avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Activitate ferdinand1

Activitate ferdinand1

Buna ziua,

Detin o creanta bazata pe un imprumut cu titlu executoriu intre doua persoane fizice (eu ca si creditor si altcineva ca debitor) si sunt interesat de cesionarea acesteia. Motivul cesionarii este simplu: nu doresc sa ma implic in procedura de executare (in special dpdv emotional) si sa primesc intr-un timp mediu-lung suma datorata, ci prefer o suma mai mica intr-un timp scurt.

Intrebarea este: pot cesiona creanta atat inainte cat si dupa incuviintarea executarii silite(bineinteles, daca va fi cazul)? Sau cesionarea de creanta se face doar inainte de executare? Sau poate doar dupa executare?

Multumesc frumos pentru un raspuns avizat.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Buna ziua,

In cazul unui imprumut cu titlu executoriu intre doua persoane fizice, cu plata lunara a unei sume fixe intr-un cont bancar al creditoru, luidaca debitorul a renuntat sa mai plateasca circa acum 13-14 luni, ce document justificativ este necesar de la banca, in vederea inceperii procedurii de executare silita de catre executorul judecatoresc?

Multumesc.
Buna ziua,

In baza unui titlu executoriu, incerc sa efectuez executarea silita.
Executorul (sau persoana care se va ocupa de executare) doreste incheierea intre mine si el a unui contract de mandat, pentru a se putea ocupa de problema de la inceput si pana la sfarsitul procedurii.
Este acesta un lucru bun? Ma sfatuiti sa inchei un astfel de contract sau nu?
Implica anumite riscuri?

Multumesc mult pentru un raspuns avizat.
Am inteles. Multumesc mult pentru sfat. Eu ma gandeam ca re-incepe plata, vazand ca are atat plangere penala, cat si posibilitatea unei executari silite. Dar probabil ma complic inutil prin abordarea incluzand si plangerea penala. Incerc sa vad ce e mai bine. Important este sa imi recuperez banii.
Imprumutul (obtinut prin inselaciune) l-am trecut in contractul de imprumut notarial. A platit lunar o suma de bani, insa de 6 luni a incetat sa plateasca. Pot incepe si executarea, insa ma gandesc daca sau nu sa depun si plangere penala pentru inselaciune. (Motivele invocate imprumutului au fost false).
Prin plangerea penala incerc sa il fac sa plateasca datoria, in principiu. Poate se mobilizeaza, vazand ca lucrurile sunt serioase. Banuiesc ca nu va avea nicio finalitate plangerea.

Multumesc mult pentru raspuns.
Multumesc mult pentru informatii. Am inteles acum.
Multumesc mult pentru raspuns.

Referitor la "Trebuie sa aveti in vedere ca discutam de un imprumut si in practica, simpla neexecutare a unor obligatii civile asumate, nu constituie inselaciune" - comentariul meu este ca imprumutul a fost acordat pentru presupuse operatii repetate si spitalizare a unui membru al familiei debitorului, fapt ce nu a fost adevarat. Am aflat acest lucru la cateva luni distanta. Acest aspect constituie inselaciune, si nu simpla nerespectare a platii imprumutului.

Referitor la "In cazul inselaciunii, nu se poate retrage plangerea insa este incidenta impacarea care inlatura raspunderea penala si stinge acțiunea civila.", va rog mult daca imi puteti explica in termeni mai putin juridici ce inseamna "este incidenta impacarea care inlatura raspunderea penala si stinge acțiunea civila". Imi este destul de dificil sa inteleg.

Multumes mult, inca o data.
Buna ziua,

In urma unei infractiuni de inselaciune am "reusit" sa imprumut un "prieten" cu o suma importanta de bani. Intamplarea a avut loc in trecut, acum 2-3 ani, insa suma nu mi-a fost returnata nici pana in prezent.

Intrebarile mele ar fi:
1. Dupa cat timp de la producerea faptei pot depune plangere penala? Dar de la aflarea faptei? (Am aflat mai tarziu ca motivele invocate pentru imprumut erau false)
2. Se mai poate retrage plangerea penala pentru inselaciune, odata depusa la aprchet/politie?

Multumesc mult pentru un raspuns avizat.