avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Activitate gabrielaC5

Activitate gabrielaC5

Buna seara,
Va supun spre dezbatere urmatoarea speta privind drepturile de autor:
Ar trebui sa realizez traducerea unei carti de literatura din romana in engleza. Autorul a murit in 2001, asadar drepturile s-au transmis mostenitorilor (am inteles ca are 2 copii). Problema e ca, la sfarsitul cartii de tradus, autorul a mentionat negru pe alb interdictia traducerii cartii in alta limba fara acordul sau. Interdictia se menține si dupa moartea lui?
Art 144, alin.2, codul muncii: Dreptul la concediul de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.
Art. 146, alin. 3, codul muncii: Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de munca.
Puteți cere recuperarea sumelor de bani reprezentând compensarea co neefectuat in termen de 3 ani de la nașterea dreptului la acțiune conform art 268, alin. 1, lit. c, cod muncii.
freeelis a scris:


Sintagma "cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.


Daca nu exista prevazuta o perioadă mai mică in RI sau ccm, angajatorul e obligat să respecte termenul maxim, respectiv de 6,luni înainte de a face o concediere?
Răspuns la discuția Despre perioada de proba
@freeelis
Poate greșesc, si va rog sa mă corectati, dar dacă in CIM nu a fost prevăzută durata perioadei de probă, nu înseamnă că aceasta nu există? Perioada de probă e un drept al angajatorului si nu-l obliga nimeni sa o instituie.
Iar dacă nu există perioadă de probă, nu se poate vorbi nici de încetarea contractului in baza art. 31, alin 3, codul muncii.
Răspuns la discuția Despre perioada de proba
Conform art 17 alin 3, lit n) si alin 4, cod muncii, in conținutul cim trebuie să fie prevăzută durata perioadei de probă. Dacă aceasta nu e prevăzută, înseamnă că nu există.
Referitor la concediere, aceasta se poate face, dar respectând prevederile art. 63, alin 2) si 64 codul muncii.
Si, evident, beneficiați si de un termen de preaviz care nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.
Un exemplu de model:
Către....
Va aducem la cunoștință că în cadrul companiei există următorul post corespunzător pregătirii si experienței dvs. In cazul in care sunteți de acord cu ocuparea acestuia, va rugam sa ne transmiteti confirmarea dvs in termen de..... de la data comunicării prezentei.
Data...
Reprezentant legal...
Am luat la cunoștință....
Data...
Semnătura persoanei respective
Răspuns la discuția Codul muncii art. 31(3)
Art. 31, alin 3, cod muncii: Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia
Asadar, notificarea reprezinta o conditie suficienta pt incetarea cim, nefiind nevoie de emiterea unei decizii in acest sens.
Pe de alta parte, nu este necesara motivarea acesteia, astfel ca nu stiu ce ati putea contesta.
Nu, nu trebuie sa stati 60 de zile si, daca legea nu va obliga, cu atat mai putin o poate face angajatorul! Acea perioada de preaviz este ilegala, astfel ca ea se va reduce la 20, respectiv 45 de zile.
Art 81,alin 4, cod muncii: Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
Răspuns la discuția clauza de fidelitate CIM
Notiunea de consumator nu este similara cu aceea de salariat.
Iar prestarea de servicii de care vorbiti, legea spune ca se face de professionist catre consumator.
Pe de alta parte, un salariat presteaza o munca, iar nu servicii.