avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Activitate sanien

Activitate sanien

Buna ziua. Situatia mea este in felul urmator: la locul actual de munca mi-am dat demisia pe 3 a lunii, dupa cele 20 de zile lucratoare de preaviz ultima zi este 30 a lunii. Copilul este asteptat sa se nasca pe 28 a lunii. Sunt in acest caz eligibil pentru plata indemnizatiei pe durata celor 10+5 zile (am facut curs de puericultura)? Sau doar pentru plata zilelor 28,29,30 (cat mai sunt angajat)? La locul de munca viitor am sa incep pe 19 a lunii urmatoare. Deci 30.lunaN pana pe 18.lunaN+1 nu sunt angajat. Dar la momentul cand fac cererea sunt angajat.
In OUG 117 din 26.08.2022 se mai spune " Indemnizația pentru concediul paternal se plătește din fondul de salarii al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător perioadei respectiv". Deci cine plateste aceasta indemnizatie? Angajatorul sau statul?
Multumesc.
Buna ziua,
As dori sa rog comunitatea pentru un raspuns la aceasta situatie:
Logodnica are un PFI (medic). Pe PFI este achizitionat un autoturism (masina mica) in 2020, achitat integral (nu prin credit, nu prin leasing). Pentru ca autoturismul este folosit si in interes personal si nu se fac foi de parcurs, PFI-ul poate deduce "maxim 50% din cheltuielile de funcționare aferente autovehiculelor rutiere" conform art. 25 alin. (3) lit. l) de aici [ link extern ] .
Pentru a putea face cerere de loc de parcare in alta localitate a sediului PFI, intre PFI-ul logodnicei mele si mine, persoana fizica si care am domiciliul in acea localitate unde este locul de parcare, am incheiat un contract de comodat de la PFI la mine azi. Intrebarea noastra este daca acest contract de comodat de la PFI la mine afecteaza intr-un fel deducerile PFI-ului cu autoturismul (polițele CASCO și RCA, rovinieta, costul reviziei tehnice periodice, impozitele locale)?

Pe o cautare pe Google, am gasit situatia unor contracte de comodat auto de la PF la PFA iar masina este pe PF. Si in acest caz PFA-ul nu poate deduce costul polițelor CASCO și RCA, rovinieta, costul reviziei tehnice periodice si impozite locale deoarece acestea sunt pe numele proprietarului masinii care este PF si nu pe numele PFA. Dar in cazul nostru masina este pe PFI iar politele CASCO+RCA, factura reviziilor tehnice si impozitul local sunt tot pe PFI. Si in contractul de comodat nu este mentionat in mod expres ca eu (comodatarul) am obligatia de a suporta cheltuielile de exploatare si intretinere a masinii (reparatii, carburanti, lubrefianti, asigurare, anvelope, piese de schimb, manopera).
Multumesc.


@Scr3wBall
Pentru ca ai mentionat de optiunea rambursarii anticipate cu "micsorarea termenului de rambursare"- a doua optiune din raspunsul bancii, eu as fi in aceasta situatie. Eu am un credit Prima Casa 4. Si as vrea sa solicit scaderea duratei de rambursare de la 30 de ani la 10 ani. Insa cei de la banca mea mi-au spus ca "orice modifcare ulterioarea a contractului nu este posibila". Am si gasit un articol mai vechi in legatura cu asta [ link extern ] .
Intrebarea ar fi, chiar daca banca mea accepta scaderea duratei de rambursare, atunci cum se calculeaza rata lunara? La cea a mai ramas din suma imprumutata sau la ce a mai ramas din suma imprumutata + suma rezultata din dobanda?
Salut,
@Diego sau oricine altcineva care poate clarifica.
Tu spui "Referitor la intrebarea ta...tie ti se aplica ordinul iar banii o sa ti se adauge la Net in sensul ca la "impozit retinut" o sa ai 0 iar la Net o sa primesti mai mult cu suma care reprezenta impozitul de 16%.Brutul nu se modifica."

16% sunt din ce? Asta nu am inteles. Poate un exemplu folosind [ link extern ]
la un salariu net de 2000 RON ne-ar clarifica.

Multumesc.