avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Recenzii negative false - defaimare firma
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Recenzii negative false - defaimare firma

Buna ziua,

Un prieten a deschis recent (in bucuresti) un service de calculatoare.
De cateva saptamani este hartuit cu recenzii false (oameni care nu au fost niciodata, dupa numele din conturile google, clientii firmei). Zeci de recenzii de o stea, majoritatea fara subiect, de la persoane care nu figureaza drept clienti in baza de date a service-ului.

Service-ul este un service bun, omul este un profesionist, 20 de ani de experienta, afacerea lui este absolut legala, a investit mult in ea tocmai ca sa poata oferi serviciile pe care si el si le-ar fi dorit.
Evident ca persoanele care au postat recenziile refuza sa dea detalii si motivul recenziei, desi le-a fost cerut politicos sa dea aceste detalii.

Pe scurt, persoane rau intentionate si care nu au fost vreodata clienti reali posteaza aceste recenzii care dauneaza grav imaginii firmei. Multi potentiali clienti aleg in baza acestor recenzii, si intr-adevar a scazut nr de clienti.
Afacerea lui este inca la inceput, deci fragila financiar, iar lipsa clientilor din cauza recenziilor negative false o poate falimenta.

Ma intreb, in cazul acesta se poate considera, juridic vorbind, ca este vorba de defaimarea unei persoane juridice, de o actiune care poate fi legal pedepsita.

Am gasit pe internet ca s-ar incadra in Articolul 257 din Codul Civil si ca ar mai exista si hotararea nr 1644/2019, dar nu am suficiente cunostinte juridice.

Intrebarea mea este : credeti ca exista vreo sansa reala in Romania ca acesti indivizi sa fie opriti si pedepsiti legal ? Ce sanse credeti ca ar avea o actiune in justitie in acest context ?

Va multumesc mult pentru parererile dvs.

Cu respect,
Adriana
Cel mai recent răspuns: unomstresat , utilizator 08:27, 5 Aprilie 2023
Cu siguranta e concurenta. Poate si cativa clienti nemultumiti, dar cu cont fals. Astfel ca va fi greu sa ii depistati si sa ii prezentati justitiei.
Clientii seriosi nu se uita doar la o stea fara explicatii. Restul, nu conteaza.
Recenziile nu sunt controlate de proprietar? De regula asa se intampla si sunt prea multe recenzii false... pozitive.
Multumesc frumos pt raspuns.
Da...stiu ca poate fi lupta cu mori de vant. Dar mi se pare foarte nedrept si nu e vorba de o singura recenzie, ci de zeci de recenzii in conditiile in care este recent deschis si nu avea prea multe alte recenzii. Nota lui scazuse de la aproape 5* la 3 stele din cauza acestor persoane.

Recenziile google nu pot fi controlate de proprietar, nu pot fi sterse sau modificate decat de persoana care le-a postat.
Pana ajunge sa reabiliteze aceasta "medie" prin recenzii reale va mai dura destul de mult, mai ales in conditiile in care din cauza acestei note clientii il ocolesc. Pana atunci risca sa inchida afacerea...

Dron/2 a scris:

Cu siguranta e concurenta. Poate si cativa clienti nemultumiti, dar cu cont fals. Astfel ca va fi greu sa ii depistati si sa ii prezentati justitiei.
Clientii seriosi nu se uita doar la o stea fara explicatii. Restul, nu conteaza.
Recenziile nu sunt controlate de proprietar? De regula asa se intampla si sunt prea multe recenzii false... pozitive.

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnul in cauza nu poate face o plangere la Google daca se simte neindreptatit?
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata Adriana , am avut si eu o experienta trista cu mai multe service-uri de calculatoare . In urma multor recenzii (relativ bune) pe Google am ales 6 firme pentru repararea unui laptop cu un defect de fabricatie care s-a propagat in sistem . TOATE mi-au inselat sperantele . Toate ! De la preturi astronomice , la constatari false , de la comunicare proasta la amanari infinite , De la lipsa unui parcurs definit de reparare la gasirea altor chichite IT care necesitau alti bani si alte costuri nejustificate .
Am propus achizitia de componente hardware din UE cu livrare in 2 zile si mi s-a spus ca ei nu lucreaza decat cu firme din China pe Aliexpress cu livrare in minim 1 luna . Pretul unei singure componente din UE era de 20 de euro , pe cel din China mi s-a cerut 100 de euro .
Fara manopera . M-am plimbat succesiv la toate cele 6 si in definitiv la ultima dintre ele am gasit un personal aproape serios si corect .
In final m-am implicat si eu cu cca 50% in reparare pentru ca daca ma bazam exlusiv pe aceste firme as fi platit cu reparatia costul unui laptop nou .
Asadar nu as paria exclusiv pe " Service-ul este un service bun, omul este un profesionist, 20 de ani de experienta" , posibil sa fie si recenzii fals negative dar trendul de calificare de la 5* la 3* este concludent . Asta pe o parte , pe de alta parte as lasa firma sa se dezvolte , sa continue sa fie corecta si profesionala si numai atunci renumele va prevala inantea altora care fura clientii . Mai mult ar fi incorect ca Google sa cenzureze postarile tuturor .

Alte discuții în legătură

Calomnie/defaimare buna ziua! reprezint o societate care la acest moment situatia ... Radu0011 Radu0011 Buna ziua! Reprezint o societate in care situatia financiara la acest moment este precara, din cauza unui client care din rea-vointa nu doreste achitarea ... (vezi toată discuția)
Am împărtășit pe facebook experiența negativă cu o firmă. există riscul de a pierde procesul dacă sunt dată în judecată? ContSters443452 ContSters443452 Am postat pe unele grupuri de facebook o experienta negativa cu o firma,as putea fii data in judecata?ps. Asta fiind msg(Bună ziua! În Septembrie 2016 am dat ... (vezi toată discuția)
Discutiile de pe e-mail pot fi facute publice ? marijuan marijuan Am fost pacalit de o firma care m-a dus cu presul in decursul unei prestari de servicii din partea mea, am terminat lucrarea dar refuza sa semneze ... (vezi toată discuția)