avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Activitate utilizator32

Activitate utilizator32

Răspuns la discuția intrebare pensie de boala
In primul rand, cu actele medicale pe care le aveti deja puteti merge la Comisie si sa cereti informatii. E posibil sa fie suficiente actele pe care le aveti deja si sa nu mai fie nevoie de referat. Dar daca intre timp, de la ultimele acte medicale si pana acuma situatia dvs s-a agravat ar fi bine sa aveti acte medicale cat mai recente si care sa reflecte realitatea. Daca de la comisie vi se cere totusi referat, mergeti la medicul de familie sa va dea un bilet de trimitere la medicul specialist. In situatia in care in program apareti neasigurata atunci medicul de familie va va spune si nu va putea sa va elibereze bilet de trimitere. In cazul acesta o sa fie nevoie sa mergeti la Casa de Sanatate si sa va clarificati situatia. Daca ati avut continuitate pana in aprilie 2016 probabil o sa fie nevoie sa platiti pentru trei luni. Eu stiu ca pentru eliberarea referatului respectiv necesar la comisii, se plateste chiar daca persoana in cauza este asigurata deoarece eliberarea referatului nu se deconteaza de catre Casa de Sanatate. Deci chiar daca nu mai sunteti asigurata eu cred ca puteti intreba medicul cum este situatia cu eliberarea referatului fiindca daca oricum se plateste pentru el s-ar putea sa vi-l elibereze.
Persoanele cu certificat de incadrare in grad de handicap primesc o suma de bani care se cheama indemnizatie si nu pensie. Pentru a vedea daca persoana in cauza s-ar incadra in grad de handicap, trebuie sa mergeti in judetul dvs la institutia care se ocupa cu asta. Trebuie sa duceti actele medicale referitoare la boala respectiva si acolo de obicei este un ghiseu pentru informatii si va va spune ce trebuie facut mai departe. In cazul in care persoana respectiva va fi incadrata in grad de handicap, va primi si o suma de bani si eventual alte facilitati in functie de gradul de handicap.
Buna ziua,
Am primit decizia de la Casa de Pensii privind acordarea pensiei de invaliditate si suma stabilita poate ca este corect calculata dar mie mi se pare foarte mica. Am primit si o anexa a deciziei dar cu explicatii foarte putine. Intrebarea ar fi daca nu as putea obtine un mod de calcul mai detaliat.
In cazul in care as face contestatie, trebuie specificat un motiv anume sau ar fi suficient sa scriu ca sunt nemultumita sau ca suma mi se pare prea mica. Deocamdata nu stiu daca a fost corect calculata sau nu.

Multumesc
Răspuns la discuția Incadrare grad de handicap
Multumesc pentru raspuns insa tot nu imi dau seama. Daca ar fi sa ma orientez dupa criteriile vechi, ordinul din 2007 unde exista handicap usor, mediu, accentuat si grav, pentru boala in cauza s-ar incadra la handicap mediu. Am vazut ca intre timp criteriile pentru unele afectiuni au fost modificate/adaugate si pentru acele afectiuni exista handicap mediu, accentuat si grav dar afectiunea in cauza nu se regaseste in ordinul nou. Evaluarea s-a facut acum, s-a acordat gradul mediu si ni s-a spus ca este cel mai mic grad si indemnizatia minima. Deci asta nu inteleg, de ce pentru gradul mediu se acorda indemnizatia minima si nu urmatoarea. Care ordin este acum in vigoare, cel nou care are precizari doar pentru cateva afectiuni si care are trei nivele de handicap sau sunt valabile amandoua in functie de afectiune. Nu stiu dupa care sa ma orientez. Handicap mediu este echivalent cu gradul mediu de handicap? As dori sa fac contestatie dar nu as dori sa fac degeaba, as vrea sa ma lamuresc mai intai.
Buna ziua,
M-ar interesa care este ultima varianta a criteriilor de incadrare in grad de handicap. Si de asemenea cate grade exista, trei sau patru? Usor, mediu, accentuat si grav? Sau difera in functie de boala?
O persoana a fost incadrata in gradul de handicap mediu si primeste cea mai mica indemnizatie si nu am inteles de ce.
in cazul in care se face contestatie se poate pierde chiar si gradul acordat sau se mentine cel putin acesta?
Răspuns la discuția Drept de folosinta
Cetateanul strain nu a fost prostit ci asa era atunci adica strainii nu puteau cumpara teren in RO. Daca in cazul unui divort se considera si terenul ca fiind bun comun de ce nu ar fi asa si in cazul decesului?
Buna ziua,
O PFA a primit gradul III de invaliditate. Intrebarea ar fi cum va fi inregistrat in calitate de asigurat la sanatate: pensionar sau PFA? Am inteles ca difera pretul medicamentelor compensate daca e pensionar cu pensie mai mica de 700 lei.

Multumesc
Buna ziua,

O persoana urmeaza sa isi depuna la Casa de Pensii dosarul pentru pensie de invaliditate. Am inteles ca trebuie depusa si cartea de munca dar nu stiu daca in original sau doar copii. Deoarece decizia medicala are valabilitate doar un an de zile, este posibil ca dupa un an sa nu mai primeasca prelungire. Intrebarea ar fi, ce se intampla cu cartea de munca? Daca cartea de munca se lasa in original la Casa de Pensii, persoana in cauza nu va mai avea nevoie de cartea de munca in viitor? De ex. cand va depune dosarul pentru pensie de limita de varsta? Sau se restituie cartea de munca la incetarea pensiei de invaliditate? Trebuie facuta cerere sau care ar fi procedura?
Buna ziua,
As dori unele lamuriri legate de retete compensate. De ex. am avut un bilet de trimitere de la medicul de familie, am fost la medic specialist din sistemul de stat si am primit o recomandare pentru un tratament care dureaza doua saptamani dar nu am primit reteta compensata. Am fost la medicul de familie si acesta a spus ca nu imi poate elibera reteta compensata deoarece tratamentul/recomandarea nu se incadreaza nici la acut pentru ca depaseste sapte zile si nu se incadreaza nici la cronic deoarece nu depaseste treizeci de zile. Am mai avut si alte intamplari legate de retetele compensate. Stie cineva care este procedura? Cine in ce conditii prescrie retetele compensate? Difera in functie de unitatea sanitara unde lucreaza medicul specialist, adica ambulatoriu, spital, etc.?
Buna ziua,
Am inteles ca persoanele cu handicap au dreptul la medicamente gratuite in conditiile contractului cadru? Dar care ar fi acele conditii? Si care ar fi procedura? Trebuie mers la Casa de Sanatate cu certificatul de handicap pentru a fi inregistrata in sistem persoana in cauza? Sau cum?
Multumesc