avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Activitate 74mov

Activitate 74mov

Prin aceasta decizie de debit sa inteleg ca mi se imputa mie sa platesc erorile altora?
Daca cineva a gresit de ce sunt eu de vina?
Pot sa contest aceasta decizie de debit?
Au fost cazuri cand s-a castigat contestatii de acest fel?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Multumesc pentru raspuns!
Da, am primit in luna Iulie 2024 Decizia de recalculare a noi legi 360/2023.
Cuantumul pensiei atunci mi-a fost micsorat cu aprox.66%, dar mi s-a pastrat in plata de la 1 Septembrie 2024 cuantumul pensiei aflate in plata pana atunci, conf.art.144 (6) din Legea 360/2023.
S-a procedat corect atunci, dar ulterior in Deciziile pe care le-am primit, pentru revizuire datorita adaugarii de vechime in munca, s-a facut referire la cuantumurile mai mici din decizia de recalculare si nu a mai aparut pe Decizii cuantumul pensiei aflate in plata (cel mare).
M-a indus in eroare si faptul ca se emiteau cupoanele de pensiei (pana in Martie 2025) avand cuantumul pensiei pe care o primisem pana la Deciziile de revizuire.
Abia din Aprilie 2025 m-am trezit ca pe cupon e trecut cuantumul pensiei din Decizia de revizuire (mai mic).
In urma email-urilor si a sesizarilor mele pe pagina CNPP am primit aceste ultime Decizii de revizuire cu Motivarile legate de actualizarea softului pentru punctajul mediu anual (cum am scris sus in articol).
Am iesit la pensie in 2020, ca nevazator in baza art.59 din legea 263/2010.
In ultimele doua Decizii de revizuire din acest an (2025), pensia mi-a fost micsorata substantial.
La Motivare, in penultima Decizie, mi se spune ca "Autocontrol-Se revizuiesc deciziile x si y ca urmare a actualizarii softului informatic in sensul rectificarii punctajului mediu anual deoarece stagiul complet de cotizare conf.Art.59 respectiv 11 ani si 8 luni , se aplica foar pt.calculul punctajului mediu in perioada lucrata in conditiile de handicap (dupa data ivirii handicapului). Pt.restul perioadei lucrate se foloseste stagiul complet de cotizare conf.Anexa 5 - ".
In ultima Decizie, Motivarea este "Se revizuieste decizia nr...., ca urmare a revizuirii deciziilor anterioare in ceea ce priveste stagiul complet de cotizare conform Anexa 5 si a stagiului complet de cotizare conf.Art.59 din Lg 263/2010".
Doresc parerea d-voastra.pentru a stii daca am sanse sa castig un proces in instanta daca contest aceste Decizii?
Buna ziua!
Ies la pensie pentru limita de varsta in baza Art.59 din Legea 263/2010 (pers.handicap grav-nevazator).
As dori sa stiu daca exista prevederi referitoare la:
1) cand anunt angajatorul de iesirea mea la pensie (atunci cand am inregistrat dosarul la CNPP sau dupa primirea deciziei sau cand)?
2) anuntarea angajatorului este obligatorie sau datorita faptului ca am indeplinit conditiile de pensionare pentru limita de varsta dar nu si varsta, pot continua sa lucrez pala la atingerea varstei?
Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs..
Răspuns la discuția dreptul la munca dupa pensionare
Buna ziua!
Sunt nevazator (certificat handicap grav permanent/nerevizuibil) si in luna septembrie 2020 implinest conditiile sa pot iesi la pensie (ca nevazator dupa 11 ani si 8 luni de munca ca si nevazator).
Dupa aceasta perioada voi fi pensionat automat sau este optiunea mea daca ies la pensie sau nu?,Daca ma pensionez pot sa mai realizez venituri din salarii sau nu? Mai pot fi angajat la firma unde lucrez (firma privata)?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Cornel Vasile a scris:

In acest caz:
- la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, c.i.m. inceteaza de drept, potrivit art.56 alin.1 lit.c C.mun.

- pentru continuarea activitatii va trebui sa incheiati un nou c.i.m. In cazul dvs., fiind vorba despre sectorul public va trebui organizat un concurs sau examen pentru a se ocupa locul vacant lasat prin pensionarea dvs.

Pensionarii pentru limita de varsta pot cumula pensia cu orice alt venit din salarii, potrivit prevederilor din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;

b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

Multumesc pentru raspunsul d-voastra.! Intradevar m-am grabit cu "functionar public", ma gandeam la faptul ca sunt platiti din bugetul public.
Daca asistentul personal al persoanelor cu handicap grav este platit de catre Primarie, este considerat functionar public? Aredreptul conform noileor acte normaitve (L 153/2017 si OUG 114/2018) la indemnizatia de hrana si la tichete de vacanta?
In legea respectiva (263/2010) se precizeaza la art.59:
"Nevazatorii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare.".
Mai e valabil ca handicapul sa fie preexistent calitatii de asigurat?
Va rog sa ma lamuriti, deoarece eu nu stiu ce sa inteleg de aici.
Multumesc!
Dupa parerea mea nu cred ca trebuia sa am handicapul inainte de angajare (sa fie sensul de "preexistent calitatii de asigurat"), deoarece ar fi o "discriminare" fata de cei care, sa presupunem, au muncit un an fara handicap, apoi a intervenit handicapul si au muncit 20 de ani cu handicap.
Acestia nu ar beneficia de reducerea respectiva?!
Sa inteleg ca trebuia sa fiu concediat atunci cand a intervenit handicapul si apoi sa ma angajez din nou?
Va rog sa-mi explicati sa inteleg si eu.
Multumesc.