avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Activitate BalinPetru

Activitate BalinPetru

Varsta standard de pensionare pentru femei este, acum, 62 ani, deci pensionare anticipata la 57 ani, iar stagiul maxim de cotizare 32 si o luna. Dupa parerea mea va puteti pensiona, dar raspunsul cel mai corect il primiti de la CNPP
Buna ziua,
Bunicul meu si-a impartit averea in 1948 la cei 4 copii. Le-a dat fiecarui copil o lista cu terenurile ce le revin. Apoi a intervenit colectivizarea si toate terenurile au intrat la CAP. Dupa revolutie trei din cei patru copii au facut cerere de restituire a terenurilor primind un titlu de proprietate comun. Intrebarile mele: 1.Listele intocmite de bunicul meu au valoare de testament? Daca da mai poate fi luat in considerare acest "testament" dupa trecerea terenurilor in proprietatea CAP si restituirea lor conform legii? Ce se intampla cu terenurile celui de al 4 -lea copil care nu depus cerere de restituire?
Va multumesc.
Buna ziua,
Am inteles ca guvernul pregateste o OUG pentru modificarea Legii 127/2019 in sensul ca se va modifica valoarea punctului de pensie de la 1775 lei la 1442 lei. As vrea sa stiu daca eu ca simplu pensionar am vreo posibilitate de a contesta in instanta micsorarea drepturilor mele stabilite deja prin lege? M-ar interesa mai ales o apreciere a sanselor de reusita si mai ales o aproximare a onorariului unui avocat care sa ma reprezinte. Cand vorbesc de aproximare ma gandesc la ordinul de marime nu la o suma precisa (sute, mii sau zeci de mii de euro) pentru a vedea daca poate fi un demers personal sau ar trebui sa ne unim mai multi pentru a putea suporta cheltuielile.
Multumesc mult.
Perioada lucrata in grupa I este anterioara datei de 01.04.2001
Probabil ca ma incadrez in prevederile art.17 din Legea 263, dar nu stiu ce prevede legislatia anterioare datei de 01.04.2001 referitor la perioada suplimentara acordata pentru grupa I.
Legea 263 Art. 17.
(1) Constituie stagiu de cotizare şi perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupa I, a II - a în baza legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv pentru perioadele realizate în condiţii speciale şi condiţii deosebite de muncă;
Buna ziua,
Am muncit in grupa I o perioada de 1 an si 8 luni in anii 1976-1978. As vrea sa stiu daca se adauga ceva la stagiu de cotizare? Mentionez ca am intrebat la casa de pensii de doua ori si am primit doua raspunsuri: 1) Se adauga cate 6 luni pentru fiecare an lucrat in grupa I, doar pentru perioade mai mari de 5 ani in grupa I ; 2) Se adauga cate 6 luni pentru fiecare an lucrat in grupa I, indiferent de perioada lucrata in grupa I.
Strabunicul meu a avut pamant luat la CAP. El a avut 4 copii. Bunicul meu a decedat inainte de revolutie.Ceilalti trei frati au facut cerere de restituire a proprietatilor parintilor. Au primit un titlu de proprietate comun pe numele celor trei. Tatal meu a decedat si el dupa revolutie, iar eu m-am stabilit in strainatate. Tatal meu nu a facut cerere de restituire, iar eu am aflat de curand de aceasta posibilitate ca si de existenta titlului de proprietate pe numele unchilor si matusilor tatalui meu. Intrebarea este: Exista o cale legala de a contesta titlul de proprietate pentru a fi introdus si eu ca mostenitor al strabunicului?
Vreau sa inchiriez un apartament, dintr-un bloc de locuinte, in regim hotelier prin intermediul unui SRL. In acest caz am nevoie de aviz ISU pentru spatiu inchiriat?
Buna ziua,

O societate comerciala platitoare de TVA a achizitionat in ianuarie un autoturism din Germania fara a fi inregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Firma din Germania i-a emis factura fara TVA, dar i-a retinut valoarea corespunzatoare TVA-ului drept garantie, urmand sa-i restituie dupa inmatriculrea autoturismului.
Cum trebuie procedat acum?
1. Se inscrie in ROI cu data de februarie si se completeaza declaratiile 390 si 092 corespunzator lunii februarie
2. Se inregistreaza factura fara TVA si se pierde garantia lasata in Germania.
Vreau sa inchiriez un apartament in regim hotelier si sa platesc impozit in sistem real.
1. Este obligatoriu sa-mi fac un PFA la Oficiul Reg. Comertului sau este suficient sa declar asta la fisc (declaratia 220)?
2. Pentru PFA pot stabili sediu social la apartamentul pe care vreau sa il inchiriez sau este obligatoriu sa-l stabilesc la adresa din buletin?