avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... negociere ccm
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

negociere ccm

Va rog sa-mi spuneti cine negociaza contractul colectiv de munca la nivel de societate daca in cadrul societatii exista sindicat reprezentativ dar are numai 80 de salariati membri, restul salariatilor, respectiv 100 nu sunt inscrisi in sindicat. De asemenea, va rog sa-mi spuneti unde pot gasi un model de procedura pentru negocierea CCM.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:55, 16 August 2016
Părţile contractului colectiv de muncă sunt angajatorul sau organizaţia patronală şi angajaţii, prin organizaţiile sindicale.

Salariatii sunt reprezentaţi după cum urmează:
- la nivel de unitate, de către sindicatele legal constituite şi reprezentative. În cazul în care sindicatul nu este reprezentativ, reprezentarea se face de către federaţia la care este afiliat sindicatul, dacă federaţia este reprezentativă la nivelul sectorului din care face parte unitatea; acolo unde nu sunt constituite sindicate, de către reprezentanţii aleşi ai angajaţilor.

- În unităţile în care nu există sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de muncă se face după cum urmează:
a) dacă există un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de către reprezentanţii federaţiei sindicale, la solicitarea şi în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii aleşi ai angajaţilor;
b) dacă există un sindicat neafiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu există niciun sindicat, negocierea se face numai de către reprezentanţii angajaţilor.
(extrase din art.134 si art.135 din Legea 62/2011).

2. Pasii sunt:
- initiativa negocierii. Initiativa negocierii apartine patronului. Angajatorul sau organizaţia patronală iniţiază negocierea colectivă cu cel puţin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă.
În cazul în care angajatorul sau organizaţia patronală nu iniţiază negocierea, aceasta va începe la cererea scrisă a organizaţiei sindicale reprezentative sau a reprezentanţilor angajaţilor, în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitării.

- Convocarea reprezentantilor salariatilor. În termen de 5 zile calendaristice de la data declanşării procedurilor de negociere, angajatorul sau organizaţia patronală are obligaţia să convoace toate părţile îndreptăţite în vederea negocierii contractului colectiv de muncă.

- intocmirea procesului-verbal, la prima reuniune a partilor.
La prima şedinţă de negociere se stabilesc informaţiile publice şi cu caracter confidenţial pe care angajatorul le va pune la dispoziţia delegaţilor sindicali sau ai reprezentanţilor angajaţilor, conform legii şi data până la care urmează a îndeplini această obligaţie.

La prima şedinţă de negociere părţile vor consemna în procesul-verbal următoarele:
a) componenţa nominală a echipelor de negociere pentru fiecare parte, în baza unor împuterniciri scrise;
b) nominalizarea persoanelor mandatate să semneze contractul colectiv de muncă;
c) durata maximă a negocierilor convenită de părţi;
d) locul şi calendarul reuniunilor;
e) dovada reprezentativităţii părţilor participante la negocieri;
f) dovada convocării tuturor părţilor îndreptăţite să participe la negociere;
g) alte detalii privind negocierea.

- Desfasurarea negocierii care trebuie finalizata in termen de 60 de zile de la initierea negocierii.
La fiecare intalnire se incheie un proces-verbal in care sunt mentionate opiniile dezbaterii, propunerile si deciziile luate.

Toate deciziile luate vor fi consemnate in procesele-verbale.

La finalul negocierii , partile pot decide sau nu incheierea c.c.m.

3. Un model negociere ccm -pe care puteti sa-l adaptati la situatia dvs. -
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm la nivel de unitate lungeanuadina lungeanuadina Buna ziua! Ultimul CCM al firmei a fost inregistrat pe 26.03.2014 si este valabil 2 ani. Ma poate ajuta cineva cu detalii despre acest CCM? Cand se ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca 2012 cristinamuscau cristinamuscau buna ziua, am o nelamurire legata de ccm , si anume: vreau sa initiez incheierea unui contract colectiv de munca la nivel de unitate, avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca (comert) ela david ela david Societatea in cauza a atins luna trecuta numarul de 21 salariati.Ca urmare, se impune intocmirea unui CCM. Aspectul mi-e strain, ca urmare, ii rog tare mult pe ... (vezi toată discuția)