avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Activitate rov

Activitate rov

Buna seara.
Problema este: Pe str. Raului din Craiova (o strada extrem de lunga, cu scuar pe mijloc pana acum neamenajat, sub care se afla o magistrala de canalizare) se fac de ceva timp lucrari de amenajare a scuarului pentru piste de biciclete. In acest scop, lucrarile au inceput cu bordurarea exterioara a scuarului. Bordurile sunt de-a lungul intregii strazi (cam 10 km) continui, fara nicio coborare in dreptul strazilor adiacente. Prin urmare, daca esti biciclist si doresti sa traversezi dintr-o parte in alta, iti iei bicicleta in spinare si sari bordura de vreo 25 de cm inaltime. Daca esti o mama cu copil in carut (cazul meu), la fel faci. Am trimis o sesizare la Primarie, si am primit raspuns de o mare inteligenta de la d-na Primar Olguta Vasilescu, citez: \"Traficul pietonal se face pe trotuare, iar cel pentru biciclisti se face pe pistele ce se amenajeaza\". Bun. Prin urmare eu, pieton, locuiesc pe o strada adiacenta, si ca sa ma duc in centru trebuie sa traversez Raului si sa intru pe o alta strada adiacenta. Conform raspunsului briliant, inteleg ca trebuie sa ocolesc TOATA strada Raului pe trotuarul de pe partea din care vin, traversez pe la trecerea din capat, si apoi merg pe celalat trotuar, pana in dreptul strazii pe care trebuie sa intru eu. Adica fac vreo 170 m pe jos, in loc de 10 m, cat ar trebui s-o traversez. Pentru ca de la borduri a inceput, dar de fapt strada nu are treceri de pietoni pe toata lungimea ei, si vorbesc aici de cel putin 10 km de strada!!!
Intrebare: Avand in vedere ca in momentul de fata strada (care e intr-o stare jalnica, oricum) nu are treceri de pietoni, e normal ca proiectul de amenajare a scuarului sa nu aiba borduri coborate in dreptul strazilor adiacente. Ar trebui inainte de toate ca administratorul drumului sa faca niste treceri de pietoni in dreptul a cel putin 3 strazi perpendiculare. Cine adica? Primaria sau CNADNR sau organismul care se ocupa de proiectele cu finantare europeana sau Politiei rutiere sau chiar Inspectoratului Teritorial de Constructii care a aprobat acest proiect? Proiectul cu pistele de bicicleta are finantare europeana, dar este implementat fara cap si coada - doar pentru masini si biciclistii care vor sa mearga de-a lungul Raului, nu si pentru cei care vor sa-l traverseze. Proiectul se numeste \"Reabilitarea infrastructurii rutiere pe relatia Nord-Sud-Est a polului de crestere Craiova, in vederea fluidizarii traficului in Zona Metropolitana Craiova\", comunicatul de presa este asta: [ link extern ] ?
In aceeasi ordine de idei, daca intervine evenimentul schimbarii adresei de domiciliu a persoanei care inchiriaza pe parcursul derularii contractului de inchiriere, ce trebuie declarat, in cat timp si unde? In instructiunile la 220 nu vad sa existe aceasta situatie.
Mentionez ca se schimba domiciliul dintr-un judet in altul.
Multumesc.
Multumesc de raspuns, voi transmite o solicitare AJPIS, mai ales ca mi-au rasarit alte intrebari in minte:
- Daca merg inainte cu planul meu, si solicit concediu fara plata de la angajator pt inca un an si redeschid PFA-ul cu cateva zile inaintea primei aniversari a copilului, inseamna ca am dreptul la stimulentul de insertie, conform art. 7 din OUG 111/2010.
- Cine plateste pana la urma contributiile mele in acest caz? Eu, ca PFA, sunt obligata sa declar veniturile obtinute si sa platesc impozit si CAS la acestea. Deci partea de CAS pt. PFA o platesc eu, dar cea de angajat n-ar trebui s-o plateasca AJPIS?
- Cat timp am avut contract activ de munca, nu am avut obligatia sa platesc si CASS pt. PFA. In cazul in care contractul de munca va fi suspendat pt inca un an pt concediul fara plata, in mod normal CASS este platit tot de AJPIS. Prin urmare, pt PFA nu trebuie sa platesc CASS, in continuare, nu?
- In cazul in care AJPIS considera ca daca obtin venituri din alta parte decat de la angajator nu are de ce sa-mi plateasca contributiile, eu cat trebuie sa declar ca venituri anticipate la PFA, si daca la sfarsitul anului nu am avut lucrari si fac declaratia rectificativa pe 0, inseamna ca statul imi inapoiaza contravaloarea impozitului, CAS si CASS platite de mine anticipat?
Va tin la curent cu raspunsul AJPIS (in cazul in care il primesc)...
Buna ziua.
Sunt PFA si angajata si ma aflu in CCC pt un an. Pe 12 ian. 2014 ar trebui sa incep munca (copilul implineste un an). Planul meu este sa cer inca un an fara plata de la angajator, dar sa-mi redeschid PFA-ul pe care l-am suspendat inainte de CCC si sa muncesc de acasa in acest timp.
Intrebari:
1. E corect planul meu? Inca un an fara plata (pana ce implineste copilul 2 ani) este un drept care devine o obligatie in general pentru toate sursele de venit, sau se poate aplica doar in raport cu angajatorul?
2. Sotul meu vrea sa depuna actele pentru a douasprezecea luna. Eu sunt obligata sa-mi incep munca la angajator in timpul celei de-a 12-a luni, sau pot doar sa-mi redeschid PFA-ul in aceasta perioada, urmand sa depun o cerere la angajator pentru concediu fara plata pt anul urmator?
Multumesc,