avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Activitate razvan_radu

Activitate razvan_radu

Buna dimineata!
Situatia este urmatoarea: un salariat a avut in cursul anului 2014 - 3 concedii medicale pe diferite afectiuni care totalizeaza 12 zile calendaristice de CM.
In luna octombrie s-a operat si a adus concedii medicale consecutive pentru fractura (cod 931) care totalizeaza 71 de zile calendaristice.
Pentru luna ianuarie 2015 a adus un medical cu inca 19 zile CM. Acest ultim medical este corect eliberat sau era nevoie de avizul medicului expert? Momentan salariatul are 90 zile pe aceeasi afectiune, iar zilele de medical calculate in ultimele 12 luni sunt 101. Nu am reusit sa ma lamuresc din OUG 158/2005 si norme: cum se calculeaza cele 90 de zile de concediu medical pentru a fi necesar avizul medicului expert....cumulat sau separat pe afectiuni.
Multumesc!
Multumesc pentru raspuns!

Astazi am primit si o copie dupa certificatul de nastere al copilului si am descoperit ca salariatul nu a realizat venituri impozabile in cele 12 luni anterioare nasterii copilului.
Asa ca am atentionat salariatul ca el nu indeplineste conditia de acordare a CCC privind stagiul de cotizare si ca mama poate ramane acasa pana va implini copilul 2 ani.

Este bine cum am procedat?
Buna ziua!
Am intampinat urmatorul caz: un salariat a venit sa ceara suspendarea contractului de munca pt concediu crestere copil pentru 1 luna conform OUG 111/2010.
Mentionez ca: salariatul nu este casatorit cu mama copilului, nu au acelasi domiciliu, copilul a fost recunoscut de tata. Se pare ca va trebui sa se faca o ancheta sociala pt a beneficia de CCC. ([ link extern ] )
Ati mai intalnit un asemenea caz? Exista posibilitatea sa fie respinsa cererea tatalui in urma anchetei sociale?
Personal i-as recomanda sa o lase pe mama copilului sa stea acasa fix cei 2 ani (considerand ca dpdv legal, ea este parinte singur), iar el sa ramana la munca.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Răspuns la discuția Divort, impartire bun comun
In contract scrie "noi......vindem in indiviziune in urmatoarele cote 2/3 sotilor xxxxx si yyyyy si 1/3 doamnei ...(soacra)"....
Respecific faptul ca prietena mea a participat cu 40% din banii pentru achizitionarea apartamentului.
Din pacate soacra ei este chiar o poama acra si este la mijloc intre cei doi soti. Soacra desi a spus de mai multe ori prietenilor de familie ca va trece partea ei pe numele copilului minor....in 11 ani nu a avut dispozitia necesara sa faca acest pas.
Acum se pare ca vrea sa obtina mai mult decat este cinstit....
Răspuns la discuția Divort, impartire bun comun
A verificat contractul de vanzare cumparare si fiecare are dreptul la 1/3 din apartament.

Intr-adevar soacra nu avea ce cauta in contract....dar acum 11 ani a avut o surpriza cand a ajuns la notar si nu stia ce repercursiuni va avea faptul ca si-a cedat drepturile in ziua aceea.
Are dovezi pentru investitii, are si martori ca a primit bani de la familia ei (in afara de membrii familiei sale).
A doua problema este ca nu vrea sa faca "valuri" pentru a nu afecta copilul.Sotul se bazeaza foarte mult pe acest fapt.

Multumesc pentru raspunsuri!
Buna ziua!
O prietena de familie se afla in urmatoarea situatie - a fost anuntata ca sotul sau doreste divortul. Au impreuna un copil minor care va ramane in grija mamei si un apartament.
Problema este cu apartamentul - atunci cand a fost cumparat acum 11 ani contractul de vanzare a fost trecut pe numele prietenei, numele sotului si numele mamei acestuia (soacra)#-o. Atunci au contribuit cu bani in proportie de 40 % prietena si 60% sotul. Pe parcursul anilor toate investitiile facute in apartament au fost facute doar de ea (a obtinut credite si a ajutat-o foarte mult familia).
In conditiile in care ea doreste sa ramana in apartament pentru copil, sotul i-a cerut o suma foarte mare de bani motivand ca ea are dreptul doar la 1/3 din valoarea acestuia.
As dori sa stiu daca pretentiile sotului sunt valide....ca apartamentul sa se imparta la 3 (ea, el, soacra).
Mentionez ca soacra nu a locuit cu ei si nu a investit absolut nimic in casa lor.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Buna ziua!
Cum trebuie platit un salariat care pe data de 18.10 2012 a lucrat 9 ore (8 ore program normal si 1 ora suplimentar) apoi in aceeasi dupa amiaza si-a luat concediu medical (perioada 18.10-25.10.2012).
Din punct de vedere al oug 158/2005 certificatul de CM este acordat corect, salariatul s-a prezentat la medicul de familie si i s-a acordat CM la data consultatiei.
Acum nelamurirea mea: de la resurse umane mi s-a spus ca pe data de 18 octombrie salariatul trebuie sa apara prezent 9 ore si sa fie platit ca atare - prezent, concediul medical urmand sa fie platit doar pt perioada (19.10-25.10.2012) si sa scriu in rubrica de OBSERVATII a medicalului ca prima zi de CM a fost platita in productie.
Exista o baza legala pentru asa ceva? Tinand cont ca este o diferenta semnificativa intre indemnizatia pt 1 zi de CM si suma pentru o zi lucrata,
nu era mai normal ca salariatul sa fie pontat in CM inclusiv pe data de 18 octombrie, iar cele 9 ore lucrate sa fie toate ore suplimentare?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
RR