avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Activitate vizaromania

Activitate vizaromania

pentru cei care sunt sau vor fi intr-o situatie similara:

doar serviciul de stare civila din localitatea in care s-a nascut minorul emite certificatul de nastere.

daca tatal este cetatean strain (aflat intr-una dintre tarile care nu fac parte din conventia de la Haga) si nu este prezent la nastere sau in termenul de 15 zile necesar inregistrarii minorului, pasii sunt urmatorii:

1. se elibereaza certificat de nastere fara mentionarea tatalui
2. tatal face declaratie notariala in care recunoaste paternitatea, mentionand datele minorului din certificatul de nastere romanesc, si datele mamei; face copie legalizata dupa cartea de identitate sau pasaport si dupa certificatul sau de nastere. dupa ce se legalizeaza la notar, actele se supralegalizeaza la ministerul de externe din tara respectiva, apoi la ambasada Romaniei.
3. actele se trimit in Romania si se supralegalizeaza la ministerul afacerilor externe din Bucuresti, apoi se traduc si se legalizeaza la notar. Daca pe actele straine apar texte in doua limbi, e nevoie de 2 traducatori, iar acest gen de traduceri se legalizeaza doar de catre notarii din Bucuresti. Daca nu locuiti in Bucuresti, exista firme de traduceri la care puteti trimite actele prin curier, pentru supralegalizari la min. de externe, traduceri si legalizari.
4. actele se depun la serviciul starii civile unde a fost emis certificatul de nastere initial, impreuna cu o cerere de mana, apoi serviciul respectiv trimite actele la Evidenta Populatiei din Bucuresti pentru aprobare. dureaza 6 saptamani pana la primirea raspunsului.

c'est ça!
ma tem, pentru ca deja am cheltuit amandoi in jur de 500 de dolari pe actele astea (emitere, legalizari, supralegalizari, traduceri si iar legalizari, plus comisionul firmei din bucuresti etc etc) . totul e corect si legal, dar cum am mai spus, cei de la starea civila sunt... ciudati, ca sa nu folosesc un cuvant mai urat... oricum, multumesc pentru raspuns
si daca pornesc de la premisa ca voi reusi, cum ma puteti ajuta? deci nu am alta optiune decat starea civila din sb?
deocamdata ajunge sa fie trecut ca tata, pentru a primi mai usor viza pt Romania, prin certificatul copilului facand dovada ca e tatal unui cetatean roman. cand va putea veni in sfarsit, vom face si schimbarea numelui de familie.
Buna ziua,
Situatia mea e urmatoarea: am nascut in noiembrie, tatal copilului meu nu a putut fi prezent la nastere, el este cetatean libanez. Nu suntem casatoriti. Am inregistrat copilul la starea civila fara numele tatalui. Prietenul meu a facut declaratie de paternitate in Liban, imputernicire pentru mine sa depun actele, plus certificatul lui de nastere si cartea de identitate, vizate toate la min. af. externe libanez si la ambasada Romaniei in Liban. Mi le-a trimis prin posta si le-am supralegalizat la min. af. externe, le-am tradus si legalizat la notar din Bucuresti (eu locuiesc in Sibiu). Actele toate sunt bune, valabile si corecte, dar doamnele de la starea civila de la primaria Sibiului se leaga de orice virgula#-o si mi-e tare teama sa nu mi le respinga. Inca nu am fost sa depun actele, urmeaza sa merg luni.
Intrebarea mea este daca exista si alta autoritate competenta (ex: evidenta populatiei) la care ma pot adresa cu cererea de mentionare a numelui prietenului meu pe certificatul de nastere al copilului, in cazul in care cei de la starea civila mi-o resping. Sau daca pot face aceasta cerere unei primarii din alta localitate (eu sunt nascuta in Baia Mare, ma gandeam ca pot apela acolo).
Multumesc.
politia nu face nimic daca numarul e ascuns. am fost si eu in situatie, si chiar am avut numarul celui care nu-mi dadea pace. am facut plangere la politie, dar politistul a zis ca precis e numar de cartela, nu de abonament, asa ca era imposibil de reperat. si nici macar nu era dispus sa se deranjeze pentru asta. am apelat si la cei de la compania de telefonie, sa faca ceva sa blocheze numarul respectiv, dar nu au un asemenea serviciu. mai este o posibilitate: anumite telefoane au optiune de a bloca toate apelurile (suna ocupat celui care apeleaza), exceptand o lista de un anumit numar de persoane. telefonul meu permite o lista de 10 persoane, si am folosit metoda asta pana tipul a renuntat. asta merge in cazul in care nu sunteti o persoana foarte cautata. inca un sfat: nu dati anunturi in ziare si pe net expunandu-va numarul de telefon! mai bine folositi o adresa de mail fictiva la care sa puteti fi contactata, macar pe internet se pot bloca utilizatorii nedoriti.
fa toate demersurile privitoare la copii acum, pana nu se prinde el si pana nu ai nevoie de acordul lui pentru orice miscare. fostul meu sot a cerut custodie comuna prin instanta, doar dupa 3 ani de la divort, dupa ce am inceput o relatie cu un alt barbat. a facut-o doar ca sa-mi puna bete in roate. asa ca... actioneaza pana mai poti, dupa aceea nu mai poti misca nimic :(
Prietenul meu, cetatean libanez va face o declaratie de paternitate pentru copilul nostru, care se va naste in Romania peste doua luni. Intrebarea mea este: dat fiind faptul ca Libanul nu face parte din tarile conventiei de la Haga, ce proceduri si ce traseu trebuie sa urmeze un asemenea act si cat costa supralegalizarile in Romania, pentru ca acesta sa fie valabil in fata ofiterului de stare civila, pentru a putea mentiona numele tatalui pe certificatul de nastere al copilului.
Buna ziua, doresc o informatie concreta la urmatoarea situatie: sunt insarcinata in luna 6, iar tatal copilului meu este cetatean libanez. Nu suntem casatoriti. Este foarte putin probabil sa poata sa fie prezent in Romania in momentul nasterii copilului, din cauza procedurilor de viza. As vrea sa stiu daca dupa eliberarea certificatului de nastere al copilului fara numele tatalui, acesta poate face o declaratie notariala in Liban in care sa specifice ca el este tatal si ca doreste ca numele lui sa fie mentionat in dreptul tatalui pe un nou certificat de nastere, emis ulterior in Romania. Mai exact, vreau sa stiu daca aceasta declaratie notariala tradusa in romana, este valabila in fata ofiterului de stare civila, pentru a putea emite certificatul de nastere incluzand numele tatalui.
Va multumesc.
interesanta ideea cu aderarea Romaniei la spatiul Schengen. dar ce se intampla atunci cand mutarea se face intr/o tara ce nu apartine Schengen?
un punct de vedere foarte ciudat, Avlil... eu am divortat in 2010, cand legea dadea drepturi doar mamei. dar cand fostul sot a vazut ca vreau sa-mi refac viata, a cerut tutela comuna doar pentru a-mi pune piedici. de ce nu a cerut-o mai repede, inainte sa apara un alt barbat in viata mea??? legea nu tine cont de intentiile rautacioase ale unora.

perfect de acord cu tine, Raluka. tatal are dreptul sa faca ce vrea cu viata lui si sa traiasca in orice tara din lumea asta, in schimb mama nu...
iti doresc sa gasesti o solutie sa poti lua decizii libere.