avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... autorizatie de constructie expirata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

autorizatie de constructie expirata

:( Am un teren in proprietate cu toate actele de proprietate autentificate, (inscris in CF, cu drum de servitute de 4m latime in coproprietate si cu o autorizatie de constructie a carei valabilitate este acum expirat a, neavand bani sa construiesc)
.Dupa 3 ani de la achizitionare primaria a aprobat un PUZ printr-o HCL, in favoarea unei asociatii ,prevazand un drum de 7 m care traverseaza parcela mea de 500 m pe jumatate fara a-mi cere acordul sau a ma informa, expropria ....
Actualmente zona este blocata din p.v. al construirii in zona, incalcandu-se multe drepturi si reguli.
Nu pot sa vand terenul in vederea costruirii pentru ca primaria refuza emiterea unui certificat de urbanism. Raspunsul a fost ca daca vreau sa construiesc sa respect drumurile, adica nu.. suprafata minima de constructie este de 450 m in zona.Eu am acum 250 intr-o parte, 120 in alta parte si 130 m pe care este trasat drumul.
Primaria zice ca nu mi-a incalcat dreptul de proprietate ca in CF eu figurez ca proprietara, numai ca nu pot nici sa construiesc si nici nu pot sa vand nimanui un drum.
Mi-a dat raspuns sa ma adresez justitiei impotriva Asociatiei, ca ei au cerut acel plan.
Asociatia mai nou zice ca primaria le-a impus acel drum.
Acum primaria zice ca vinovata ar fi firma de arhitectura a celui care a desenat acel plan,( Parcela era ingradita cu gard dein beton si sarma, are si o casuta de camping pe ea, si o livada). Arhitectul a desenat conturul parcelei si a pastrat-o si in noul plan de o parte si de alta a drumului.
Firma de arhitectura a celui care era cred specialist in sistematizarea orasului mi-a zis ca daca eu nu vreau sa treaca drumul peste terenul meu nu se va intampla asta si ca acel drum public se va opri intr- o parte si in cealalata a parcelei. Suntem in Romania sec .......
A fost tardiv sa cer anularea acelei HCL pentru ca eu am aflat de existenta ei intamplator si dupa 3 ani.
Asociatia refuza sa-mi cumpere parcela si sa faca ce doresc in zona, primaria n-o intereseaza ce se intampla acolo, pentru ca-i zona privata, desi cei pusi sa respecte drepturile tuturor cetatenilor le incalca.
Intrebarea mea este:cum sa ies din aceasta incurcatura, care sunt costurile si ce sanse am sa rezolv cat mai repede acesta problema.
Primarul mi-a spus ca va gasi o solutie dar a trecut destul de mult timp si nici macar nu-mi raspunde pe forum la intrebari.
in speranta ca cineva va avea rabdare sa citesca tot ce-am scris si-mi va da o idee,
multumesc.
Cel mai recent răspuns: hellenburgous , utilizator 11:16, 8 Iunie 2007
Verba volant, scripta manet. Adresati o sesizare Primariei .Daca nu va raspund in 30 zile sau va raspund astfel incat va lezeaza drepturile , ii actionati in justitie pe calea contenciosului administrativ. Inainte de a face sesizarea trebuie sa va ganditi bine ce doriti. Sa pastrati sau sa vindeti terenul.
#-oideea este ca am scris vreo 4 adrese sau 5 intr-un an de zile, ale caror raspunsuri sunt paralele cu intrebarea mea. Vreau sa vand respectiva parcela, dar pentru constructie, asa cum am achizitionat-o si eu, cu un certificat de urbanism in care sa scrie concret nu, ca daca vreau sa construiesc , trebuie sa respect drumurile impuse.
Cu alte cuvinte nu pot construi pe parcela de 500mp, impartita in doua de un drum public, conditiile de construire fiind de 450 mp minim pentru constructie case.
Dosarul cu documentatia pentru eliberarea certificatului de urbanism mi-a fost restituita, cu un raspuns in care se spune ca nu stiu unde este localizata parcela, desi limitele ii sunt trasate chiar pe plansa acelui PUZ, ea fiind ingradita la data achizitiei, cu gard de beton si sarma.
Ce pot face?
Am fost in audienta pe scara ierarhica la toti cei din primarie, am facut sesizare si memoriu la prefectura, la care mi-a fost atasat acelasi raspuns.
Am facut apel si la massmedia, desi aveau dreptul de replica in 2 luni n-au binevoit sa-l dea.
Ma intreb in care tara suntem si ce pot face sa rezolv situatia aceasta.
Multumesc pentru raspuns
Traim in tara tuturor posibilitatilor , adica Romania. Faceti cum v-am spus, va angajati un avocat si i dati in judecata .Teoretic , procedura e urmatoarea: depuneti la Primarie sesizarea, plangerea, cererea etc. Primaria va raspunde prin departamentul care se ocupa de solicitare.La raspunsul lor , puteti face contestatie la Primar.Daca si acesta va nemultumeste , va adresati instantei de contencios administrativ. Puteti sa va adresati si in faza aceasta , daca ati strans mai multe hartii care arata ca va afecteaza dreptul de proprietar. In al doilea rand , mai aveti si calea penala, adica plangerea penala pentru abuz sau neglijenta in serviciu sau pentru neindeplinirea obligatiilor.Din pacate, plangerea penala are obiceiul sa stea si 4 ani nerezolvata uneori, deci nu stiu ce sa va recomand .Puteti incerca.
apropo, aveti cadastru? Ati putea sa mai incercati daca problema suporta amanare, sa mai depuneti inca un certificat de urbanism, au 30 de zile la dispozitie sa va raspunda de ce nu se poate construi.Si apoi urmati calea judecatii.asta pentru ca nu am inteles exact cand ati primit raspunsurile. Daca sunt recente, nu mai e nevoie de alta cerere de certificat , dar aveati niste termene in care puteati ataca raspunsurile lor, de aceea am sugerat sa depuneti din nou .Eventual , cereti nulitatea absoluta pentru hotararea consiliului local , prin care vi s-a incalcat dreptul de proprietate.sau in eventualitatea in care nu aveti cadastru , ar fi bine sa l faceti .Daca aveti, cu atat mai bine , ar trebui sa rezulte din el ca nu aveti nici un drum prevazut pe teren.
#-oideea e ca am contactactat 3 persoane pentru intocmirea acelei harti cadastrale si mi-au spus ca nu-mi pot lua banii pentru asa ceva caci parcela este desenat ape acel PUZ si cotele se suprapun cu cele ale acelui drum inscris in plan .Imi spun ca primaria ar trebui sa-mi dea acel certificat de urbanism in care sa mi se precizeze ca nu se poate construi pe acel teren, fara o alta harta, intrucat terenul a mai avut autorizatie de constructie si au stiut unde este localizata.
In luna noiembrie 2006 au recunoscut printr-o adresa ca acel teren a avut o autorizatie de construire in anul 2000, si documentatia depus de mine pentru obtinerea certificatului de urbanism mi-a fost restituita ca fiind incompleta cu explicatia ca nu se cunoaste localizarea in teren, desi parcela este ingradita, are documente de dezmembrare care au stat la baza inscrierilor in cartea funciara si la vechea autorizatie s-au construit in vecinatatea parcelei case, documente care au fost atasate de mine in copie la acea documentatie.Primaria imi spune ca sunt proprietara pe teren ca pot sa-l vand la altcineva intrucat acele terenuri figureaza pe CF-urile individuale ale proprietarilor, ele nefiind predate la primarie de catre acea asociatie care este beneficiara acelui PUZ aprobat prin HCL.
Nu cunosc daca exista un termen legal, maxim de predare catre autoritatea locala a acelor terenuri aferente drumurilor, ca sa pot face uz de aceasta informatie, intrucat acel PUZ este aprobat de 4 ani si pus in aplicare numai pentru tranzactii imobiliare. Acum cei care construiesc acolo, trec cu camioanele cu materiale,pe langa proprietatea mea, adica pe a vecinilor, nu au indraznit sa darame gardul, pentru ca nu au cai de acces la proprietatea lor si primaria spune ca nu traseaza drumurile ca terenul nu le apartine.

Alte discuții în legătură

Teren agricol privat- obligativitatea de a ceda teren pentru drum stephanatsea stephanatsea Am cumparat un teren de 1000mp intr-o comuna de langa Sibiu. Inainte de dezmembrare, parcela din care am cumparat eu era de 5000mp cu o latime de 30m, cu ... (vezi toată discuția)
Parcela cumparata fara "drum public " .... pe hirtie .. ca fizic este ... vio1976 vio1976 Buna ziua , A fost cumparata o parcela de teren linga Timisoara in comuna Ghiroda iar in momentul in care am cerut avizele pentru constructie si am ajuns la ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se elibereaza cu? Daria-Alexandra Daria-Alexandra Buna ziua In 2014 am cumparat un teren intravilan in Remetea Mare, Timis, pt a construi o casa. Pentru eliberarea Certificatului de Urbanism, Primaria a ... (vezi toată discuția)