Acum am vazut si intrebarea ta in legatura cu buletinul mamei tale facut fara acordul tau, in calitate de titular al dreptului de abitatie. Deci ea ca nud proprietar nu poate sa isi faca buletin la adresa aceea, decat daca o iei in spatiu tu. Nu trebuie sa o dai in judecata, este sufficient sa faci reclamatie la evidenta populatiei din sectorul in care locuiti si, pentru a lua la cunostinta, si la Ev. populatiei central. Daca sunteti din sectorul 3 au avut deja de-a face cu mine intr-o speta asemanatoare si stiu despre ce este vorba. O vor chema cu citatie pe mama ta pentru a preda cartea de identitate intocmita fara respectarea conditiilor legale. Te rog insa sa nu o dai in strada ca este pacat. gaseste-i altceve. Claudia
Am zis ca nu mai scriu ca am si alta treba dar am vazut un mes mai sus in care cineva scria ca sotia ta nu are dreptul de abitatie dar tu poti sa inchiriezi o parte din casa. Sunt nevoita sa o corectez de domnisoara/doamna care a scris: cine are dreptul de abitatie il are pentru el si familia sa, chiat daca nu era casatorit la momentul dobandirii dreptului si nu avea copiii. Cu alte cuvinte, sotia si copiii dobandesc dreptul de abitatie odata cu dobandirea calitatii de sotie (prin incheierea casatoriei) si copiii (prin recunoasterea din certify de nastere). Sa fie clar: tu iti aperi dreptul, insa si sotia si copiii beneficiaza de acest drept de abitatie. Mai vezi si ca nudul proprietar are niste drepturi si obligatii: sa plateasca impozite si taxe, sa intretina si sa consolideze imobilul sa faca inventor. Acum chiar te las. Noroc, Claudia
Am uitat ceva: poti introduce si o cerere in constatarea lipsei dreptului mamei tale de a locui in imobil, pe vechiul art. 111 C.p.c., Art. 35 pe noul cod de proc. civ. S-ar putea sa iti ridice exceptia inadmisibilitatii actiunii in constatere fata de actiunea in realizare, dar este putin probabil, ca nici judecatorii nu prea inteleg cum vine treaba cu actiunea in constatere. Soliciti instantei sa constate ca mama ta nu are drepturi locative in imobil. Act. in constatere nu este executorie, ceea ce inseamna ca te intorci acasa si o evacuezi pur si simplu. Nu te invat sa o dai in starda, ca si eu sunt mama a 3 copiii si nu mi-ar palcea acelasi tratament, dar ii poti gasi o alta locatie. Nimeni nu iti poata face nimic cand esti in posesia unei sentinte intr-o actiune intemeiata pe prevederile Art. 35 C.p.c.(vechiul 111 C.p.c.) fiindca sentinta nu este executorie. Asta inseamna ca nu mai poti face Ordonanata presedintiala in parallel cu actiunea in constatare. Mult noroc, Claudia
Nu este necesar sa precizezi prea multe despre ce a platit si ce nu a platit mama ta, ca oricum instant te va ura pentru ca vrei sa o evacuezi pe mama ta din imobil. mergi pe chestiunile tehnice mai mult, respectiv dreptul subiectiv, care rezulta din contract, tulburarea dreptului si nevoia de a restabili situatia initiala. vezi ca se timbreaza la valoarea imobilului asupra caruia se poarta drep[tul de abitatie, respective cu 20% din val. imobilului si competenta este a instantei unde se afla imobilul.
Cu privire la actiunea pe care ti-o sugerez sa o introduce, actiunea reala confesorie este preferabila. Soliciti instantei sa interpreteze contractual in sensul recunoasterii dreptului tau de abitatie si arati de cand mama ta iti tulbura acest drept. Capatul de cerere accesoriu va fi evacuarea din imobil a persoanei care iti tulbura acest drept. In acelasi timp, introduci o cerere de evacuare pe calea Ordonantei Presedintiale, motivate de faptul ca nevasta ameninta cu divortul fiindca este nevoita sa suporte tratamente degradante de la mama ta si este alungata din casa sotului sau, titularul dreptului de abitatie.
Am vazut tarziu mesajul tau. Daca mama ta are nuda proprietate (adica numai peretii casei), iar tu ai dreptul de abitatie, in situatia in care nu s-a precizat in contractual de vanzare-cumparare pentru cate camera ai acest drept, rezulta ca ai pur si simplu dreptul de abitatie asupra intregului imobil. Pe cale de consecinta mama ta nu are niciu drept de a locui in imobil pe timpul vietii tale. Dreptul de a locui este direct legat de dreptul de a figura pe cartea de identitate mentiunea cu privire la domiciliu. Cu alte cuvinte, numai cine are dreptul de a locui in imobil, poate sa isi faca C.I. in imobil, sau persoanele autorizate de titularul dreptului de abitatie in imobil. Poti sa introduci o actiune in apararrea dreptului realde abitatie, adica o actiune in realizare, personala, in calitate de creditor al dreptului de abitatie, sau o actiune confesorie, reala. Claudia