avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Activitate ali18ro

Activitate ali18ro

Codul rutier italian interzice din 4 decembrie circulația cu o mașină înmatriculată în străinătate dacă șoferul este rezident pe teritoriul italian de 60 de zile, dar
pot circula fără limită de timp cu numere de înmatriculare înregistrate în altă țară: mașinile preluate în leasing sau închiriate pe termen lung în baza unui contract cu o societate constituită într-un alt stat UE sau SEE (Spațiu Economic European) și care nu are un sediu secundar sau o sucursală în Italia;
Daca sunt rezident in italia si am folosit o masina inmatriculata in romania, proprietar fiind alta persoana cu care am avut contract de comodat, prin prisma noii legi, daca imi infiintez un srl in romania, care inchiriaza masina de la proprietar si ulterior mi-o va inchiria mie, pot circula cu ea in italia pe termen lung? (In ideea de a evita taxele din italia, lucru pe care pana la aparitia legii l-am putut face folosind masina inmatriculata in romania pe o alta persoana si avand contract de comodat intre noi)
Multumesc.
dintre toate variantele pe care le-am gasit, singura posibila si rationala e cea pe care mi-ati dat-o si dvs. multumesc celor care mi-au raspuns pentru informatii si bunavointa.
-in ultimele 6 luni spitalul a facut plangere penala la 3 persoane, pentru abandon de familie (pentru 2 mame abandon copil si unei doamne pentru abandon mama) si a lasat in fata usii adresei la care domiciliau apartinatori, 4 bolnavi ,dintre care unul bolnav psihic. este adevarat ca toti se puteau deplasa, iar in cazul de fata nu se poate deplasa. plangerea penala a fost facuta in paralel cu actiunea civila pentru recuperarea cheltuielilor de spitalizare (care in situatia lui sunt de 400lei/zi). astfel ca nu cred ca e cea mai buna solutie sa fie lasat in spital. pe de alta parte are dreptul sa fie dus in casa la care are si el dreptul ca mostenitor, dar nu ma pricep care e forma legala. daca ar exista o forma sa se ocupe statul chiar daca ar lua partea lui de casa (jumatate) ar fi rezolvata problema, dar mi s-a spus ca nu e posibil.
avand in vedere faptul ca, copilul are aceste obligatii de intretinere a parintelui, pentru ca tatal sa sa poata fi ingrijit (acesta fiind imobilizat la pat si nu poate vorbi), va fi necesar sa-l duca in casa in care tatal sau a locuit (macar pana va putea fi internat intr-un azil de stat, neavand posibilitatea financiara pentru unul privat), astfel va rog sa-mi spuneti care este modalitatea legala prin care poate intra in casa, in conditiile descrise mai jos.
-copilul este major si locuieste cu mama sa de care tatal sau a divortat de 15 ani si nu are posibilitatea sa-l aduca in locuinta mamei. venitul copilui este un salar minim pe economie.
-casa in care tatal sau a locuit in ultimul an de cand se afla in romania este pe numele bunicului sau (tatal tatalui sau) care este decedat. nu s-a facut succesiune, bunica a decedat si ea, ramanand 2 copii mostenitori directi (tatal sau si fratele lui care e si unchiul copilului).
-unchiul copilului a incuiat casa, nu a lasat nicio cheie copilului, a plecat din nou in strainatate, nefiind deacord ca fratele lui sa fie dus in casa parinteasca ca sa fie ingrijit (si nici nu a sprijinit financiar alta varianta macar pana la internarea intr-un azil de stat).
-niciun notar nu a fost de acord sa mearga la spital ca tatal sa faca o imputernicire pentru copil, considerand ca in starea de sanatate a tatalui, e posibil ca acesta sa nu mai aiba discernamant.
-numirea copilului ca tutore sau curator pentru tata se poate face numai prin instanta, acest lucru necesitand timp.
astfel revin la intrebarea de mai sus. mai mult, avand in vedere faptul ca tatal va fi externat in cateva zile, copilul are dreptul sa sparga lacatul si intra prin forta in casa, pentru a crea conditiile in care sa poate fi ingrijit tatal si sa permita unei persoane care il va ingriji sa locuiasca acolo, fara a avea probleme legale? (sau alte variante care sa se poata rezolva urgent si legal)
multumesc
buna ziua.
+o persoana (50 ani) a facut un accident vascular cerebral si de 3 saptamani este imobilizat la pat intr-un spital in romania, fara a putea sa se miste si fara a i se dea sperante de revenire. nu se poate descurca singur, fiind dependent de ajutorul unei persoane.
+nu are venituri si nu a contribuit la sistemul de pensii din romania. este divortat, are un copil major si un frate care locuieste in alta tara. pe fratele sau nu il intereseaza, iar copilul nu are posibilitatea materiala sa-l intretina, avand ca venit salarul minim pe economie.
+ tatal copilului nu a platit niciodata pensie alimentara si nu a ajutat in niciun fel la cresterea si educarea lui. pana acum un an, tatal a petrecut ulttimii zece ani in afara tarii fara a tine legatura cu copilul. nu cred ca are posibilitatea de a obtine pensie nici din tara in care este rezident.
+dosarele pentru pensia de boala si de handicap solicita si actul de externare din spital, iar internarea intr-un azil de stat nu se poate face fara acestea (in conditiile in care si aici ar mai trebui completata o suma lunara de aproape 300 lei pe luna) iar in unul privat nu are posibilitatea de a plati (pentru persoane imobilizate minim 2000 lei pe luna incluzand si medicamente). demersurile de internare intr-un azil de stat dureaza mai mult de 60 zile, dar din momentul in care a fost externat, iar raspunsul poate fi si negativ.
+ avand in vedere ca pentru externarea lui se fac presiuni din parte spitalului asupra copilulii, sa-l ia pe tatal sau din spital, pe motiv ca are obligatii legale de intretinere a lui, va rog sa-mi spuneti daca din punct de vedere legal copilul are obligatii in acest sens si care sunt acestea, sau daca exista si posibilitatea de a-l lasa in grija statului. ce se intampla daca copilul nu il ridica din spital?
multumesc
unui copil de 24 ani si momentat face studiile universitare, nu i s-a platit niciodata pensie alimentara de catre tata si nici nu se cunoaste veniturile acestuia pentru ca lucreaza in strainatate fara carte munca si a avut acolo cateva firme pe care ulterior le-a inchis. in acest momet tatal a mostenit o casa in tara, urmand sa vina sa faca actele de mostenire. in ideea in care se poate pune sechestru pe casa (prin instanta), va rog sa-mi comunicati:
-copilulul sau mama poate cere plata pensiei pentru toata perioada cat aceasta nu a fost platita? pentru ce perioada se poate cere plata pensiei -de la 0 ani pana la zi?
- cat se calculeaza legal cuantumul pensiei alimentare cand nu se cunosc veniturile?
-care sunt demersurile care trebuie facute in acest sens?
-cum se procedeaza daca nu se cunoaste adresa tatalui?
-cum se poate pune sechestru pe mostenire (daca se obtine o hotarare judecatoreasca in acest sens), astfel incat casa sa nu poata fi vanduta in momentul in care se face succesiunea?
multumesc
din punct de vedere legal raspunsul corect l-ai primit de la freeelis. pe de alta parte trebuie sa fii constient daca vrei sa intri intr-un litigiu cu angajatorul. chiar daca castigi in instanta sunt numeroase sicane care ti le poate face, mai mult daca face o reorganizare bine justificata si in limitetle legii, e destul de greu sa probezi ca a facut-o pentru desfintarea postului unuia dintre voi sau amandorora. mai ales ca tu in acest moment nu ai cu ce proba cele afirmate de tine. ca sa nu vorbim de costurile unui proces (nu neaparat f mari dar sunt) si timpul de desfasurare al acestuia (ai resurse sa traiesti pana la finalizarea acestuia?-in ideea ca poate il castigi). asa ca in concluzie cred ca e mai intelept sa-ti vezi mai departe de relatie in viata personala, dar sa le declari ca ati incheiat-o. eu cred ca nu e important sa le demonstrezi ca ai dreptate, ci sa-ti poti vedea mai departe de relatie si sa nu ai probleme nici la servici (chiar si in conditiile in care nu esti legat de acest servici)
legal nu cred ca poti retine niciun utilaj-cred ca e sechestrare de bunuri si poate sa-ti faca plangere penala pentru asta. este de vazut ce clauze mai ai in contract si in cat timp poti bloca conturi sau bunuri cu executor. cred ca daca pleaca chiriasul, greu vei mai recupera banii legal. asa ca cred ca cea mai buna solutie este sa incerci sa-i blochezi utilajele (cale pe care nu cred ca ti-o va recomanda un avocat) si cred ca va fi mai usor de convins sa-ti dea banii. daca se ajunge sa-ti faca plangere penala, iti ajunge timpul sa i le blochezi cu executor si nu cred ca vei avea de suferit in acest sens. doar o parere, dar daca nu gasesti o solutie care sa-ti rezolve problema mai bine e de luat in calcul.
Răspuns la discuția Poprire la sursa si bocare cont
daca mi se retine o jumatate din salar de catre angajator si virat catre cei doi creditori, este legal ca acestia sa blocheze si contul de salarii si sa-mi retina diferenta de salar virata in cont?
buna ziua,
am datorii mari la o banca si la finante, pe care nu le-am putut plati. mi se retine prin proprire la sursa (pe salar direct la firma la care lucrez) o jumatate din salar, din care se platesc in rate datoriile catre cele doua creditoare. in acelasi timp banca imi retine si toti banii din contul in care se vireaza diferenta de salarul, iar finantele au trimis instiintare de poprire si bancii.
- este legal sa mi se retina si jumatatea de salar virata in banca?eu stiam ca se poate retine pana la jumatate din salar si nu am alta sursa de trai.
-cine se indestuleaza primul din retinerea facuta pe banii din cont, banca sau finantele? banca pana in acest moment a retitut sumele in contul datorie sale fa ra a vira niciun ban catre finante. nu au prioritate datoriile catre stat?
-am solicitat angajatorului sa-mi plateasca banii cash (pentru a nu mi se putea retine si ddin banca), dar acesta nu este de acord pentru ca locatia unde se fac salariile este intr-un judet si eu imi desfasor activitatea in altul. exista o varianta in acest sens.
rog si alte sugestii .
multumesc