avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Activitate aelemarac

Activitate aelemarac

Multumesc!
Multumesc!
Pot vinde un teren pentru care am cadastru, intabulare si titlu de proprietate, dar Primaria a mai dat titlu si altui localnic pe acelasi teren?
Care sunt riscurile?
Ce se poate face?
Multumesc.
Buna ziua,
1. Daca intr-un apartament nu locuieste nimeni, fiind calculata intretinerea pentru zero persoane, mai trebuie sa fie incluse la intretinere cheltuieli legate de lift, lumina pe holul blocului si cheltuieli de curatenie in bloc?
Conform carei legi/articol?
2. Daca la un apartament din bloc s-au facut modificari interioare fara autorizatie/acord din partea asociatiei, care este dreptul meu ca vecin de a verifica aceste modificari? Si unde se poate face sesizarea?
Va multumesc!
Buna ziua,
Contributia lunara la fondul de reparatii este obligatoriu de platit?
Deoarece de ani de zile achit o suma lunara destul de mare, in prezent este stabilita de administratie o suma lunara in jur de 70 ron la un bloc cu 100 apartamente.
Mentionez ca la sedinta de bloc la care se stabilesc astfel de lucruri ajung sa participe doar prietenii si membrii administratiei si cu mine (5-7 persoane), unii dintre ei mai fiind si implicati direct in eventualele "reparatii" si "modernizari", astfel ca la vot parerea mea nu conteaza.
Iar la pretul pe metrul cub de apa rece/calda valoarea nu este cea data de factura, ci se calculeaza incluzand pierderile care nici nu apar trecute pe undeva, astfel incat pretul pe metrul cub ajunge mai mare decat cel stabilit de institutia care emite factura. Este normal?
Multumesc.
Buna ziua,
1. La luarea in primire ai unui apartament intr-un bloc nou construit, trebuie ca apartamentul sa fie igienizat? Sau poate fi cu parchet, geamuri, usi cu var, etc.
2. In caz ca noul apartament are niste probleme de finisaj semnalate de cumparator din timp dar nerezolvate inca pana la semnarea contractului de vanzare-cumparare la notariat, se poate trece in contractul de cumparare obligatia vanzatorului (constructorului) de a remedia aceste probleme intr-un anumit interval de timp?
Va multumesc!
Multumesc,
Spuneam ca termenul de predare, deci cand se face actul final de vanzare cumparare, dupa cadastrare, intabulare , va fi cel mai probabil dupa ianuarie 2022, cand va intra in vigoare legea cu tva-ul de 5% pentru pret pana in 140000.
Chiar daca plata se face acum, va fi o promisiune de vanzare a constructorului care abia acum construieste.
Deci nu se poate folosi acest aspect pentru o recalculare finala tva?
Buna ziua,
Este normal ca la un bloc nou , spatiile de parcare din subsol, (care sunt tot spatii construite) sa aiba tva de 19%?
Nu se aplica si aici legea cu tva de 5% pentru constructiile pana la o anumita valoare?
Multumesc!
Buna ziua,
In decembrie 2020 se considera ca din ianuarie 2021 intra in vigoare articolul care extinde plafonul de tva 5% la locuinte pana la valori de 140000 euro.
A fost incheiat in decembrie 2020 un contract de rezervare pentru achizitia unui apartament de aproape 140000 euro calculat cu tva de 5% si a fost deja achitata o mica parte din pretul acestuia ca valoare a rezervarii.
Termenul de finalizare a constructiei este decembrie 2021 ->martie 2022.
Verisoara mea ar trebui sa achite in perioada imediat urmatoare restul pretului pentru a beneficia de o reducere.
Cum se poate proceda pentru a beneficia de tva de 5% pentru intreaga suma, conform articolului care nu a fost anulat ci doar amanat?
Va multumesc!
Buna ziua,
Am o intrebare legata de achizitia unui apartament intr-un bloc nou care abia acum incepe sa se construiasca in Bucuresti.
Observ ca apartamentele incep sa se vanda repede inca din faza de proiect, doar pe baza unui precontract, a unei promisiuni ca blocul va fi construt in 1 an si jumatate.
Constructorul a mai facut in aceeasi zona multe blocuri in anii precedenti, dar, acum cu pandemia, ma gandesc ca sunt riscuri mult mai mari.
Ce pot sa fac, ce sa solicit sa fie trecut la precontract, sau cum ma sfatuiti sa procedez ca sa nu risc sa pierd banii?
Va multumesc!