avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Activitate Ioan-T

Activitate Ioan-T

Sunt obligate sa depuna Declaratia 600 si persoanele care obtin venituri din cesiunea drepturilor de proprietate intelectuala pentru care plata impozitelor si contributiilor se face prin retinere la sursa? Este suficient ca intr-un asemenea caz sa se depuna numai Declaratia 200, in conditiile in care persoana nu obtine si venituri salariale?
Răspuns la discuția Indemnizatie crestere copil
Va multumesc. Ma intrebam daca faptul ca nasterea copilului a avut loc inainte de intrarea in vigoare a noilor modificari, mai precis la jumatatea lunii iunie (2016), ar putea constitui un motiv de respingere a cererii de acordare a concediului in noile conditii (12 luni din 24 petrecute in CCC).
Mai pe scurt, noile prevederi sunt aplicabile si mamelor care au nascut luna trecuta? Sau doar celor care au nascut incepand cu data de 1.07.2016?
O proaspata mamica ar dori sa afle daca are dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului, in urma noilor modificari legislative intrate in vigoare la 1 iulie 2016.
Situatia sa este urmatoarea: in perioada 1 octombrie 2013 - 1 octombrie 2015 a fost in concediu de crestere copil, 2 ani, cu indemnizatia aferenta. Din pacate, la terminarea concediului nu a mai putut continua activitatea la vechiul angajator, din cauza dificultatilor economice ale acestuia si contractul sau de munca a incetat la scurta vreme (in toamna lui 2015).
La jumatatea lunii iunie 2016 persoana a dat nastere unui copil. Din cate am inteles, legea prevede, in momentul de fata, ca pentru obtinerea indemnizatiei de crestere copil, este suficient ca solicitantul sa fi dobandit venituri impozabile vreme de minimum 12 luni in ultimii doi ani inaintea nasterii copilului. In cazul de fata, intervalul de doi ani se intinde intre iunie 2014 - iunie 2016.
Intrebarea este: e posibil ca tanara mama sa obtina un nou concediu de crestere copil cu indemnizatia aferenta in conditiile in care in ultimele 9 luni nu a mai obtinut venituri de niciun fel, dar in celelalte 15 luni anterioare a beneficiat de concediu de crestere a copilului, cu indemnizatie? Concediul de crestere copil poate fi asimilat, aici, perioadei in care s-au obtinut venituri impozabile?
Va multumesc!

Răspuns la discuția Plata CASS drepturi de autor
Contestatia o veti redacta dvs., invocand temeiul legal (existent la art. 296 indice 23 alin. (2) din Codul fiscal). Daca angajatorul dvs. a achitat toate contributiile sociale aferente contractului de munca, ANAF nu are indreptatire sa mai incaseze inca o data CASS si pentru DDA. Contestati decizia si vedeti ce vor raspunde!
Răspuns la discuția Plata CASS drepturi de autor
Daca ati fost si salariat in acelasi timp, nu mai trebuia platita CASS si pentru veniturile din drepturile de autor. Faceti o Contestatie la care atasati si o copie de pe contractul de munca, pentru a dovedi ca in perioada respectiva aveati si statutul de angajat cu CIM. Din Codul fiscal reiese clar ca persoanele angajate cu CIM nu trebuie sa achite CASS si pentru DDA, ci doar impozitul.
Mai sunt exceptate in momentul de fata activitatile care genereaza venituri din drepturile de autor şi drepturile conexe (definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996) de la reconsiderarea ca activitati dependente? Sau, conform noilor modificari aduse de catre Legea 187/2015, ele ar putea fi reconsiderate ca activitati dependente, in cazul in care nu sunt indeplinite cel putin 4 dintre conditiile introduse recent pentru definirea activitatilor dependente?
Răspuns la discuția Suma necuvenita CIC
Buna seara,

Acelasi lucru i s-a intamplat si sotiei mele. Instiintarea a venit astazi. Am fost la AJPIS- Prahova, unde nu ne-au putut preciza motivul pentru care se considera ca au fost efectuate plati necuvenite. Ne-au indicat sa obtinem adeverinte de venituri de la ANAF si de la angajator si apoi sa revenim acolo. Probabil acelasi lucru o sa vi-l recomande si dvs., in momentul in care va veti prezenta acolo pentru lamuriri.
Sa speram ca este vorba doar despre erori, pentru ca sumele de plata nu sunt neglijabile. In caz contrar va trebui sa contestam decizia si, daca rezultatul e negativ, sa ne adresam instantei.
De precizat ar mai fi ca adresa prin care am fost informati de existenta unui debit provine de la ANPIS, asa cum afirmati si dvs. ca trebuie. Numai ca functionarii ANPIS n-au trimis la ANAF sa luam adeverinta de venit. Angajatii ANAF-ului, carora le-am prezentat situatia, ne-au intrebat daca sotia a mai avut si alte venituri (gen venituri din incheierea de asigurari, contracte de prestari servicii) pe parcursul incasarii indemnizatiei. Venituri profesionale. La raspunsul nostru negativ, au venit cu ipoteza ca "de vina" ar putea fi dobanzile bancare si profiturile fondului de investitii. Lucru care ne-a alarmat!
Partea uimitoare este ca desi adresa prin care suntem informati de existenta debitului provine de la ANPIS, angajatii lor nu ne-au putut preciza care este culpa sotiei si care este motivul pentru care ea trebuie sa achite aceasta suma destul de mare, pretins incasata necuvenit. Deocamdata ne-au pus sa le aducem adeverinte, de la angajatorul sotiei si de la ANAF!
Va multumesc mult. O seara placuta va doresc!
Buna ziua!
Sotia mea a beneficiat de indemnizatie crestere copil in perioada martie 2010- martie 2012. Aflu acum ca s-ar putea sa fie obligata sa ramburseze o parte din banii primiti cu titlu de indemnizatie doar pentru ca, concomitent cu banii din indemnizatie, a inregistrat castiguri suplimentare, avand bani depusi la banca (dobanzi bancare) si in acelasi timp a avut bani depusi intr-un fond de investitii (care a inregistrat profit). Mi se pare nefiresc ca pentru aceste castiguri care intra in categoria veniturilor neprofesionale (care adunate nu au depasit 2-300 de lei intr-un an) sa fie nevoita acum sa ramburseze circa 10.000 lei. Dar, conform, unor functionari de la ANAF nu ii era permis sa aiba niciun fel de venituri, nici macar rezultate din dobanzi bancare. Este adevarat ca in perioada mentionata martie 2010-2012 ne era permisa cumularea indemnizatiei de crestere copil cu venituri de natura neprofesionala (dobanzi bancare, fonduri de obligatiuni)? Va multumesc!