avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

O proaspata mamica ar dori sa afle daca are dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului, in urma noilor modificari legislative intrate in vigoare la 1 iulie 2016.
Situatia sa este urmatoarea: in perioada 1 octombrie 2013 - 1 octombrie 2015 a fost in concediu de crestere copil, 2 ani, cu indemnizatia aferenta. Din pacate, la terminarea concediului nu a mai putut continua activitatea la vechiul angajator, din cauza dificultatilor economice ale acestuia si contractul sau de munca a incetat la scurta vreme (in toamna lui 2015).
La jumatatea lunii iunie 2016 persoana a dat nastere unui copil. Din cate am inteles, legea prevede, in momentul de fata, ca pentru obtinerea indemnizatiei de crestere copil, este suficient ca solicitantul sa fi dobandit venituri impozabile vreme de minimum 12 luni in ultimii doi ani inaintea nasterii copilului. In cazul de fata, intervalul de doi ani se intinde intre iunie 2014 - iunie 2016.
Intrebarea este: e posibil ca tanara mama sa obtina un nou concediu de crestere copil cu indemnizatia aferenta in conditiile in care in ultimele 9 luni nu a mai obtinut venituri de niciun fel, dar in celelalte 15 luni anterioare a beneficiat de concediu de crestere a copilului, cu indemnizatie? Concediul de crestere copil poate fi asimilat, aici, perioadei in care s-au obtinut venituri impozabile?
Va multumesc!

Ultima modificare: Duminică, 3 Iulie 2016
Ioan-T, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:59, 5 Iulie 2016
1. - Daca in cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului a avut 12 luni in care a fost in concediu crestere copil (CCC1) atunci poate solicita indemnizatie pentru CCC2.
- Sa depuna la Primarie actele necesare pentru indemnizatia pentru CCC2.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...

g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
...
Va multumesc. Ma intrebam daca faptul ca nasterea copilului a avut loc inainte de intrarea in vigoare a noilor modificari, mai precis la jumatatea lunii iunie (2016), ar putea constitui un motiv de respingere a cererii de acordare a concediului in noile conditii (12 luni din 24 petrecute in CCC).
Mai pe scurt, noile prevederi sunt aplicabile si mamelor care au nascut luna trecuta? Sau doar celor care au nascut incepand cu data de 1.07.2016?
Vi se aplica si dvs. daca solicitati CCC si indemnizatie dupa data de 1 iulie 2016.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie geood1 geood1 Daca anul in care au fost obtinute venituri anterior nasterii copilului este compus din venituri obtinute din indemnizatia pentru primul copil nascut in ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil Lps ped Lps ped Buna ziua! Va prezint situatia urmatoare: Am lucrat, dupa cum urmeaza: 15 sept. 2015-15 iun. 2016 15 sept. 2016 -16 iun. 2017 Acum voi avea contract tot ... (vezi toată discuția)
Baza calcul indemnizatie crestere copil andrada80 andrada80 Buna ziua Sunt in urmatoarea situatie: - voi naste cam pe 1 noiembrie 2016 - as vrea sa intru in concediu de maternitate incepand cu 1 septembrie ... (vezi toată discuția)