că la judecători suntem condamnați să nu-i putem alege după competență. Și așa dăm peste judecători care nu știu cum se timbrează ccj.
Detaliile sunt în întrebarea de bază. E un citativ pastișat. După părerea mea de om cu carte, prescurtările alese nu au noimă. unde mai pui și lipsa vreunei indicații pentru ultimul martor.
„Dispunere citare”, adică se citează pentru prima dată?
„Nu are termen în cunoștință”, adică se citează iar?
Ce înseamnă prescurtările care apar pe citativ: NR, TC, DC...? (există și altele?)

Exemplu:
Reclamant:
1. NR Vasilică
2. NR Georgică

Pârât
3. TC Săndel

Martor
4. DC Florinică
5. Ionică
Într-un proces civil s-a dat sentința la 25 oct. În portal se scrie:
„Pronunţată astăzi prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.” Deși eu nu am primit încă sentința prin poștă, am văzut-o prezentată în ziar cu ample citate, pomenindu-se inclusiv numele părților din dosar, care sunt persoane fizice.

Dacă eu n-am primit sentința prin poștă, presupun că nici partea adversă n-a primit-o. Dacă ar fi primit-o, ar fi putut să arunce sentința în presă.

1. Dacă se zice „punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei” mai contează data primirii prin poștă la calculul termenului pentru apel? Mai primesc sentința prin poștă sau trebuie s-o văd personal la judecătorie?

2. Este o sentință dată într-un proces civil publică sau privată? Poate o parte s-o prezinte în presă, parțial sau integral?

3. Dacă apare în presă, e legal să apară numele părților în clar, dacă sunt persoane private și datele personale sunt protejate?

4. Dacă nu partea adversă a dat sentința în presă, ci s-a scurs informația de la judecătorie, ce opțiuni am să reclam fapta asta?