avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Activitate daniela-claudia

Activitate daniela-claudia

Discuție Spor vechime
Pe data de 5 aprilie 2017 un salariat implineste 15 ani vechime in munca.Conform CCM pe unitate trece intr-o alta transa de vechime.Va rog sa-mi spuneti care este data efectiva cu care i se va mari sporul de vechime : 5 aprilie 2017 sau 1 luna urmatoare? Este undeva reglementat?
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:
o persoana a terminat liceul, a intrat in somaj, apoi a satisfacut stagiul militar obligatoriu dupa care s-a incadrat in munca. Tinand cont ca, perioada in care a beneficiat de somaj , precum si perioada in care a satisfacut stagiul militar sunt perioade anterioare incadrarii in munca, pot constitui cele doua perioade vechime in munca in vederea calcularii sporului de vechime. Precizez ca ma refer strict la vechime in munca pentru acordarea sporului de vechime si nu ca stagiu de cotizare pentru calcularea pensiei.
Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo prevedere legala care stipuleaza ca drepturile castigate (prin CCM, Contract individual etc) nu pot fi micsorate sau eliminate .
Discuție spor vechime
Va rog sa-mi spuneti daca un salariat a lucrat in perioada 01.01.2014 - 31.12.2015
in baza a doua contracte de munca pe perioada nedeterminata, program 8 ore/zi,
la doua firme diferite, care este vechimea in munca pentru a fi luata in calcul la acordarea sporului de vechime conform CCM ?(spor vechime, nu stagiu de cotizare la pensie)
Răspuns la discuția vechime in munca
Multumesc pentru raspuns, dar in Codul muncii art.106 alin (2) se stipuleaza:
(2) Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
va rog sa-mi spuneti cum sa calculez vechimea unui salariat care a lucrat, timp de
3 ani 7 luni 20 zile , 2 ore/zi.
Discuție negociere ccm
Va rog sa-mi spuneti cine negociaza contractul colectiv de munca la nivel de societate daca in cadrul societatii exista sindicat reprezentativ dar are numai 80 de salariati membri, restul salariatilor, respectiv 100 nu sunt inscrisi in sindicat. De asemenea, va rog sa-mi spuneti unde pot gasi un model de procedura pentru negocierea CCM.
Multumesc!
va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza reducerea varstei de pensionare pentru un salariat care are:
18 ani 5 luni 13 zile gr.II de munca procent de 100% si
3 ani 3 luni 14 zile gr.II de munca procent 70%
Unde gasesc in legislatie?
Multumesc!
Va rog sa-mi spuneti de ce se tine cont la calculul pensiei pentru invaliditate. Se ia in calcul si grupa de munca ?
Discuție mostenire
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: parintii sunt decedati de foarte multi ani.Copiii, aflandu-se in colturi diferite ale tarii, n-au reusit sa se adune pentru a dezbate succesiunea.Ce poate face singurul copil care se afla aproape cu locuinta de locuinta parintilor decedati? Exista vreo lege aparuta recent potrivit careia un singur copil poate mosteni doar in baza unei declaratii notarile, tinand cont ca ceilalti nu s-au prezentat nici dupa atatia ani? Daca nu care ar fi pasii de urmat pentru a dezbate succesiunea?