O persoana incadrata in grad de handicap accentuat, angajata intr-o institutie publica, nu beneficiaza de art. 147, alin. 1 din Codului Muncii, care prevede: “Salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare”. Atunci cand a solictiat scris aplicarea legii raspunsul angajatorului a fost: " In ceea ce priveste concediul suplimentar de odihna reglementat de art. 367 si art. 421, raportat la art. 562 din OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ, coroborate cu art. 147 din codul muncii, va comunicam ca acestea pot fi stabilite si acordate doar prin acordul colectiv de munca." Cum, la nivelul institutiei respective nu exista un acord colectiv de munca persoana respectiva nu beneficiaza de prevederile art 147 din codul muncii?
Din octombrie 2009 si pana pe 16 ianuarie 2014 am avut doua procese cu asociatia de proprietari in care imi cereau niste datori si penalitati (nejustificat de mari din punctul meu de vedere). Ambele procese s-au incheiat cu perimarea cererilor intrucat asociatia nu a depun nici unul din actele solicitate de instanta.
Acum a si vrea sa chem eu asociatia in judecata si sa cer prescrierea datoriilor.
Intrebarile mele sunt:
-pe ce perioada pot cere prescrierea datoriilor ? (figurez cu datorii la asociatie din aprilie 2007)
-trebuie sa astept redactarea hotararii din ianuarie 2014?
-cum se redacteaza o cerere de chemare in judecata pentru prescrierea datoriilor?
-pot face o asfel de cerere daca nu am listele de plata decat pentru o anumita perioada (doar cele depuse de asociatie in instanta) iar asociatia refuza sa imi elibereze copii de pe restul listelor de plata?
-se taxeaza o asfel de cerere? Daca da care este suma, aproximativa?