avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Activitate veronica rad

Activitate veronica rad

Răspuns la discuția impozit pe investitii
:sorry:intrebarea mea era daca se aplica pe castigul net(profit-pierdere)inregistrat in anul calendaristic sau procedeaza fiscul corect facand aceasta impartire in 2 tipuri dupa timpul de detinere
As dori sa pun in discutie modul de calcul a impozitului pe castigurile realizate din tranzactionarea valorilor mobiliar etranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti pe anul 2007.Am avut o surpriza la stabilirea impozitului. Detineam actiuni la Rompetrol din anul 2005, pe care lea-m vandut cu o pierdere considerabila in anul 2007. Am incercat sa acoper pierderea inregistrata si am reusit sa acumulez un castig din actiuni achizitionate in anul 2007 si vandute in anul 2007.
Domnii de la Administratia Financiara Cluj imi spun ca este calculat corect, adica conform programului de impozitare , care cica e facut de un specialist conform legii. Adica pierderea este considerata a mea, chiar daca a fost realizata in anul 2007 si castigul este al fiscului , adica tot castigul este impozitat cu 16%.
Mi-a fost data explicatia cum ca exista 2 tipuri de valori mobiliare , adica detinute 365 zile si sub 365 zile.
Eu am constatat ca impozitul ar trebui calculat conform art de mai jos pentru castigul net.Mi s-a spus sa platesc tot impozitul stabilit prin decizie si apoi sa pun o intrebare Ministerului Finantelor, ca s-ar parea ca am dreptate dar nu-si asuma cineva o raspundere de caest gen, atata timp mocdelul de declaratie a fost astfel redactat si programmul de calcul ei nu au ce face.
Ce sa fac? As dori sa stiu cum se interpreteaza de catre un specialist continutul acestor articole din Normele de la Codul fiscal aplicabil pentru anul 2007
Art. 66. - (1) Castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, reprezinta diferenta pozitiva/negativa dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare pe tipuri de titluri de valori, diminuata, dupa caz, cu costurile aferente tranzactiei
art 67.pct 5) Pierderile rezultate din tranzactionarea titlurilor de valoare, altele decat cele prevazute la alin. (4), inregistrate in cursul anului fiscal, se compenseaza la sfarsitul anului fiscal cu castigurile de aceeasi natura realizate din tranzactionarea titlurilor de valoare, altele decat cele prevazute la alin. (4), in cursul anului respectiv. Daca in urma acestei compensari rezulta o pierdere anuala, aceasta nu se reporteaza.
Acele asa zise castiguri au ramas tot in actiuni si in anul 2008 pe care le-am vandut cu pierdere de 70% , dar eu sunt obligata sa duc bani la fisc pe un castig ipotetic
ideea e ca n-am participat la AGA, si nici n-am imputernicit pe nimeni. Noi suntem in cluj, unde a functionat o sucursala a societatii care nu mai functioneaza de vreo 3 ani, timp in care am asteptat sa listeze la BVB actiunile societatii. Abia acum am aflat ca laa AGA din 11 iunie s-a hotarat anularea articolului din statut care prevedea ca societatea este deschisa, AGA la care n-am participat.Pana acum se accepta reprezentare fara procura notariala, iar de aceasta data nu s-a acceptat decat o procura speciala obtinuta de la sediul societatii din Bucuresti.In cazul in care nu suntem de acord cu ce s-a hotarat, chiar daca n-am particpat nu putem actiona in nici un fel.Ideea era ca nu s-a respectat hotararea chiar a celor care au decis, pana acum. Societatea in actul constitutiv era deschisa , actionarul majoritar a declarat in presa acum , dupa 5 ani de presiuni, ca n-a fost multumit cu valoarea societatii,stabilita de consortiu angajat. Trebuia sa lase sa decida piata deschis , care este pretul prin tranzactionare.Societati similare au un pret de tranzactionare de 12-13 ori val nominala, iar la Continental nu se cumpara actiunile vechi pentru ca se emit altele noi.
Detin actiuni la SC CONTINENTAL HOTELS , societate fosta de stat, privatizata pin asa zisa metoda MEBO, prin preluarea pachetului de la FPS si FPP in anul 1995.
Societatea avea prevazut in statut pana la Hotararea AGA din 11 iunie, ca este o societate deschisa , ale carei actiuni se tranzactioneaza pe o piata libera, fapt care nu s-a pus in aplicare, intrucat cel care a ajuns prin repetate majorari de capital ,( adica fostul consilier pe probleme de privatizare, care acum spune in BUSINESS MAGAZIN ca n-a avut cui vinde hotelurile si le-a cumparat singur, uitand de cei cateva mii de personae, angajati, fosti angajati sau cetateni romani ,de care s-a folosit la achizitionarea pachetului) achizitionand actiuni emise cu un pret de 10 ori mai mic decat cel impus de FPS si FPP in anul 1995, nu a dorit aceasta listare, motivele sunt destul de clare. Pe noi cei aprox 8600 persoane, actionari marunti, care detinem se pare dupa ultimele comunicate 8% si care nu decidem nimic ne-a amagit ca le va lista la BVB, actiunile au fost transformate in actiuni dematerializate la REGISCO, acum au hotarat sa le readuca la societate. Atata timp cat nu au fost listate nu s-a cunoscut un pret real al actiunii, pretul a fost cel impus de cel care a hotarat, si nu poate fi niciodata mai mult de 33 lei daca el hotaraste majorarea de capital de fiecare data la valoarea nominala, fara nici un fel de prima de emisiune. Ori noi cei care am vrut sa vindem a trbuit sa acceptam un pret mai mic decat cel al valorii nominale. N-am fost informati in nici un fel, sediul este la Bucuresti, sucursala din Cluj n-a mai functionat,
Intrebarea este urmatoarea :
Ce-am putea noi face, care institutie a statului poate verifica si urmari modul de respectare a drepturilor actionarilor mici postprivatizare, si a modului de respectare a propriului statut,
Care ar fi sanctiunile nerespectarii de catre actionarul majoritar al respectarii propriului statut adoptat, sau impus de catre legislatia existenta, referitoare la privatizare
Cui sa ne adresam pentru ca CNVM-ul institutia care ar fi trebuit sa urmareasca ca toate societatile privatizate care au actionari ,( adica "fraieri" cu miile sa poata sa-si vanda actiunile la un pret corect , oricum si pe bursa pretul se poate manipula, dar oricum situatia ar putea fi urmarita si ca actionar marunt, cum se spune sa poti lua o decizie.) ne-a dat raspuns ca societatea este organizata si finctioneza conform Legii nr.31 si daca dorsc listarea o fac , daca nu nu.
Ori decizia de a investi la momentul respectiv in anul 1994 a fost luata analizand societatea, am subscris ca angajati ai societatii, urmarind o investitie pe termen lung, mai ales ca am semnat si contractul de privatizare semnat de conducerea societatii pentru preluarea intregului pachet de actiuni, si la pretul impus. N-a avut dreptul sa le vindem pana la chitarea integrala, noua spunandu-ni-se ca sunt gajate la cpntractul de achizitie. In 2002 am terminat de achitat , logic era ca la acel moment sa se listeze la BVB sisa se respecte statutul societatii.
Societatea n-a dat dividende,pretul impus in 1994 a fost in jur de 20$, adica de 38920 lei, si de atunci pana acum s-a majorat capitalul de 3 ori, la valoarea nominala,adica la 33.000 lei , fara nici un fel de prima, ajungand astfel ca un actionar nou, sau pe drepturile altuia sa plateasca de 20 ori mai putin. .
Mi s-a raspuns la intrebarea mea :de ce informatiile n-au fost facute cunoscute tuturor actionarilor , ca suntem nesemnificativi, e lesne de inteles, suntem cateva mii , care nu ne cunoastem nici macar ca nume , suntem raspanditi in toata tara, n-avem cum sa comunicam si ce putem noi face.
Eu scriu aceasta intrebare in numele unor actionari care detin cateva mii de actiuni din cele aprox.1,6 mil, adica cei aprox 8600.
Ingineriile financiare ale unei persoane sau ale familiei nu ne privesc, vrem doar un pret corect.
multumim si poate ne ajutati cu o informatie.
#-oideea e ca am contactactat 3 persoane pentru intocmirea acelei harti cadastrale si mi-au spus ca nu-mi pot lua banii pentru asa ceva caci parcela este desenat ape acel PUZ si cotele se suprapun cu cele ale acelui drum inscris in plan .Imi spun ca primaria ar trebui sa-mi dea acel certificat de urbanism in care sa mi se precizeze ca nu se poate construi pe acel teren, fara o alta harta, intrucat terenul a mai avut autorizatie de constructie si au stiut unde este localizata.
In luna noiembrie 2006 au recunoscut printr-o adresa ca acel teren a avut o autorizatie de construire in anul 2000, si documentatia depus de mine pentru obtinerea certificatului de urbanism mi-a fost restituita ca fiind incompleta cu explicatia ca nu se cunoaste localizarea in teren, desi parcela este ingradita, are documente de dezmembrare care au stat la baza inscrierilor in cartea funciara si la vechea autorizatie s-au construit in vecinatatea parcelei case, documente care au fost atasate de mine in copie la acea documentatie.Primaria imi spune ca sunt proprietara pe teren ca pot sa-l vand la altcineva intrucat acele terenuri figureaza pe CF-urile individuale ale proprietarilor, ele nefiind predate la primarie de catre acea asociatie care este beneficiara acelui PUZ aprobat prin HCL.
Nu cunosc daca exista un termen legal, maxim de predare catre autoritatea locala a acelor terenuri aferente drumurilor, ca sa pot face uz de aceasta informatie, intrucat acel PUZ este aprobat de 4 ani si pus in aplicare numai pentru tranzactii imobiliare. Acum cei care construiesc acolo, trec cu camioanele cu materiale,pe langa proprietatea mea, adica pe a vecinilor, nu au indraznit sa darame gardul, pentru ca nu au cai de acces la proprietatea lor si primaria spune ca nu traseaza drumurile ca terenul nu le apartine.
#-oideea este ca am scris vreo 4 adrese sau 5 intr-un an de zile, ale caror raspunsuri sunt paralele cu intrebarea mea. Vreau sa vand respectiva parcela, dar pentru constructie, asa cum am achizitionat-o si eu, cu un certificat de urbanism in care sa scrie concret nu, ca daca vreau sa construiesc , trebuie sa respect drumurile impuse.
Cu alte cuvinte nu pot construi pe parcela de 500mp, impartita in doua de un drum public, conditiile de construire fiind de 450 mp minim pentru constructie case.
Dosarul cu documentatia pentru eliberarea certificatului de urbanism mi-a fost restituita, cu un raspuns in care se spune ca nu stiu unde este localizata parcela, desi limitele ii sunt trasate chiar pe plansa acelui PUZ, ea fiind ingradita la data achizitiei, cu gard de beton si sarma.
Ce pot face?
Am fost in audienta pe scara ierarhica la toti cei din primarie, am facut sesizare si memoriu la prefectura, la care mi-a fost atasat acelasi raspuns.
Am facut apel si la massmedia, desi aveau dreptul de replica in 2 luni n-au binevoit sa-l dea.
Ma intreb in care tara suntem si ce pot face sa rezolv situatia aceasta.
Multumesc pentru raspuns
:( Am un teren in proprietate cu toate actele de proprietate autentificate, (inscris in CF, cu drum de servitute de 4m latime in coproprietate si cu o autorizatie de constructie a carei valabilitate este acum expirat a, neavand bani sa construiesc)
.Dupa 3 ani de la achizitionare primaria a aprobat un PUZ printr-o HCL, in favoarea unei asociatii ,prevazand un drum de 7 m care traverseaza parcela mea de 500 m pe jumatate fara a-mi cere acordul sau a ma informa, expropria ....
Actualmente zona este blocata din p.v. al construirii in zona, incalcandu-se multe drepturi si reguli.
Nu pot sa vand terenul in vederea costruirii pentru ca primaria refuza emiterea unui certificat de urbanism. Raspunsul a fost ca daca vreau sa construiesc sa respect drumurile, adica nu.. suprafata minima de constructie este de 450 m in zona.Eu am acum 250 intr-o parte, 120 in alta parte si 130 m pe care este trasat drumul.
Primaria zice ca nu mi-a incalcat dreptul de proprietate ca in CF eu figurez ca proprietara, numai ca nu pot nici sa construiesc si nici nu pot sa vand nimanui un drum.
Mi-a dat raspuns sa ma adresez justitiei impotriva Asociatiei, ca ei au cerut acel plan.
Asociatia mai nou zice ca primaria le-a impus acel drum.
Acum primaria zice ca vinovata ar fi firma de arhitectura a celui care a desenat acel plan,( Parcela era ingradita cu gard dein beton si sarma, are si o casuta de camping pe ea, si o livada). Arhitectul a desenat conturul parcelei si a pastrat-o si in noul plan de o parte si de alta a drumului.
Firma de arhitectura a celui care era cred specialist in sistematizarea orasului mi-a zis ca daca eu nu vreau sa treaca drumul peste terenul meu nu se va intampla asta si ca acel drum public se va opri intr- o parte si in cealalata a parcelei. Suntem in Romania sec .......
A fost tardiv sa cer anularea acelei HCL pentru ca eu am aflat de existenta ei intamplator si dupa 3 ani.
Asociatia refuza sa-mi cumpere parcela si sa faca ce doresc in zona, primaria n-o intereseaza ce se intampla acolo, pentru ca-i zona privata, desi cei pusi sa respecte drepturile tuturor cetatenilor le incalca.
Intrebarea mea este:cum sa ies din aceasta incurcatura, care sunt costurile si ce sanse am sa rezolv cat mai repede acesta problema.
Primarul mi-a spus ca va gasi o solutie dar a trecut destul de mult timp si nici macar nu-mi raspunde pe forum la intrebari.
in speranta ca cineva va avea rabdare sa citesca tot ce-am scris si-mi va da o idee,
multumesc.
Răspuns la discuția Am o mare dilema!!!!!!!!!!!!
dupa definitivarea formelor de angajare in noua firma notifica in scris conducerea firmei noi prin adresa inregistrata la registratura. In acest fel esti protejata si nu te mai poate da afara pe toata perioda sarcinii , ba mai mult ai drepturi in plus
Răspuns la discuția TVA LA S.R.L. CATRE P.F.A.
faci inregistrarea 411=707,4427 in baza facturii emise de tine