avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Activitate iadria

Activitate iadria


Multumesc mult pentru raspunsul elaborat si la obiect. Intr-adevar, ar putea avea sens ca punctul google, desi purtand numele firmei, fiind punct virtual, ar putea fi considerat "strat intermediar" caruia ii trebuie demonstrata proprietatea si ca risca sa fie mult mai complicat tehnic. La fel ca si legatura intre numele de profil si cel din afara virtualului pentru persoanele care posteaza recenzii, desi este acelasi nume.
Oricat de injust ar fi, am inteles si eu intre timp ca e o lupta pierduta din start ca energie si resurse.

unomstresat a scris:

Revenind la topic, daca detineti probe ca e de la concurenta puteti face sesizare la CC. Insa problema aici este ca nu stim de unde vin recenziile negative si nu cred ca CC are autoritatea de a demasca autorii. S-ar putea incadra usor si in Articolul 325 din CP si aici politia ar putea interveni pentru a deschide o ancheta, pe urma careia daca se afla ca concurenta e de vina se poate sesiza la randul lui CC-ul sa fie trasi la raspundere din toate partile. Indiferent cine sta in spatele ei, daca sunt roboti, evident ca nu exista intentia ca cerinta al infractiunii, dar zic eu daca exista dovezi clare ca manipularea este continua si tintata concreta spre voi, eu zic ca se poate sesiza si politia. Problema aici ar fi sa demonstrati ca acel punct pe Google Maps va reprezinta pentru ca acel serviciu apartine lui Google nu a domnului cu magazin, el este doar un utilizator, si eu nu cred ca Google-ului ii pasa, si nici nu isi asuma orice raspundere pentru acesta, dar se poate face legatura intre acel cont si actiunile suferite de el care afecteaza respectiva firma. O calomnie e o calomnie in orice caz daca e in spatiu public, iar daca se demonstreaza ca firma este afectata negativ financiar se incadreaza in infractiune.

Multumesc, ar fi bine sa fie asa, google le-ar sterge automat.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hotumatta, multumesc pentru raspuns. Nu cred ca este relavanta in acest context relatia mea personala cu el. Da, poate sunt ssubiectiva, dar chiar asa, faptul ca persoane care nu au apelat vreodata la service, nu au fost clienti, posteaza astfel de recenzii, tot nu mi s-ar fi parut corect oricine ar fi fost.
Mi se pare absolut normal ca atunci cand cineva are o nemultumire reala sa o posteze. El este de aceeasi parere.
Problema nu este cu recenziile negative in general, ci cu cele false. De alfel nici cele pozitive false nu sunt ok.
Postarile, cu exceptia a 2 care descriu o experienta catastrofa care nu a existat (deja vorbesc despre mai multi angajati, in conditiile in care firma nu are alti angajati) sunt fara niciun fel de continut, doar notarea de o stea. Toate postarile au venit una dupa alta intr-un interval de 2-3 zile.
Libertatea unui om care nu a fost client al unei firme este sa ii denigreze imaginea acesteia ? Aceasta este intrebarea mea.
Nu vreau sa lansez o dezbatere despre calitatea service-urilor in romania, as fi vrut doar sa aflu daca firmele sunt in vreun fel protejate atunci cand persoane care nu au fost clientii acelei afaceri ii denigreaza imaginea.

Dar, da, cel mai bine este sa isi vada in continuare de treaba, sperand ca unii clienti vor ignora acele recenzii.

hotumattua a scris:

Adriana, este iubitul tău? Fiindcă eu nu aș băga mâna în foc pentru respectivul. Sunt multe astfel de firme, nu am mai întâlnit un astfel de caz; existau și postări apreciative și negative, cu detalii tehnice de unde puteai să-ți formezi o părere și, nota bene, opinia service-ului respectiv. Și cam ce spun postările? că nu ne dai niciun detaliu. Și nu am înțeles, postările sunt pe site-ul firmei, sau pe un cont de Facebook? Dacă postările nu conțin insulte, atunci, totuși, libertatea de opinie este un drept constituțional. Adică una este să spun despre tine că ești urâtă, este opinia mea, și alta este să te acopăr cu invective, caz în care mă poți da în judecată.

Da, a facut, fara raspuns.

ibn a scris:

Domnul in cauza nu poate face o plangere la Google daca se simte neindreptatit?

Multumesc frumos pt raspuns.
Da...stiu ca poate fi lupta cu mori de vant. Dar mi se pare foarte nedrept si nu e vorba de o singura recenzie, ci de zeci de recenzii in conditiile in care este recent deschis si nu avea prea multe alte recenzii. Nota lui scazuse de la aproape 5* la 3 stele din cauza acestor persoane.

Recenziile google nu pot fi controlate de proprietar, nu pot fi sterse sau modificate decat de persoana care le-a postat.
Pana ajunge sa reabiliteze aceasta "medie" prin recenzii reale va mai dura destul de mult, mai ales in conditiile in care din cauza acestei note clientii il ocolesc. Pana atunci risca sa inchida afacerea...

Dron/2 a scris:

Cu siguranta e concurenta. Poate si cativa clienti nemultumiti, dar cu cont fals. Astfel ca va fi greu sa ii depistati si sa ii prezentati justitiei.
Clientii seriosi nu se uita doar la o stea fara explicatii. Restul, nu conteaza.
Recenziile nu sunt controlate de proprietar? De regula asa se intampla si sunt prea multe recenzii false... pozitive.

Buna ziua,

Un prieten a deschis recent (in bucuresti) un service de calculatoare.
De cateva saptamani este hartuit cu recenzii false (oameni care nu au fost niciodata, dupa numele din conturile google, clientii firmei). Zeci de recenzii de o stea, majoritatea fara subiect, de la persoane care nu figureaza drept clienti in baza de date a service-ului.

Service-ul este un service bun, omul este un profesionist, 20 de ani de experienta, afacerea lui este absolut legala, a investit mult in ea tocmai ca sa poata oferi serviciile pe care si el si le-ar fi dorit.
Evident ca persoanele care au postat recenziile refuza sa dea detalii si motivul recenziei, desi le-a fost cerut politicos sa dea aceste detalii.

Pe scurt, persoane rau intentionate si care nu au fost vreodata clienti reali posteaza aceste recenzii care dauneaza grav imaginii firmei. Multi potentiali clienti aleg in baza acestor recenzii, si intr-adevar a scazut nr de clienti.
Afacerea lui este inca la inceput, deci fragila financiar, iar lipsa clientilor din cauza recenziilor negative false o poate falimenta.

Ma intreb, in cazul acesta se poate considera, juridic vorbind, ca este vorba de defaimarea unei persoane juridice, de o actiune care poate fi legal pedepsita.

Am gasit pe internet ca s-ar incadra in Articolul 257 din Codul Civil si ca ar mai exista si hotararea nr 1644/2019, dar nu am suficiente cunostinte juridice.

Intrebarea mea este : credeti ca exista vreo sansa reala in Romania ca acesti indivizi sa fie opriti si pedepsiti legal ? Ce sanse credeti ca ar avea o actiune in justitie in acest context ?

Va multumesc mult pentru parererile dvs.

Cu respect,
Adriana
Răspuns la discuția Conflicte cu vecinii
Multumesc !
Daca intr-adevar este serioasa amenintarea lui, o sa incerc sa ma folosesc de Art. 268 din Noul Cod Penal - Inducerea în eroare a organelor judiciare, referindu-ma la plangerile lui la politie in legatura cu asa-zisa fabrica de gresie si butelii din apartamentul meu.
Sper totusi sa se potoleasca, chiar daca astept de cativa ani sa o faca...
Răspuns la discuția Conflicte cu vecinii
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Imi puteti spune de unde pot obtine interdictia aceasta ? Este vorba de politia comunitara la care a tot facut plangere ?
In orice caz,tot incerc sa evit orice conflict, dar vreau de acum sa fiu pregatita, fiindca mi-e teama de cum ar putea degenera toata povestea asta
Buna ziua,

As vrea sa va cer parerea in legatura cu o situatie destul de "kafkiana".
Poate parea amuzant la prima vedere, dar va asigur ca este foarte serios, si problema incepe sa ma oboseasca foarte tare.
Am achizitionat impreuna cu fratele meu un apartament la etajul 1. La parter locuieste un batran mai...special.
De cand ne-am mutat inventaza tot felul de povesti : ca eu si fratele meu avem in casa un angrenaj pentru fabricat gresie si faianta, coacem gresia in cuptorul aragazului si o spalam in cada, aruncand molozul rezultat in tevile de evacuare ale blocului.
De asemenea, ca am incarca butelii de la teava de gaz a blocului. Ca avem generatoare de mare putere (nu stiu inca pt ce le-am folosi), ca toate pierderile si relele din bloc sunt din cauza noastra.
Mentionez ca suntem niste persoane foarte linistite, intelectuali si eu si fratele meu, nu facem scandal si bineinteles nici nu se pune problema de fabrici sau angrenaje.

A facut nenumarate plangeri la politie, plotia a venit sa constate infractiunile si bineinteles ca nu a gasit nimic, inclusiv politia este satula de reclamatiile lui si nu stie ce sa-i mai faca.
De cate ori il intalnesc incepe sa tipe si sa ma acuze de toate infractiunile posibile.
De ani de zile incerc sa-l evit si sa il las in pace, dar incepe sa devina din ce in ce mai agresiv.
Problema este ca in bloc locuiesc majoritar batrani, cu totii prieteni de o viata si-s cred unul altuia orice fantezie.
Zilele trecute au facut alegeri in asociatia de proprietari si l-au ales pe acest vecin presedinte al asociatiei de proprietari si intentioneaza sa ma dea in judecata, inca nu stiu pe ce motiv, dar ma astept sa fie in stare sa inventeze absolut orice, mai ales ca se bazeaza si pe sprijinul celorlalti.
Ieri mi s-a spus ca eu sunt nebuna si agresiva fiindca nu vreau sa recunosc ca ascund angrenajul de fiecare data cand vine cineva in control...
Neputinta este imensa in conditiile acestea.

Vroiam doar sa va intreb care-mi sunt drepturile in acest moment.
Politia spune ca nu ma poate ajuta atata timp cat nu-mi face rau fizic si nu am martori.
Evident ca nu ma pot astepta ca cineva din bloc sa depuna martuire impotriva acestui batran.

Imi mai este si teama ca in momentul in care va veni sa citeasca contoarele va sustine ca sunt in neregula (este posibil chiar sa incerce sa mi le defecteze intentionat, a mai incercat odata sa-mi smulga apometrele) si va avea dreptul legal sa ma sanctioneze fara sa pot sa pot dovedi altfel decat in instanta ca minte.
Aceasta fiindca a mai sustinul deja ca am modificat apometrele ca sa pot consuma apa necontorizata, dar nefiind presedinte, nu i-am permis accesul in casa, si verificarea a fost facuta pe presedintele de atunci impreuna cu cenzorii, si nu s-au constatat probleme de nici un fel.
Am dreptul ca acum, cand este presedinte, sa nu-i permit accesul neinsotit ?

De asemenea, pentru astfel de functii, nu pot evoca cumva o incompatibilitate legala a functiei cu faptul ca se afla in conflicte preexistente cu locatarii, nemaiputand fi impartial ?
Stiu ca este probabil deja prea mult, dar cred ca o evaluare psihologica a batranului ar fi necesara in cazul in care a fost capabil de astfel de inventii, dar nu stiu in ce conditii si cui as putea-o cere.

As vrea sa stiu ce drepturi legale as avea in momentul de fata si la ce as putea sa ma astept. De asemenea, ce drepturi are el, pe care le-ar putea folosi impotriva mea.

Va multumesc mult pentru sfaturi !